Avishai Cohen: Triveni II

Avishai Cohen: Triveni II

 

Triu Triveni trúbkara Avishaia Cohena vyšlo nové, v poradí druhé album, Triveni II. Je to zároveň Cohenova šiesta nahrávka, na ktorej figuruje ako sólista. Avishai Cohen založil trio pred dvoma rokmi. V roku 2010 vyšlo triu debutové album Introducing Triveni a v nasaledujúcom roku si ako headlineri zahrali na jazzovom festivale v Newporte. Album je možné kúpiť na CD nosiči alebo v digitálnom formáte v online obchode spoločnosti Anzic Records alebo na Amazone

 

Podobne, ako tomu bolo u predchádzajúcich Cohenových nahrávok, debutové album Introducing Triveni (2010), ako aj Triveni II, vydala spoločnosť Anzic Records. Názov tria „Triveni“ je sanskrtské slovo, ktoré je pomenovaním pre „miesto, kde sa stretávajú tri posvätné rieky.“ V triu sa stretávajú traja hudobíci: Avishai Cohen na trúbke, Omer Avital na kontrabase a Nasheet Waits na bicích. V triu nehrá žiaden harmonický nástroj, ako gitara či klavír, ako je zvykom a Cohen svojou hrou vypĺňa vzniknutý priestor. Podľa denníku The New York Times „má výdrž a tvorivé odhodlanie potrebné na udržanie tria“ bez harmonického nástroja. 

Video z prvého albumu Triveni s rovnakým obsadením:

 

Avishai Cohen sa narodil v Izraeli. Prvý krát na seba upozornil, keď sa v roku 1997 umiestnil na treťom mieste v súťaži Thelonious Monk Jazz Trumpet Competition. Vydal niekoľko albumov pod vlastným menom a vybudoval si renomé kreatívneho skladateľa a trúbkara s originálnym zvukom. Tohto roku od kritikov magazínu DownBeat (Downbeat Critics Poll) dostal titul vychádzajúcej hviezdy (kategória Rising Star Trumpet). Okrem Triveni, hrá v prestížnom SF JAZZ Collective a s vlastnými súrodencami v skupine 3 Cohens – so sestrou Anat (klarinet a saxofón) a bratom Yuvalom (saxofón). Okrem toho pôsobí v Third World Love s kontrabasistom Omerom Avitalom, klavíristom Yonatanom Avishaiom a bubeníkom Danielom Freedmanom. 

 

Skladby albumu Triveni II:

  1. Safety Land
  2. BR Story
  3. November 30th
  4. Music News
  5. Willow Weep for Me
  6. Woody n’ You
  7. Portrait
  8. Get Blue
  9. Following the Sound
  10. Art Deco (alternate take).

 

 

Obsadenie:

  • Avishai Cohen: trúbka
  • Omer Avital: kontrabas
  • Nasheet Waits: bicie

 

Nahrávacia spoločnosť: Anzic Records

 

Foto: sfjazz.org, imnworld.com

-nat-

 

Galéria

Triveni_II_Cover-1348777340.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...