Report: 11. JAZZ FESTIVAL BANSKÁ BYSTRICA - ŠPANIA DOLINA ´2015

Report: 11. JAZZ FESTIVAL BANSKÁ BYSTRICA - ŠPANIA DOLINA ´2015
Vlado Vizár

11. JAZZ FESTIVAL BANSKÁ BYSTRICA - ŠPANIA DOLINA ´2015, 22.augusta 2015.

 

Pre organizátorov tak dlho a prácne pripravovaný festivalový deň sa stal minulosťou, je teda čas na bilanciu a na zhrnutie poznatkov a zážitkov!

 

          V prvom rade je potrebné objektívne konštatovať, že sa potvrdila správna dramaturgická cesta: postaviť žánrovo pestrý, ale umelecky náročný jednodňový festivalový program! Nutnosť sústrediť koncerty z dvoch len do jedného dňa podmienili najmä vážne finančné suchoty, ale pretože „všetko zlé je na niečo dobré“, vec sa podarila a pricestovať divákovi do malebnej Španej Doliny a k tradičnému festivalovému pódiu pri Penzióne Klopačka sa oplatilo, pretože na pódiu sa „diali veci“...

          Počasie bolo ideálne a krásu kamenného pódia zvýraznilo výborné osvetlenie zvukára Milana Slamu (mimochodom, pódium tvoria pozostatky kamenného múra, ktorý kedysi podopieral hriadeľ obrovského banského kolesa...)

           

               Program tvorili koncerty štyroch orchestrov - formácií:

 

LELIWA JAZZ BAND (PL)

SOFT JAZZ SOCIETY & SAX. KVARTETO SLOVENSKÁ ĽUPČA (SK)

VLADO VIZÁR JAZZ QUARTET (SK) a jeho hosť : BÉLA SZALÓKY (H)

DIKNU SCHNEEBERGER TRIO (A)

 

  • „LELIWA JAZZ BAND“ (PL)

      Úvodný a otvárací koncert festivalu patril významnej poľskej dixielandovej kapely - a bol skvelý a impozantný! Dlhoročná história tohto orchestra (1978), vyformovala technickú a jazzovú úroveň hráčov, repertoáru a výborných a vkusných vlastných aranžmánov známych aj menej známych dixielandových hitov: „The Jazz Me Blues“ (T.Delaney); „The Hesitating Blues“ (W.C.Handy); „Bourbon Street Parade“ (P.Barbarin); „The Maple Leaf Rag“ (S.Joplin); „The Tiger Rag“ (D.La Rocca); „Muskrat Ramble“ (K.Ory); „If I Could Be With You“ (H.Creamer).

Zaslúžili sa o to títo členovia:

                  Edward Wnek           -  banjo, arr., bandleader

                  Kazimierz Król         -  klarinet, altsax

                  Józef Partyka            -  trombón

                  Stanislaw Stańczyk -  trúbka

                  Kazimierz Partyka   - tenorsax

                  Roman Starzec          - kontrabas, washboard

                  Roman Bartnicki      - bicie, tuba, spev

   

  • „SOFT JAZZ SOCIETY & SAXOFÓNOVÉ KVARTETO ZO SLOVENSKEJ ĽUPČE“ (SK) -

      Vznik jazzovej formácie „Soft Jazz Society“ sa datuje od marca 2013, kedy sa stretli a dali dokopy muzikanti z Banskej Bystrice, Bratislavy, Brezna a Zvolena s úmyslom prezentovať na mieru aranžovaný swing, mainstream a bebop s mäkkým až jemným zvukom nástrojov. Orchester má za sebou viaceré koncerty a stále usilovne pracuje na novinkách a dramaturgických zvláštnostiach. Jednou z nich je aj cielená a časovaná festivalová spolupráca so „Saxofónovým Kvartetom zo Slovenskej Ľupče“, takže pri skladbách: „Our Common Birthday“ (V.Vizár); „Four“ (M.Davis); „I Am In the Mood For Love“ (J.McHugh); „All the Things You Are“ (J.Kern); „Lil´Darlin´“ (N.Hefti); „Caravan“ (J.Tizol); „Silver´s Serenade“ (H.Silver), stretli 9-ti jazzmeni a jazzwomenky:

Patrícia Páleníčková - gitara/spev

                       Klaudia Roháčová      - alt saxofón

                       Michaela Turcerová  - alt saxofón

                       Andrej Gonda               - barytón saxofón

                       Pavol Pondelík             - tenor saxofón

                       Martin Javorčík          -  fagot

                        Ján Babič                        - bicie

                        Andrej Šebo                   - kontrabas

                        Vlado Vizár                    - trombón, arr.

                                            

  • „VLADO VIZÁR JAZZ QUARTET“ (SK) a jeho hosť : BÉLA SZALÓKY (H) -

      Orchester je už dlhé roky dobre známy na nielen slovenskej jazzovej scéne. Quartet vznikol v roku 1997 ako komorné zoskupenie dlhoročných priateľov – slovenských profesionálnych jazzmenov. Každý zo sólistov tejto formácie má za sebou už viac ako 4 desaťročia buď spoločného, alebo samostatného úspešného  pôsobenia na rôznych domácich aj svetových jazzových pódiách v malých orchestroch, dixielandoch, alebo aj v bigbandoch. Žánrové orientovanie zodpovedá prirodzenému jazzovému cíteniu jeho členov – teda moderný swing a mainstream až bebop.

