2013 - Rezofonický rok Johna Dopyeru

2013 - Rezofonický rok Johna Dopyeru
Bluesmusic

Rezofonická gitara si našla svoje miesto asi vo všetkých hudobných žánroch od blues, jazzu, swingu, country až po súčasnú populárnu hudbu. Väčšina hudobníkov ani netuší, že držia v rukách jedinečný vynález slovenského rodáka Jána/Johna Dopyeru.

 

Rok 2013 by sa dal nazvať aj rokom Jána / Johna Dopyeru, ktorý v 20. rokoch minulého storočia skonštruoval prvú rezofonickú gitaru na svete a následne aj jej slávny drevený model so slovenským názvom – dobro. 3. januára uplýva už 25 rokov od jeho smrti a 6. júla si zasa pripomenieme 125. výročie jeho narodenia.

 

Rodák zo Záhoria, ktorý vyrastal v Dolnej Krupej pri Trnave, odišiel roku 1908 spolu s rodičmi a početnými súrodencami do USA. Bol technicky i hudobne nadaný a po čase si spolu s bratmi založil v Los Angeles obchod s hudobnými nástrojmi. Keďže nástroje aj opravoval a mal skúsenosti so stavbou huslí a banja, bol pripravený v správnom čase a na správnom mieste keď vznikol dopyt po hlasnejšej akustickej gitare, ktorej zvuk vo vtedajších orchestroch zanikal. V dobách, keď ešte nejestvovalo elektroakustické ozvučenie nástrojov, sa mu podaril doslova husársky kúsok. Roku 1926 skonštruoval prototyp jedinečnej rezofonickej gitary s kovovým telom a s tromi prepojenými malými hliníkovými rezonátormi, ktoré zvuk gitary mechanicky zosilnili. Novinka s názvom National Tricone sa stala veľmi populárnou najmä medzi hráčmi swingu, country, bluesu a havajskej hudby.

 

O tri roky neskôr, roku 1929 si John Dopyera spolu s bratmi založil firmu Dopyera Brothers Inc. a keď si dal patentovať novú rezofonickú gitaru, tentoraz s dreveným telom, s jedným veľkým hliníkovým rezonátorom a pozmeneným rezonančným systémom, nazval ju podľa prvých slabík názvu novej firmy DOpyera BROthers – dobro. Samozrejme aj s prihliadnutím na slovenský význam slova, o čom svedčil predajný slogan: „Dobro means good in any language“ (dobro znamená dobrý v každej reči). John Dopyera takto vytvoril nielen základné modely rezofonických gitár s kovovými a drevenými telami, ale aj oba systémy osadenia rezonátorov, ako aj použitie okrúhlych a hranatých krkov. Okrem toho z jeho rúk vyšli aj jedinečné kovové rezofonické husle a viacero ďalších rezofonických hudobných nástrojov.

 

John Dopyera sa na Slovensko už nikdy nevrátil. Umrel 3. januára 1988 vo veku nedožitých 95 rokov v Grants Pass v Oregone a nedožil sa toho, že rezofonická gitara, ktorá sa medzičasom stala súčasťou amerického kultúrneho dedičstva a považuje sa za americký ľudový nástroj, je v posledných desaťročiach aj symbolom tzv. unplugged music.

 

U nás pamiatku tohto amerického vynálezcu slovenského pôvodu pripomínajú pamätné tabule v jeho rodisku Šaštíne - Strážach a v Dolnej Krupej, kde prežil svoje detstvo. V Trnave jestvuje od roku 1996 Dvorana slávy dobra, prvé a jediné múzeum rezofonických gitár v Európe. Okrem toho Slovenská pošta vydala roku 2001 prvú a zatiaľ tiež jedinú poštovú „dobro“ známku na svete a roku 2003 Mesto Trnava udelilo Johnovi Dopyerovi aj Čestné občianstvo in memoriam. No jeho meno najviac zviditeľnil medzinárodný hudobný festival Dobrofest - Trnava, ktorý bol venovaný jeho pamiatke. V priebehu rokov 1992 - 2008 v Trnave na ňom vystupovali najznámejší dobristi a hráči na rezofonické gitary z celého sveta, vrátane takých hviezd ako sú Jerry Douglas, Bob Brozman, Rob Ickes, Randy Kohrs, Mike Auldridge, skupina Blue Highway atď. Okrem nich sa vďaka Dobrofestu mohli v priebehu 17 rokov zoznámiť slovenskí fanúšikovia aj s celým radom známych bluesmenov. V Trnave hrali napríklad Catfish Keith, Steve James, Mike Dowling, Mary Flower, Original Snakeboy, Bert Deivert, Rollie Tussing, Bruce Lewis, Curtis Burch z USA, Doug Cox a Steve Goodman z Kanady, Dave Peabody, Mike Cooper, John Crampton a Michael Messer z Veľkej Británie, ďalší prišli z Nemecka, Talianska, Dánska, Fínska, Švédska, Slovinska, Poľska, Maďarska, Čiech, ba aj z ďalekých Havajských ostrovov, Taiwanu a z Austrálie. Samozrejme nechýbali ani bluesmeni zo Slovenska.

 

Dobrofest už bohužiaľ nie je Dobrofestom, keďže sa z neho vytratila jeho pôvodná idea, ale pamiatku Johna Dopyeru si v roku 2013 pripomenieme na špeciálnom koncerte v Trnave, na ktorom znova zaznie nádherný zvuk rezofonických gitár. Veď tie na rozdiel od iných vynálezov, ktorými Slovensko prispelo začiatkom 20. storočia prostredníctvom svojich rodákov pôsobiacich v USA, prežili skúšku času, a tak ako v dobách svojho vzniku, aj dnes prinášajú potešenie hudobníkom a ich poslucháčom na celom svete.

 

Bonzo Radványi
Slovakblues.com - aktuálne novinky zo sveta Blues.

Galéria

Katalóg
Gitary DOBRO
Najznámejší propagátori rezofonickej gitary: slovenskí bluesmani Bonzo Radványi a Ľuboš Beňa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...