Bill Laurance zo Snarky Puppy: Vystúpi na festivale Jarné jazzové dni v Žiline

Bill Laurance zo Snarky Puppy: Vystúpi na festivale Jarné jazzové dni v Žiline
Patrik Gömöri

Po štyroch silných ročníkoch medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni v Žiline, ktorý si získal veľkú priazeň jazzových divákov, sa organizátori  - umelecká agentúra ART TEAM s. r. o.  a občianske združenie ART CULTURE rozhodli pridať aj jarnú verziu tohto obľúbeného festivalu. Jarné jazzové dni v Žiline sa uskutočnia v dvoch termínoch, 5. a 28. apríla v Dome odborov v Žiline a v Mestskom divadle Žilina. Vystúpia na nich zakladajúci člen dnes už kultovej skupiny Snarky Puppy, famózny britský pianista Bill Laurance (5. apríla) a známy americký saxofonista Eric Marienthal (28. apríla).

 

Po skvelom hudobnom zážitku z koncertu jednej z najvýraznejších jazzových talentov, oceňovanej formácie Snarky Puppy na jeseň 2015 v rámci festivalu Bratislavské jazzové dni v Žiline, príde v stredu 5. apríla do žilinského Domu odborov zakladajúci člen Snarky Puppy, renomovaný britský jazzový pianista Bill Laurance so svojou kapelou. Otvorí tak pilotný ročník Jarných jazzových dní v Žiline. Držiteľ Grammy Award, multiinštrumentalista, skladateľ a producent Bill Laurence vydal už štyri vlastné sólové albumy. Prvý sólový album Flint z roku 2014 sa hneď objavil na prvých priečkach hitparád iTunes Jazz Charts a rýchlo si získal medzinárodné uznanie kritikov. Pred dvomi rokmi ho JazzFM vyhlásil za umelca oka. Bill získal klasické hudobné vzdelanie. Ako profesionálny klavirista koncertuje už od svojich 14 rokov. Hral po boku slávnych umelcov  a kapiel ako sú: David Crosby, Morcheeba, Salif Keita, Bobby McFerrin, Susana Baca, Lalah Hathaway, Laura Mvula, Jacob Collier, Musiq Soul Child, Chris Potter, Lionel Loueke, Carlos Malta, Miss Dynamite či The Metropole Orchestra. Na Slovensko prichádza v rámci svojho európskeho turné k fantastickému živému albumu Live at Union Chapel, ktorý sľubuje unikátny zážitok zo súčasnej jazzovej klavírnej hudby. V ostatnom roku okrem koncertnej nahrávky z tohto kultového londýnskeho klubu vydal Bill Laurance aj štúdiový album Aftersun, podaný s príchuťou afrických nástrojov a tanečnej hudby. Bill Laurance si v Žiline zahrá v triu s basákom Jonathan Harveyom a bubeníkom Richard Spavenom. Laurance stále ostáva aj pevným jadrom formácie Snarky Puppy, s ktorými následne odchádza na spoločné svetové turné.      

Ako predkapela k Billovi Laurancovi vystúpi na Jarných jazzových dňoch v Žiline slovenské trio Róbert Ragan Jr. Project, ktoré je založené na autorských kompozíciách a prelínaní R&B a jazzovej tradície. Róbert Ragan ml. patrí medzi mladé slovenské jazzové talenty. Tento hráč na basgitaru a kontrabas získal v roku 2008 cenu za najlepší inštrumentálny výkon a spolu s kvartetom Martina Uhereka sa stali laureátmi celoslovenskej súťaže Nové tváre slovenského jazzu, ktorú každoročne vyhlasuje Slovenská jazzová spoločnosť. Spolu s Róbertom Raganom v Žiline vystúpia klavirista Klaudis Kováč a bubeník Peter Solárik.

 

Tlačová správa

 

Galéria

ArtTeam_A3_BillLaurance-page-001-2.jpg

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...