Album Lathe of Heaven - Mark Turner po desaťročí opäť ako leaderom

Album Lathe of Heaven - Mark Turner po desaťročí opäť ako leaderom

Saxofonista Mark Turner je jedným z významných individuálnych hlasov súčasného jazzu. Už v 90-tych rokoch sa presadil na scéne svojim matným tónom, melodickými sólami a zaujímavými kompozíciami. Nahral viacero albumov ako leader, posledný v roku 2001 - Dharma Days a teraz, po 13 rokoch hosťovania, sa opäť vrátil do štúdia, aby nahral Lathe of Heaven.

 

Po viac ako desaťročí sa Mark opäť vracia na pozíciu leadera a predstavuje album s viacerými vlastnými kompozíciami. Aktívny bol vo všetkých oblastiach nahrávania - písanie skladieb, komunikácia s členmi kapely a aj samotnou nahrávacou spoločnosťou ECM, s ktorou Turner spolupracuje po prvý krát.

 

Mark Turner Quartet sa na albume Lathe of Heaven skladá zo 4 výnimočných muzikantov - Turner na tenor saxofóne, Avishai Cohen na trubke, Joe Martin na kontrabase a Marcus Gilmore na bicích. Mark je na nich skutočne hrdý: “Myslím, že sú to všetci veľmi seriózni hudobníci. Cítil som, že sú tí najvhodnejší pre to, čo chcem robiť - keď som s nimi hral, tak mi poskytli presne taký estetický výsledok, ako som chcel mať na tomto albume. Všetci sú hudobne veľké osobnosti a sú sami sebou, čo je v kapele veľmi dôležité.”

 

Turner je zároveň otvorený hudobnému riskovaniu: “Nemám v hudbe záujem o pohodlnosť a bezpečie, aj keď mysím, že hranie bez harmónie je viac o zodpovednosti ako o nejakom riskovaní. Naša úloha je hrať skutočne zodpovedne. Myslieť veľa na hudbu, jej detaily, akordy… Rozmýšľaním o hudbe trávim veľa času, z dvoch dôvodov. Pomaly sa učím a musím preto veľa pracovať, veľa premýšľať. Druhým dôvodom je niečo, čo sa nedá vyjadriť slovami - jednoducho to tam je a vy to musíte precítiť a reagovať na to. Pokiaľ toto nevyslovené chcete transformovať do hudby, musíte na to vedome myslieť a modelovať to - to je pre mňa písanie skladieb.”

 

Medzi skladbami na albume je aj “Sonnet for Stevie”, inšpirovaný Stevie Wonderom. Mark Turner sa netají tým, že počas svojho detstva strávil stovky hodín počúvaním Wondera spolu so svojimi rodičmi a tak má k nemu a jeho hudbe špeciálny vzťah.

 

Držíme Markovi palce a na ďalší album pod jeho menom určite nebudeme musieť čakať ďalších 13 rokov - Turner totiž tvrdí, že má dostatok materiálu aj na ďalšie CD, len si ešte vyžaduje niekoľko úprav - nepochybne sa teda máme na čo tešiť!

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

One Day Jazz Festival: Hudobná sonda do duší
7.november 2014, Istropolis, Bratislava   Ako víchrica sa Bratislavou prehnal jednodňový jazz...
Avishai Cohen zahral Košiciam akusticky i elektricky
Festival Mazal Tov, Košice 22.07.2013   Hudobným sviatkom možno nazvať koncert Avishaia Cohena...
Avishai Cohen a jeho najnovší album 1970: Komerčný smooth jazz pre masy?
Izraelský basgitarista, kontrabasista, skladateľ a aranžér Avishai Cohen prednedávnom vydal svoje...
Avishai Cohen roztancoval viedenský Konzerthaus!
Do susednej Viedne zavítal 21.októbra jedinečný izraelský kontrabasista Avishai Cohen. Predstaviť...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...