Béla Fleck, Uganda a amadinda - čo majú spoločné?

Béla Fleck, Uganda a amadinda - čo majú spoločné?
jazz.sk

Uganda je krajina obľúbená cestovateľmi a milovníkmi prírody, ale nielen nimi. Aj pre hudobníkov je veľkou inšpiráciou a muzikantským žriedlom, ktoré ponúka rozmanitú hudbu, tradičné aj  veľmi osobité nástroje a množstvo talentovaných muzikantov. V Bratislave sa vám šesť z nich predstaví na koncerte AFRICAN PERCUSSIONS už 23. apríla v Ateliéri Babylon.

 

Známymi osobnosťami, ktorí sa hudbou Ugandy inšpirovali, boli aj skladatelia John Cage a Steve Reich, ktorí komponovali hudbu pre nástroj amadinda (drevený xylofón) a konkrétne pre maďarskú skupinu s týmto menom. Medzi tými, ktorí Ugandu  osobne navštívili, bol známy hráč na bendžo, Béla Fleck či etnomuzikológovia Klaus Wachsmann a Peter Cooke, ktorých  zbierky terénnych nahrávok majú spolu viac ako 3000 položiek zachytených v Ugande v štyridsiatych rokoch 20. storočia resp. rokoch 1964-1997.

 

„Béla Fleck strávil väčšiu časť svojej kariéry otváraním nových možností pre bendžo, nástroja zaradeného do „južanského amerického a bluegrassového stereotypu“. So svojou skupinou Flecktones sa infiltroval do hudobných žánrov, ktoré si normálne nespájate s bendžom. V projekte Throw Down Your Heart sa vybral opačnou cestou. Vycestoval do Afriky preskúmať dávne korene bendža. Sprevádzal ho dokumentarista Sascha Paladino, ktorý jeho púť po Ugande, Tanzánii, Gambii a Mali zachytil. Vznikol dokument o jammovačkách a nahrávkach s miestnymi hudobníkmi, ktorí dovtedy bendžo nikdy nevideli, napriek tomu výsledok vyžaruje muzikalitu a obojstranné potešenie z hudby. V ugandskej dedine Nakisenyi Fleck sprevádzal hráčov na gigantickú marimbu kým ostatní dedinčania spievali, tlieskali a hrali na drevené bloky. V malom meste v Tanzánii si zahral s miestnymi, ktorí hrali na kalimbe, zatiaľ čo v najväčšom meste krajiny, v Dar es Salaam, bol hosťom skupiny, ktorá mala elektrický afro-kubánsky zvuk. V Gambii hral s chlapíkom, ktorý používal trojstrunový nástroj zvaný akonting, akéhosi vzdialeného predka bendža a v Mali sa stretol s ich veľkou hviezdou, speváčkou Oumou Sangar. Fleck sa ku všetkým správal s primeranou úctou a vzájomné vzťahy s hudobníkmi boli prirodzené a intuitívne. Boli to stretnutia rovnocenných partnerov“, píše v recenzii na tento dokument Sam Graham.

Dokumentárny film Throw Down Your Heart bol oficiálne predstavený na filmovom festivale Southwest v roku 2008. Tento príjemný film prestavuje nielen cestu amerického hudobníka, ktorý sa vybral nájsť pôvod jedného hudobného nástroja, ale predovšetkým lásku k hudbe a ľudí, ktorí zdieľajú radosť z nej, od hviezd world music ako Bassekou Kouyate a Oumou Sangare až po tých bežných.

 

 

Ale vráťme sa k Ugande a jej konotáciám. Názov je odvodený z mena tradičného kráľovstva Buganda, ktorého súčasťou je južná časť krajiny vrátane hlavného mesta Kampala. Uganda, ktorá bola do roku 1962 britským protektorátom, je podľa ústavy z roku 1967 republikou v čele s prezidentom v rámci Britského spoločenstva. Bola obľúbená aj premiérom W. Churchillom, ktorý ju v roku 1908 navštívil a nazýval “Čiernou perlou Afriky“ .

Uganda patrí medzi desať krajín ležiacich na rovníku, na jej území sa nachádza väčšina afrických jazier vrátane toho najväčšieho Viktóriinho, z ktorého vyteká rieka Níl pri meste Jinja. Táto krajina plná zelene a prírodných zaujímavostí ponúka savany a dažďové pralesy s veľkou koncentráciou zvierat (napr. horské gorily v NP Mgahinga/Bwindi známe z kníh a filmov antropologičky Dian Fossey), ale aj pohorie Ruwenzory s ľadovcovcami vo výške 5000 m.n.m., či kráterové jazerá s množstvom vodopádov.

