4th Zagreb International Blues Festival

4th Zagreb International Blues Festival
Bluesmusic

Chorvátsko, obľúbenú destináciu mnohých našich dovolenkárov, som nenavštívil kvôli slnku a morským vlnám, ale kvôli hudbe. Spolu s Ľubošom Beňom sme koncom mája hrali na medzinárodnom bluesovom festivale v Záhrebe a napriek nie veľmi dobrému počasiu sme si odtiaľ odniesli veľmi príjemné zážitky.

 

Starobylá metropola Chorvátska nás síce privítala dážďom ale inak bola veľmi priateľská. Keďže sme mali aj chvíľku na obhliadku starého mesta, do ktorého sme sa vyviezli malou lanovkou, obdivovali sme jeho symboly – nádhernú neogotickú katedrálu, jazdeckú sochu bána Jelačiča i sochu známej chorvátskej spisovateľky Marija Jurič Zagorki, s ktorej živou dvojníčkou sme sa aj odfotili. Okrem toho sme sa dokonca prešli aj po ulici trnavského rodáka kardinála Juraja Haulika. V Záhrebe bolo fajn a vďaka bluesu som sa naučil kopu nových slov ako pojačalo, sviramo, travarica, rakyja, chvala lepa, Hrepa, Antonija, Boris, Goran Hans, Igor… vlastne to sú už mená členov skupiny Sunnysiders, ktorá reprezentovala v tomto roku Chorvátsko na European Blues Challenge v Toulouse, kde sme sa zoznámili.

 

Celé festivalové dianie bolo rozdelené do dvoch večerov v záhrebských kluboch a troch satelitných koncertov v Čakovci a Sisaku. Prvý večer v klube s názvom Bikers Beer Factory, kde sme hrali aj my, ma najviac zaujalo bluesrockové power trio z Macedónie, ktoré viedol veľmi razantne a dobre hrajúci gitarista a spevák David Neskoski.

 

Okrem domácej skupiny Cock Porn som tam stretol aj skvelého harmonikára Tomislava Golubana, ktorý kedysi hosťoval na trnavskom Dobrofeste. Slovo dalo slovo a majster ohýbaných tónov Tomislav alias Mr. B. si zahosťoval aj s nami.

 

Druhý večer festivalu v klube Hard Place sa niesol viac menej v komornej akustickej atmosfére. Otvorila ho už spomínaná štvorčlenná skupina Sunnysiders so speváčkou Antonijou. Sunnysiders ponúkali väčšinou vlastné, anglicky spievané skladby z ich minuloročného CD Licence To Blues.

 

Po nich sa na pódiu objavili Mountain Men z Francúzska. Bolo to akustické duo – gitarista a anglicky spievajúci spevák s výrazným hlasom a nástojčivým prejavom Mathieu Guillou a virtuózny hráč na ústne harmoniky Barefoot Iano Giddey. Ako už jeho prezývka sľubovala, vystupoval bosý. Nedá sa povedať, že Mountain Men hrali typický blues. Bola to skôr akási pesničkárska zmes folku a rocku, občas okorenená bluesom. Aj na ich minuloročnom cédečku Hope je tuším iba jediná vyložene bluesová skladba.

 

Súčasťou festivalu bol v rámci projektu Blues In School aj program o bluesovej histórii pre študentov, prezentácia CD The Best of Zagreb International Blues Festival a vystúpenia ďalších domácich účastníkov: 4Town Blues Bandu, Blues Insiders, Hrepa & 4Towners a Jimmy Matešiča.

 

Bonzo Radványi

Slovakblues.com - aktuálne informácie zo sveta Blues.

Esprit 2023

Galéria

David Neskoski Trio z Makedónie.
Bonzo Radványi, Tomislav Goluban a Ľuboš Beňa.
Domáca skupina Sunnysiders so speváčkou Antonijou.
Mountain Men z Francúzska.

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...