3 špičkové projekty na jednom pódiu: Galakoncert World music festivalu v Bratislave

3 špičkové projekty na jednom pódiu: Galakoncert World music festivalu v Bratislave
Patrik Gömöri

Pomaly sa blíži jesenná sezóna a s ňou erupcia kultúrnych podujatí. Organizátori prispeli festivalom, ktorý sa od tých ostatných trochu líši. Nájdete v ňom koncerty špičkových slovenských kapiel, medzinárodnú konferenciu, diskusie, filmovú premiéru aj detský program. Predovšetkým však kvalitnú world music. Vrcholom festivalu bude Galakoncert. V Ateliéri Babylon sa 23. septembra predstavia 3 špičkové projekty. Svetovou hviezdou bude fenomenálny francúzsky kontrabasista, oceňovaný aj jazzovými fanúšikmi, Renaud Garcia-Fons. Program galakoncertu doplnia cenami ovenčená Karolina Cicha a  D´n´B´ bulharskej Oratnitze.

Karolina Cicha je momentálne jeden z najzaujímavejších speváckych zjavov na poľskej scéne. Hrá na množstve nástrojov súčasne a používa rôzne vokálne techniky, ktoré sama vymyslela. Jej úspešný album 9 jazykov je spoluprácou s multiinštrumentalistom Bartom Palygom. Piesne na tomto albume skomponovala k textom v jazykoch etnických menšín regiónu Podlesie. Výsledkom je moderný mix štýlov, v ktorom majú obaja protagonisti priestor ukázať všetky rozmery svojho talentu. Karolina je nositeľkou mnohých cien napr. Grand Prix a Cena divákov-"New Tradition - Polish Radio Folk Festiwal", 2013.

Bulharská skupina Oratnitza zaujala už albumom Folktron (2016) a predovšetkým energickými live koncertami. Táto kapela prináša dubstep, ethnofusion spolu nástrojmi ako bulharský kaval, didgerido, gajdy a cajon. Speváčky, ktoré preslávili bulharské viachlasy v zoskupeniach Mystery of Bulgarian Voices a Cosmic Voices from Bulgaria obohacujú zvuk kapely o nový rozmer. Bulharské polyfónne spevy sú pojmom, ako fungujú v spojení s nadupaným D´n´B sa máte možnosť presvedčiť na záver galakoncertu.

Renaud Garcia-Fons je francúzsky kontrabasista, ktorého tvorbu rešpektujú fanúšikovia jazzu aj world music. Vyznačuje sa fantastickou technikou hry, vďaka ktorej je jeho 5strunný kontrabas melodickým aj perkusívnym nástrojom schopným zahrať jazz, rock, flamenco i perzskú hudbu. Blízka mu je mediteránna hudba a je vyhľadávaným partnerom na rôzne crossovery. V jeho podaní majú slovenskí fanúšikovai jedinečnú možnosť vidieť top predstaviteľa world music, ktorý doslova posúva hranice tohto hudobného smeru. V Bratislave sa predstaví s tureckým virtuózom na nástroj kemenče, Deryan Türkanom. Ponúknu jedinečný spoločný koncert najväčšieho a najmenšieho sláčikového nástroja. Toto vystúpenie by si nema nechať ujsť žiadny fanúšik kvalitnej hudby.

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

banner-magistrat-LED-1920x1080px-WMF-BA-2017-300dpi.jpg
PROGRAM-WMF-BA-2017-program-screen2.jpg

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...