V Ugande žije vyše 30 miliónov ľudí a pestrá je aj ich kultúra, jazyk, tradície a hudba. Dnešná Uganda vznikla v stredoveku spojením niekoľkých domorodých kráľovstiev, ktoré viac-menej pretrvali dodnes aj napriek dramatickej a pohnutej histórie tejto krajiny. Táto bývalá britská kolónia po získaní nezávislosti, trpela  počas dlhej občianskej vojny a po vojenskom prevrate v roku 1971, kedy sa stal prezidentom generálmajor Idi Amin Dada. Ústava bola zrušená, politické strany zakázané. Idi Amin  vyhostil z krajiny  aj všetkých Ázijčanov s britským štátnym občianstvom (vyše 40 000), britské podniky boli zoštátnené. K hospodárskemu úpadku prispeli neustále konflikty so susednými krajinami a teror diktátora si vyžiadal na 300 000 obetí ( o udalostiach bol natočený Oskarmi ovenčený film „Posledný škótsky kráľ“ a možno si spomeniete aj na krátku epizódu z Ugandy v prvej „blonďatej“ bondovke Casino Royale z roku 2006).

 

O popularitu nástroja amadinda sa postaral kráľ Muteesa I. v 19. storočí. Na jeho kráľovskom dvore v Bugande zohrávala hudba významnú úlohu. Sám kráľ bol vášnivým hudobníkom a hráčom na tento nástroj. Hudobníci a skladatelia mali odvtedy dôležité postavenie na kráľovskom dvore. Významným nástrojom popri amadinde bola harfa ennanga , ktorá sa používala pri meditáciách, kedy sa hudobníci spájali s duchmi predkov. Traduje sa, že pre kráľovskú dcéru mohli na ennange hrať len majstri tohto nástroja. Aj v súčasnosti sa verí, že niektoré piesne privolávajú dávnych duchov, aby živým poskytli radu a pomoc.

 

Uganda a nástroj amadinda sa stala inšpiráciou aj pre súčasnú hudbu a skladateľov. Maďarská skupina Amadinda (áno jej meno je skutočne odvodené od ugandského hudobného nástroja) sa stala synonymom a najlepším predstaviteľom tejto hudby v Európe. Avantgardní a minimalistickí skladatelia ako John Cage, Steve Reich, György Ligeti a ďalší písali skladby inšpirované týmto nástrojom a jeho zvukom.

 

 

Ako ste sa mohli dočítať na webe Bratislavských jazzových dní 2013, Amadinda je najoriginálnejšia a najvšestrannejšia perkusívna skupina v Európe. Celosvetovú slávu získali predovšetkým vďaka svojim interpretáciám skladateľov ako John Cage, Maurice Ravel, Claude Debussy, György Ligeti a Steve Reich. Okrem prepisu veľkých diel z dejín hudby na bicie nástroje Amadinda neustále skúma úlohu bicích v tradičných kultúrach na celom svete. Členovia skupiny Zoltán Rácz, Zoltán Váczi, Aurél Holló a Károly Bojtos skladajú aj vlastné kompozície. Amadinda Percussion Group vznikla v Budapešti v roku 1984 s cieľom interpretácie dnes už klasických majstrovských kúskov svetovej perkusívnej hudby, vrátane maďarských. Okrem súčasnej vážnej hudby a world music v tvorbe Amadindy cítiť aj vplyvy jazzu a populárnej hudby. Na BJD sa predstavili v októbri 2013 a samozrejme nechýbala ani skladba ugandskej proveniencie.

Na záver by sa patrilo dodať, že okrem tradičnej hudby sa v Ugande môžete stretnúť aj s hviezdami world music, ktoré koncertujú v zahraničí a USA (Haruna Walusimbi) a predstaviteľmi súčasnej modernej hudby, ktorej nie je cudzí jazz, R&B, rap, hip-hop či dancehall. Hudobný priemysel je súčasťou modernej Ugandy, kde funguje rušná hudobná scéna a  množstvo koncertov, nahrávok v rádiách a hudobných cien svedčia o záujme verejnosti. Uganda má aj vlastný world music festival, ktorý sa koná v novembri pod názvom Milege World Music festival.

 

 

Za jedinečnou hudbou Ugandy však nemusíte cestovať. Už 23. apríla príde vynikajúca skupina profesionálnych hudobníkov AMADINDA UGANDA do Bratislavy. Hudba a tanec, ktoré v Ugande neodmysliteľne patria k sebe, predstavia v Ateliéri Babylon v spolupráci s rakúskou organizáciou Kulturen in Bewegung agentúra Shiraz a o.z. Amity ako jarnú edíciu populárneho Festivalu perkusií - World of the Drums.

AFRICAN PERCUSSIONS

Line-up:

Jamadan (SK)

Amadinda Uganda (Uganda)

23/4/2015, 20:00 Ateliér Babylon, Bratislava

Vstupné: 10 € (predpredaj.sk), na mieste 12 €

 

Text: PR, agentúra Shiraz

Linky:

Koncert – AFRICAN PERCUSSIONS, Bratislava, 23.4.2015

Dokument- Throw Down Your Heart – Béla Fleck, réžia: S. Paladino

CD Tales From The Acoustic Planet, Vol. 3: Africa Sessions

 

SOUNDTRACK „Throw Down Your Heart" on all music

Peter Cooke nahrávky z Ugandy - Uganda recordings

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...