Ateliér Babylon privítal legendy jazzu: Koncert Rona Cartera a Richarda Galliana priniesol hudobnú udalosť roka

Ateliér Babylon privítal legendy jazzu: Koncert Rona Cartera a Richarda Galliana priniesol hudobnú udalosť roka
Dávid Oláh
Prvá novembrová sobota bola pre Bratislavu výnimočná. Práve v tento deň sa uskutočnil dlho očakávaný koncert jedinečného hudobného dua. V Ateliéri Babylon vystúpili umelci svetového formátu – legenda jazzového kontrabasu Ron Carter a virtuózny akordeonista Richard Galliano. 
 
Musím povedať, že som mal obavy z vybratého priestoru, v ktorom sa koncert uskutočnil. Ateliér Babylon je známy svojimi koncertami „na stojáka“, s čím som mal na minuloročných vystúpeniach negatívnu skúsenosť. Preplnený priestor, kde sa dalo väčšinou iba nehybne stáť na mieste, nie je podľa mňa atmosféra vhodná pre jazzový koncert. Moje obavy boli však zbytočné, o čom som sa presvedčil už pri samotnom vstupe do klubu. Hlavná sála kde bolo postavené pódium mala ideálne usporiadanie - v celej miestnosti boli umiestnené pekné a pohodlné stoličky. Taktiež bolo výborné, že sa počas produkcie hlavná sála aj balkóny zavreli, čo zabezpečilo konštantné ticho a nerušený zážitok z koncertu. Opúšťať priestor bolo možné iba počas potlesku. Veľmi pekná bola dekorácia celého klubu. Ateliér Babylon sa v sobotu večer premenil na krásny kultúrny priestor s decentnou výzdobou, aranžmánom, vrchným barom s náročnejším cateringom a občerstvením. Musím zagratulovať Maretta Production, ktoré odviedlo po tejto stránke výbornú prácu.
 
Samotný koncert bol rozdelený na dva sety. Úvodné slovo mal Peter Lipa, ktorý nám pripomenul, že Ron Carter má na Slovensku svoju koncertnú premiéru. Vystúpenie sa nieslo vo viac menej tradičnom duchu. Prvá skladba bola klasickou jazz bluesovou „dvanástkou“. Na výbornú sa podaril aj zvuk. Galliano aj Ron Carter sú ťažkými profesionálmi po každej stránke. Počas celého večera boli úplne uvoľnení, čo im zaručilo slobodu v ich umeleckom vyjadrovaní. Títo sympatickí géniovia ani v jednom momente nezaváhali a hrali jednoducho fantasticky. Či už išlo o bossa novu, tango, alebo štandard My Funny Valentine, ktorým sa ukončil prvý set. Boli sme svedkami dokonalej súhry, vynikajúcej práce so zvukom, dynamických plôch a vo finále, radosti z hudby. Ani jeden z protagonistov sa nikdy nepredbiehal. Každým svojim tónom nám títo páni dokazovali svoju absolútnu oddanosť hudbe napriek tomu, že sú aj virtuózmi. Richard Galliano vo svojej  sólovej časti priniesol kompozície v štýle barokovej hudby, kde v plnej kráse predviedol svoju žánrovú a interpretačnú flexibilitu. Išlo jedinečnú ukážku úcty k vážnej hudbe.
 
Po polhodinovej pauze, ktorá mala svoje čaro, sa pokračovalo ďalej v bezchybnom umení. Veľmi ľahko sa píše o geniálnych výkonoch týchto majstrov. Druhý set mal rovnaký mainstreamový charakter s prvkami latina a klasiky. Opäť sme počúvali čistú hudbu bez akýchkoľvek nánosov ega či súperenia. Carterova a Gallianova skromnosť, tolerancia a nadhľad boli prítomné počas celého večera. Veľmi pozitívny bol aj prístup poslucháčov, ktorí si koncert naplno užívali a v tichosti "hltali" každý jeden tón tohto komorného zoskupenia. Hudba mala výbornú gradáciu, štýlovú pestrosť a skvelý spád. Zaujímavé bolo sledovať, ako Carter a Galliano zaplnili svojou hudbou celú miestnosť napriek tomu, že hrali iba v duu. Priestor pre sólovú hru mal aj Carter, ktorého bezchybná intonácia a jemná práca s flažoletmi striedala virtuózne technické pasáže. Záverečnou skladbou vystúpenia bol štandard All The Things You Are. Po maximálne zaslúženom standing ovations zaznel jeden prídavok - téma Stella By Starlight, ktorou sa ukončil tento krásny koncert.
 
Na záver mi nezostáva povedať nič iné, ako vysloviť vďaku Petrovi Kulovi a Maretta Production za to, že sa im podarilo zorganizovať takýto úžasný kultúrny večer. Držím palce v ich ďalších producentských činnostiach.
 
Dávid Oláh
Foto: René Miko

Esprit 2023

Galéria

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG

 

 

Ďalšie články

Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...