Ako dopadla celosvetová súťaž Made In New York: Porota vyhlásila mená víťazov

Ako dopadla celosvetová súťaž Made In New York: Porota vyhlásila mená víťazov

Tento ročník prestížnej súťaže Made in New York Jazz Competition konečne pozná svojich víťazov! Porota mala plné ruky práce, aby vyhodnotila množstvo prihlášok, ktoré mali uchádzači možnosť zasielať zo všetkých krajín sveta. Lenny White, Mike Stern a Randy Brecker spolu s členmi správnej rady rozhodli a vybrali hudobníkov z Thajska, Nemecka aj Francúzska.

 

Made In New York Competition patrí k najintenzívnejšie sa rozmáhajúcim online súťažiam, kde hudobníci nahrajú svoje video cez internet, a verejnosť i odborná porota vyberú hlasovaním finalistov. Je možné prihlásiť sa do 6 kategórií - inštrumentálni sólisti, vokálni sólisti, malé zoskupenia, big bandy, skladatelia a aranžéri. Tento rok sa odohral už jej 4. ročník, ku ktorému sa vyjadril zakladateľ súťaže Misha Brovkin: “Rozhodovanie bolo tento rok pre porotcov aj členov rady mimoriadne náročné. Úroveň talentu bola výnimočná. Ľudia z celého sveta poslali svoje videá a my chceme poďakovať a vzdať úctu každému z nich. Aj kvôli tomu závratnému množstvu prihášok a kvalitných nahrávok sme potrebovali čas od októbra až do februára, aby sme sa skutočne zhodli na víťazoch.”

 

Tretie miesto tento rok získal fenomenálny gitarista z Thajska, Pamai Chirdkiatisak. Jeho majstrovstvo na strunách ilustruje jeho vášeň pre hudbu a lásku k jazzu. Druhé miesto získali klarinetisti z Rakúska, The Woody Black 4. Ich hudba predstavuje neustály vývin jazzu a odráža sviežosť a radosť, ktoré sú pre jazz charakteristické už od jeho začiatkov. Woody Black 4 sa prihlásila do súťaže v kategórii Malé zoskupenia.

 

Víťazom hlavnej ceny sa stalo zoskupenie z Francúzska s názvom European Jazz Trumpet Group (skupina európskych jazzových trubkárov), ktorá sa prihlásila v rámci kategórií big band a aranžéri. “Prvotriedne hranie na trúbky!” vyjadril sa významný svetový trubkár a člen poroty Randy Brecker. “Výnimočná skupina hudobníkov. Celý ich koncept bol úžasný. Vynikajúci trubkári," dodal gitarista Mike Stern.

 

Víťazná kapela získava okrem možnosti vystúpiť na slávnostnom súťažnom večeri aj exkluzívnu trofej vyrobenú klenotníkom Alex Soldierom, letenky do New Yorku, 3000 dolárov v hotovosti a 10% zo sumy, ktorú organizátori prijali od všetkých prihlásených. Ocenení na druhom mieste získavajú elektronické grand piano VPC1 od spoločnosti Kawai, aj ďalšie nástroje od spoločnosti Synthogy. Okrem toho sa všetci účastníci súťaže a ocenení môžu zúčastniť gala večera v časti New York City, Tribeca, ktorý sa bude konať 20. mája 2017.

 

Zdroj: Jazz in Europe

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2013
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ sa stala oficiálne...
Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2014
Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. Víťazné albumy...
Monkovu súťaž vyhráva po prvýkrát v kategórii nástrojov žena!
Jedna z najprestížnejších jazzových súťaží na svete Thelonious Monk International Jazz Competition...
Víťazom súťaže Jazz START UP je big band Swingless Jazz Ensemble!
Prvý ročník súťaže Jazz START UP, ktorá počas uplynulého pol roka prebiehala na stránkach Jazz.sk a...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...