                       

                        Vlado Vizár           - trombón

                        Ján Babič               - bicie

                        Andrej Šebo           - kontrabas

                        Peter Jankech       - klavír

 

      Sobotňajší spoločný festivalový koncert s vynikajúcim maďarským jazzovým trombónistom a trúbkárom Bélom Szalókym bol zostavený zo známych mainstreamových jazzových skladieb a bol „ušitý“ na mieru tohto vystúpenia - teda ako rozhovor, duet pre dva trombóny + rytmiku. Béla s Vladom sa priateľsky porozprávali v skladbách: „Cute“ (N.Hefti); „Georgia On My Mind“ (H.Carmichael); „My Little Suede Shoes“ (Ch.Parker); „Tenor Madnes“ (S.Rollins); „The Theme“ (M.Davis); „Sweet Georgia Brown“ (M.Pinkard). 

 

Béla Szalóky (HU)

        Absolvoval džezovú hudbu a hru na trombón na Akadémii Ferenca Liszta v Budapešti v roku 1995. Je označovaný ako „multifónový umelec“ - lebo okrem trombónu a jeho príbuzných nástrojoch (ventilový trombón, eufónium, tuba),  hrá na trúbku a jej príbuzných nástrojoch (kornet, krídlovka, bas trúbka, ...). V jazzových žánroch sa venuje najviac mainstreamu a swingu, ale aj bebopu a  takisto aj tradičnému jazzu a dixielandu. Začínal v dixielandových skupinách „Heptone Dixieland Band“, neskôr v „Hot Jazz Band“ , „Budapest Ragtime Band“ a v „Oldsmobile Dixieland Band“, s ktorou absolvoval koncerty v mnohých krajinách Európy a v USA. V zozname hudobníkov, s ktorými účinkoval a hral je okrem domácich maďarských jazzmenov aj mnoho naozaj významných svetových mien ako napr. Jiggs Whigham, Carl Fontana, Ed Neumeister, Bart Van Lier, Bill Reichenbach, Tommy Vig, Bill Miller, na pódiach sa stretol a jamm sassion hral s Joe Muranyim, Mike Vaxom, George Bensonom, Birelli Lagrenom, Acker Bilkom, Scott Hamiltonom...! V súčasnosti je Béla Szalóky členom „Benko Dixieland Bandu“. A taktiež súbežne je dirigentom „Orchestra maďarskej špecialnej polície“, svojej formácie „Szalóky Classic Jazz Band“ a „Trio Gyarfas“.     

 

  • DIKNU SCHNEEBERGER TRIO (A) -

      Finále, záver festivalu patril vynikajúcej rakúskej formácii „Diknu Schneeberger Trio“. Bolo to finále ako sa patrí, publikum bolo vo vare a ani po strhujúcej hodine nehodlali odísť a dožadovali sa prídavkov...!

      Ak už mladý gitarista vyvolal nadšenie svojím debutovým albumom Rubina, albumom The Spirit Of Django, dnes tento „gypsy jazz freak“ doslova vyráža dych. Diknu spája dokonalú techniku s uvoľnenou hravosťou, prirodzenú muzikálnosť a cit pre melódiu s virtuozitou! Tu a tam zaznievajúce latino tóny robia jeho gypsy sound mimoriadne sympatickým. Pred niekoľkými rokmi sa vtedy len 17-ročný Sintu postaral o senzáciu, keď získal cenu Hansa Kollera, azda najdôležitejšie rakúske džezové ocenenie. Z klubových koncertov sa stali vypredané „veľké domy“, napr. Divadlo princa regenta v Mníchove či Bourse du Travail v Lyone. Koncerty vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarku, Luxembursku, Anglicku, Taliansku, Iráne, Rusku, na Malte a v Španielsku sa medzičasom stali bežnou súčasťou života Diknu Schneeberger Tria, rovnako ako aj vystúpenia v rozhlase a televízii. Spolupráca s renomovaným viedenským džezovým gitaristom Martinom Spitzerom, laureátom ceny Hansa Kollera v roku 2008, a otcom Joschim Schneebergerom na kontrabase sa vyznačuje precíznosťou, radosťou z hry a spontánnosťou.

                       

                        Diknu Schneeberger - gitara

                        Martin Spitzer              - gitara 

                        Joschi Schneeberger - kontrabas

 

  • Záver:

            Objektívne sa dá hodnotiť 11.ročník Jazzového festivalu Banská Bystrica – Špania Dolina ako skvelý a vydarený! Umelecká úroveň festivalu (aj podľa názorov znalcov) každým rokom rastie - a to teší, ale aj zaväzuje! Všetky koncertné formácie boli na výbornej profesionálnej úrovni, čo bolo prioritnou snahou organizátorov. Prialo nám aj počasie, aj návštevnosť jazzovo znalého publika. Vyčerpanie a námaha s ročným organizovaním festivalu onedlho pominie a jeho tvorcovia sa už  púšťajú do tvorby koncepcie ďalšieho!

            Tak teda:

            Nech žije 12. ročník Jazzového festivalu Banská Bystrica - Špania Dolina´2016 !

 

Patrícia Páleníčková,

Vlado Vizár

 

 

 

Galéria

leliwa-jazz-band.jpg
Diknu Schneeberger Trio.jpg
Soft Jazz Society.jpg

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...