CD Bluesová spoločnosť No. 8

CD Bluesová spoločnosť No. 8
Bluesmusic

Tohtoročnou novinkou je CD sampler, ktorý pripravila a vydala Slovenská bluesová spoločnosť. Prináša nahrávky nahrávky piatich slovenských kapiel.

Slovenská bluesová scéna je v tomto roku mimoriadne skúpa na nové nahrávky. Doteraz vyšli len dve. Koncertné CD (ale i DVD) s názvom Still Learning, ktoré si nahral a vydal gitarista a spevák Jerguš Oravec so svojim triom a cédečko Blue (Ž, ako že blues) Miloša Železňáka To vyšlo u nezávislého hudobného vydavateľstva Hevhetia Records v Košiciach. Pravda, okrem toho sú tu ešte dve tohtoročné novinky, ktoré majú spojitosť s domácou bluesovou scénou. Sólový album na Slovensku prechodne žijúceho anglického gitaristu a speváka Juliana Sochu s otázkou Who Is The Man? v názve a cédečko Flat Nine anglickej kapely Bluesmix z Londýna, s ktorou zasa hrá slovenský bubeník Ivan Kormaňák. A podľa toho ako budete rátať, aj keď na tom vôbec nezáleží, treťou alebo piatou tohtoročnou novinkou je CD sampler Bluesová spoločnosť No. 8, ktorý pripravila a vydala Slovenská bluesová spoločnosť. Jeho obal je skoro identický s predchádzajúcou sedmičkou, no prináša nahrávky piatich iných kapiel.

Prvou z nich je levický D Blues Band so záznamom z minuloročného vystúpenia vo Frankie Rock Klube v Nitre. Na to, že je to „živák“, nahrávky sú mimoriadne vydarené. D Blues Band je zaujímavý nielen tým, že ich sólový spevák Milan Mikulec sedí za bubnami a saxofónista Palo Greksa hrá aj na fujare, ale aj tým, že s kapelou často hosťujú hudobníci z Veľkej Británie. Aj na týchto nahrávkach môžeme počuť anglického klávesáka Alexa Elwooda. Na novom CD je dohromady 18 skladieb. Všetky sú spievané po slovensky a až na jednu výnimku pochádzajú z vlastnej kuchyne jednotlivých interpretov. Tou výnimkou, je tretia skladba od D Blues Bandu s názvom Viem. Je to s odpichom zahraná verzia známej bluesovej klasiky All Your Love od Otisa Rusha (a nie od Gary Moorea, ako je to uvedené) so slovenským textom.

Novinka je plná prekvapení. Napríklad gitaristu a speváka Milana Konfrátra z Pezinka poznáme už dlhé roky ako výborného elektrického bluesrockera. No kto by očakával od neho skladby plné orgiastických gitarových sól bude asi sklamaný. „Konfo“ nechal elektrickú gitaru i svoj Blues Band doma, do štúdia si zobral len akustickú gitaru a ústnu harmoniku a na toto cédečko prispel netradične tromi kratučkými pesničkami, ktoré by sa dali zaradiť skôr pod etiketu akustický folk.

Pokiaľ si Milan Konfráter nahral okrem bicích a perkusií všetko sám, gitarista Miloš Železňák si pozval na nahrávanie albumu Blue (Ž, ako že blues), z ktorého pochádzajú jeho štyri skladby, známych jazzmanov - kontrabasistu Roba Ragana a bubeníka Petra Solárika. Recenziu celého albumu ste si mohli prečítať na našom portáli ešte v máji, takže len jednu poznámku. Napriek tomu, že Miloš sa pohybuje vo vodách rozličných hudobných štýlov a je zameraný viac na jazz ako na blues, jeho skladba Na jeseň s textom Štefana Baláža sa spolu s Dubanovou skladbou Palmström dá považovať za najbluesovejšiu z celého nového cédečka.

Ako štvrtá prichádza na rad kapela s dosť nezvyčajným názvom - Sojka a Jašter u Doktora Band. Za týmto názvom sa skrýva tajomník Slovenskej bluesovej spoločnosti Palo Sojka, tentoraz v roli svojrázneho interpreta vlastných piesní, ktoré s bluesom veľa spoločné nemajú. Nahral ich s pomocou svojich priateľov, vrátane huslistu Milana Tedlu a Doktora Pavla Doležala, inak saxofónistu skupiny Bluesweiser.C

édečko Bluesová spoločnosť No.8 uzatvárajú štyri skladby speváka, gitaristu a hráča na ústne harmoniky Jána Ponku Dubana z Modry. Vôbec sa nečudujte, ak vám surrealistickými textami i hudbou budú pripomínať dnes už nejestvujúcu výbornú jazzbluesovú kapelu Stará jedáleň. Veď Jano Duban bol v 90. rokoch jej frontmanom a k nahrávania týchto nových piesní sa zúčastnili jeho dvaja bývalí spoluhráči – klávesák Peter Preložník a basgitarista Peter Konečný, ktorých doplnil bubeník Marek Rusek a v skladbe Šťastie aj flautistka Sisa Michalidesová.A

ko vidíte ôsma časť CD mapy zachytávajúcej situáciu na slovenskej bluesovej scéne je neobyčajne pestrá. Ja som síce dúfal, že sa na ňu konečne dostane aj niektorá z veľmi zaujímavých kapiel, ktoré sa objavili v poslednom čase, spomeniem len Jerguš Oravec Trio, B & the Moneymakers, Blues 8, Joint Venture, Juraj Schweigert & the Groove Time, Csukamájolaj, Praise & Blues Ship Band, Cool Blues Band, ToFeMi či Hajlok Blues Band, ale proti gustu producenta žiadny dišputát. Jediná vec, čo ma trochu prekvapila, je zaradenie 4 skladieb Miloša Železňáka, ktoré si inak môžeme vypočuť na jeho oficiálnom albume. No v každom prípade novinku, i keď bluesu je na nej pomenej, privítajme s potleskom a tešme sa na Bluesovú spoločnosť číslo deväť.

A tu sú moji favoriti:
D Blues Band – Nemorút
Miloš Železňák Blue Projekt – Na jeseň
Ján Ponka Duban a jeho priatelia – Šťastie

Bonzo Radványi
Slovakblues.com

Aktuálne informácie zo sveta Blues nájdete na stránke Slovakblues.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...