Aký jazz ponúkne Európske hlavné mesto kultúry 2013 Košice?

Aký jazz ponúkne Európske hlavné mesto kultúry 2013 Košice?
jazz.sk

Európske hlavné mesto kultúry je prestížny titul, ktorý udeľuje Európska únia, pričom od roku 2009 sú za EHMK zvolené každý rok dve mestá. Cieľom je posilniť európske kultúrne povedomie a zvýrazniť zásadu, že kultúra je súčasťou života. Mesto Košice (spolu s mestom Marseille) získalo tento titul pre rok 2013, o čom rozhodla medzinárodná 13-členná komisia na Ministerstve kultúry SR v roku 2008. O dôvdoch, prečo práve Košice, sa dočítate na oficálnej stránke. My vám ponúkame prehľad jazzových podujatí, ktoré nás pri tejto príležitosti čakajú v roku 2013:

 

V rámci otváracieho ceremoniálu (sobota 19.1.2013 – nedeľa 20.1.2013)

Kaschauer Klezmer Band

Sobota - 19. 01. 2013, 19:00 - 21:30, Synagóga na Puškinovej ulici - Puškinova 3
Cesty ku klezmeru sú nevyspytateľné. Členovia Kaschauer Klezmer Band sa k tomuto hudobnému žánru dostali okľukou cez hranie v mládežníckom orchestri Musica iuvenalis, v salónnom a komornom orchestri, v jazz rockových kapelách a najmä vo folklórnych súboroch.
 

Sitra Achra

Sobota - 19. 01. 2013, 19:00 - 23:30, The Beer House - Hlavná 54
Zoskupenie špičkových bratislavských muzikantov, ktorých hudba vychádza z blues.

 

Los Massakeros

Sobota - 19. 01. 2013, 20:00 - 23:30, Madrid Pub - Vrátna 30
Košické zoskupenie okolo výnimočných gitaristov Petra Tomka a Petra Tótha produkuje muziku ovplyvnenú štýlmi latino, jazz, soul, fussion.
 

Triango

Sobota - 19. 01. 2013, 20:00 - 21:30, Historická radnica - Hlavná 59
Trojicu špičkových slovenských hudobníkov (Peter Breiner, Boris Lenko, Stano Palúch) samostatne známych zo žánrovo rôznorodých hudobných projektov, opäť zažijete spolu vďaka hudbe, ktorá spája vášeň iskrivého objatia z tančiarní v Buenos Aires, dedičstvo jazzovej improvizácie, ale aj delikátne interpretačné majstrovstvo klasických koncertných siení.
 

Homosapiens

Sobota - 19. 01. 2013, 20:00 - 23:30, Jazz Garden - Kováčska 38 (vstup zdarma)
Jazz-Funkovú muziku si môžete vypočuť v podaní HOMO SAPIENS. Kapela z Martina sa vám predstaví s tanečným blokom známych hitov. Po koncerte nasleduje after party do skorých ranných hodín. Viac info o kapele na stránke www.homosapiens.sk
 

Helena Okresová & Swingland

Nedeľa  - 20. 01. 2013, 19:30 - 23:30, Kávy sveta - Hlavná 20
Zostava Swinglandu je plná zvučných mien miestnych vynikajúcich muzikantov, takže priaznivci swingu a "ľahkého jazzu" si prídu isto na svoje.
 

Jamiroquai

Nedeľa - 20. 01. 2013, 20:30 - 22:30, Steel aréna

Jamiroquai je anglická kapela hrajúca funk, acid jazz a soul. Kapelu založili v roku 1992 Jason Kay a Derric McKenzie. V rovnakom roku vydala kapela aj svoj prvý singel, niesol názov When You Gonna Learn.O rok neskôr vyšiel prvý album Emergency on Planet Earth. V tomto čase bola skupina známa najmä v Európe.

Celosvetovo známa sa stala po vydaní tretieho albumu Travelling Without Moving, z ktorého pochádzajú dva veľké hity, a to Virtual Insanity a Cosmic Girl.

Skutočný komerčný úspech dosiahla kapela albumom A Funk Odyssey z roku 2001, ku ktorému kapela odohrala svetové turné. Na nasledujúcom albume Dynamite sa do popredia dostala elektronika. Okrem nej je z albumu cítiť house, disco a funk. Rádiovými hitmi sa stali skladby Seven Days In Sunny June, Feels Just Like It Should a (Don´t) Give Hate a Chance.

V roku 2006 vydala skupina výberový album High Times: Singles 1992-2006. Album obsahuje najväčšie hity kapely a dve nové skladby Runaway a Radio. V roku 2010 Jamiroquai vydali zatiaľ svoj posledný album Rock Dust Light Star.

 

Viac informácií nájdete na: http://oc.kosice2013.sk/program/

Organizátor: Košice 2013, n. o. Partneri: Marseille-Provence 2013, mesto Košice, MK SR

 

Medzinárodný jazzový festival Jazz Prešov

KEDY: október 2013

Jazz Prešov patrí medzi najvýznamnejšie džezové festivaly na Slovensku. Bol založený v roku 1991. Z pôvodne lokálneho festivalu prerástol na festival európskej a svetovej úrovne. V posledných rokoch zosúladil termín konania s Bratislavskými jazzovými dňami, vďaka čomu môžu aj v Prešove vystúpiť hviezdy svetového džezu. Hlavný program je rozložený do šiestich koncertov, ktoré sa konajú v priebehu dvoch dní. Každý večer neformálne pokračuje festival v prešovských hudobných kluboch vystúpeniami lokálnych alebo slovenských hudobných skupín, ktorých koncerty predchádzajú obľúbené jam session. Festival pomáha talentovaným skupinám a hudobníkom, z ktorých sa mnohí stali uznávanými osobnosťami.

Organizátor: Občianske združenie PO ART Prešov Partneri: mesto Prešov, MK SR, Košice 2013, n. o.

 

Medzinárodný jazzový festival v Košiciach

KEDY: október 2013

Medzinárodný jazzový festival v Košiciach je najstarším v regióne a po bratislavskom druhý najväčší na Slovensku. Uplynulých sedemnásť ročníkov malo punc medzinárodného festivalu, na ktorom svoje interpretačné umenie predviedli medzinárodne známi interpreti a skupiny. Každý festivalový večer sa predstavia tri zoskupenia, z ktorých jedno bude reprezentovať košickú, resp. slovenskú jazzovú scénu, nasledujúce dva koncerty budú patriť interpretom zo zahraničia. Medzinárodný jazzový festival predchádza Medzinárodnému maratónu mieru, ktorý priťahuje pozornosť celého sveta.

Organizátor: Agentúra GES, spol. s r. o. Partneri: MK SR, Košice 2013, n. o.

 

Jazz FOR SAle

KEDY: november 2013

Existencia medzinárodného džezového festivalu Jazz FOR SAle sa datuje od roku 1991. Dramaturgicky je orientovaný na prezentáciu interpretov Vyšehradského zoskupenia – jazzmanov z Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska. V roku 2012 sa na troch festivalových večeroch v týždňovej periodicite predstavilo 12 zoskupení špičkových interpretov národných džezových scén. Každý z koncertov bol výnimočnou príležitosťou a inšpiráciou pre mladých adeptov džezovej hudby, ktorým umožňuje priamy kontakt s kvalitnými interpretmi. Jazz FOR SAle je impulzom rozvoja džezovej scény v regióne.
Organizátor: Združenie FORSA Partneri: Gag management Debrecen, Art&Comunication Warszawa, Bohuslav Jíša, Praha, MK SR, Košice 2013, n. o.

 

Jarmila Žuffová

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...