23. ročník Livin´ Blues s bohatým programom

23. ročník Livin´ Blues s bohatým programom
Miroslav Bachura

Náš najstarší bluesový festival pozýva všetkých priaznivcov kvalitného blues na svoj 23. ročník.  Tentokrát  si  pre  vás  organizátori  prichystali  dva  projekty z východného  Slovenska,  talentované  kvarteto  zložené  z  chrapľavých  vokálov, manželskú kapelu s prekvapivým hosťom, najvýznamnejšieho slovenského jazzmana a vzácnu návštevu priamo z amerického Bostonu.

 

Už 23. ročník festivalu Livin´ Blues predstaví 21. marca v petržalskom DK Lúky poriadnu zmes autentického a moderného blues v rôznorodých podobách. Dve zahraničné mená a pätica domácich súborov poukážu na výnimočnosť tohto žánru. Sympatické kvarteto The Butchers  zavedie  poslucháčov  do  ranných  čias rock&rollu poškvrneného drsným bluesovým prejavom. Tvorba kapely okolo bratov Hushegyiovcov je plná nenápadných nuancií, tvorených cez rôzne gitarové odkazy a premyslené chrapľavé vokály.

 

Ešte pred pár rokmi stagnujúca východniarska bluesová scéna vysiela na tohtoročný festival  hneď dve formácie. Tásler Pufo Band, u ktorých sa objavujú čriepky The Buttons, Meditating Four či Soulmen, poteší priaznivcov našej bigbítovej hudby. Ich kvalitné texty pripomínajúce prvú generáciu slovenského rocku nie sú náhodné, keďže zakladajúci  člen kapely Miro Tásler st. patril k prešovským rockovým prvolezcom.  Bardejovský  East  Beat  s  hosťujúcim saxofonistom  Jánom  Kopčákom  zase  nabudí  priaznivcov  Erica  Claptona,  B.B.  Kinga  či Jimiho  Hendrixa.  Táto  mladá,  iba  rok  existujúca  kapela  už  dosiahla  prvé  úspechy a prednedávnom sa ocitla aj na očakávanej kompilácii  Blues Society No. 10.

 

Manželstvo dokáže  byť  inšpiratívnym celkom a keď  z  neho  vznikne medzinárodný  hudobný  projekt, vzbudí aj patričný rozruch. Na počiatku tohto projektu stála česká speváčka Petra Börnerová a slovenský bubeník Tomáš Bobrovniczký, ktorí  sa snažili  vtesnať úrodnú bluesovú pôdu päťdesiatych  rokov do jedného celku, no príchod gitaristu Miloša Železňáka a bubeníka Pavla Nováka vniesol do nových autorských kompozícií zvuk v štýle folkovej, jazzovej a bluesovej syntézy. Zimomriavkový akordeón v kombinácii s Petriným šansónovým vokálnym prejavom bude isto patriť k vrcholom festivalu. Jej intímny šepot o ženskej duši je pri prevahe mužských interpretov na tomto podujatí príjemným osviežením. Očakávaným  hosťom petržalského koncertu bude ich päťročný syn Tomáš.

 

Po dlhých siedmych rokoch sa na Livin´Blues  predstaví  náš  najvýznamnejší  jazzový  spevák  Peter  Lipa,  ktorého  nezameniteľnýprejav je prirovnávaný k nedávno zosnulému Joe Cockerovi a jeho scat je zase najbližšie k Bobby McFerrinovi. Lipov vokálny drive vie skrátka pridať skladbe aj ten najjemnejší odtieňnálady - od splínu až po roztopašnú satiru. To, že ešte nepatrí do starého jazzového železa, potvrdil spevák minulý rok vydaním sviežeho albumu Návšteva po rokoch, ktorý aj vďaka multižánrovému  uchopeniu  idúceho  až  do  popových  vôd  oslovil  aj  mladšiu  generáciu poslucháčov.

 

Zo zadymených bostonských klubov k nám príde americké trio Sugar Blood Jinx hrajúce výbušnú zmes boogie,  bluesu a rockabilly  s prvkami folku, punku a metalu. Prednedávnom dokončili hudobníci druhú kolekciu nahrávok, s ktorými teraz prichádzajú do Európy.  Z ich koncertného dynamického prejavu zaujme predovšetkým presná rytmika, v dominantnom kontrabase  sa  odrážajú  alikvóty  tej  najkrajšej  americkej  bluesovej  tradície. Kapela vznikla z bývalých členov dodnes nedocenenej formácie Shods. Sugar Blood Jinx hrajú  kompozície  plné jemných autentických melódií  a  venujú  sa  v  coververziách  takým autorom ako Charlie Patton, Blind Boy Fulle ale aj reminescencii Johny Lee Hookera.

 

Festival Livin´Blues sa uskutoční 21. marca v priestoroch petržalského DK Lúky, svoje brány otvorí už o 16:30, kedy si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu fotografií Zory Líškovej a rámovaných  konštrukcií  Paľa  Sojku  a  premietanie  filmu  Michala  Šufliarskeho ´Potláčané artefakty´.

 

 

Katarína Ovseníková  (Tlačová správa)

 

Galéria

VIZUAL-LIVIN-BLUES-2015.jpg

 

 

Ďalšie články

Erich Boboš Procházka a Marek Wolf prichádzajú s druhým spoločným albumom
Duo elitných slovenských bluesmanov Erich Boboš Procházka (ústna harmonika, spev) a Marek Wolf (...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Juraj Schweigert: Za každých okolností treba ostať pri zemi a človekom
Porozprával som sa s vynikajúcim hráčom na ústnu harmoniku Jurajom Schweigertom. Juraj je známy...
Recenzia CD: Bobby McFerrin – Spirityouall
Hm. Takže, Bobby McFerrin sa na novom albume rozhodol vrátiť ku koreňom. Doska Spirityouall je...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...