26. ročník festivalu Jazz FOR Sale: prináša so sebou opäť pestrú a kvalitnú ponuku programu

26. ročník  festivalu Jazz FOR Sale: prináša so sebou opäť pestrú a kvalitnú ponuku programu
Patrik Gömöri

Festival otvoria koncerty Mike Gottharda a TUTU Borisa Urbánka. Fusion – jazzový súbor TUTU bol odvodený s bestsellerového albumu Milesa Davisa , ktorého tvorba výrazne ovplyvnila hudbu skupiny. Súbor pôsobí na scéne od roku 1987 a nechýbali na festivaloch ako Aarhus International Jazz Festival, – Jazz in Duke Town či Agharta Jazz Festival. Mike Gotthard bol objavom roku 2015 na Budapest Music Expo a ako gitarista pôsobil v jazzových a fussion kapelách Ocho Mocho, Euro-African Playground a European Mantra, ale aj v session kapelách popových spevákov.

Sobota 12.11. bude patriť synovi známeho českého bluesrockového gitaristu Jana Martínka (okrem iného člena skupiny Žlutý pes) Lukášovi Martinkovi. V poslednej dobe sa veľmi dobre etabloval ako majster zvuku a producent pri nahrávaní jazzových albumov z produkcie labelu Animal music a taktiež pri nahrávaní albumov najrôznejších žánrov, ako napr. novinky Yvonny Sanchez, ktorú tiež doprevádza na koncertoch. Pri tomto pôsobení je natoľko vyťažený, že hrá veľmi zriedka naživo a vidieť ho na koncerte patrí k vzácnym príležitostiam. Bartozzi Wojciechowski je absolventom Hudobnej akadémie v Katowiciach s orientáciu jazz a špecializáciou basová gitara. V januári 2014 vydal dlho očakávané EP pod názvom „Bartozzi“, na nahrávke ktorého sa podieľal Derick McKenzie, bubeník skupiny Jamiroquai. V júli 2016 vydáva druhé fusion-jazzové album „Bartozzi Quartet“ .

Formácia Fusio Group vznikla v roku 1992, vtedy pod názvom Fusio Quartet. Štýl kapely bol obsiahnutý v názve kapely, i keď jej repertoár je eklektický a pohybuje sa v širšom hudobnom spektre. Tradičné aranžmány sa prelínajú s progresívnymi témami a harmóniami, pričom charakteristickým znakom pre kapelu sú výrazné groovy, v ktorých je napätie a odpich. Skladateľ, klavirista, kapelník a organizátor hudobných podujatí Krzysztof Kobylinski je autorom kompozícií, ktoré sú interpretované najznámejšími hudobníkmi súčasného jazzu a world music akými sú Randy Brecker, Joey Calderazzo, Bill Evans, Trilog GurtuMike Stern. Ako klavirista hral a nahrával s najznámejšími poľskými a zahraničnými muzikantmi, v najrozličnejších zloženiach, ako Aukso Orchestra, Adam Makowicz a v neposlednom rade i s vlastnou kapelou KK Pearls, ktorých výsledkom bolo vydanie 26-tich albumov. Práve vystúpenia Fusio Group a KK Pearls ukončia festival Jazz FOR Sale.

 

Program:

 

5.11.2016 

TUTU Borisa Urbánka (CZ)

MIKE GOTTHARDS ELEKTRIC SHOCK  (HU)                                                

 

12.11.2016

Lukáš Martínek  & Private Earthquake (CZ)

Bartozzi Quartet (PL)

19.11.2016

Fusio group (HU)

Krzystof Kobylinski KK Pearls (PL)

 

Všetky koncerty začínajú o 19:00 hod v priestoroch Historickej radnice v Košiciach.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...