CD Inspired: Dokonalá symbióza, harmónia a spoločný pohľad na krásu

CD Inspired: Dokonalá symbióza, harmónia a spoločný pohľad na krásu
Dávid Oláh

Iba prednedávnom odišla do jazzového neba nesmierne výrazná osobnosť - gitarista, skladateľ a aranžér John Abercrombie. Jednou z jeho posledných nahrávok bolo cd Inspired. Tento album nahral v auguste roku 2016. Okrem Abercrombieho na ňom hrajú ďalší traja hudobníci.

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že pôjde o klasické obsadenie jazzového kvarteta. Pravda je však taká, že tými tromi hráčmi sú taktiež gitaristi. Konkrétne Lage Lund, Peter Bernstein a Rale Micic. Táto štvorica fenomenálnych gitaristov má veľmi veľa spoločného. Okrem toho, že všetci títo páni hrajú na gitare, majú spoločný vzor, ktorým nie je nikto iný ako legendárny west coastový gitarista - po Wesovi Montgomerym asi najvplyvnejší jazzman Jim Hall. Názov Inspired krásne vystihol filozofiu a hudobné smerovanie všetkých zúčastnených pánov. 

CD obsahuje jedenásť skladieb. Ide o autorské kompozície Jima Halla a jazzové štandardy, ktorých interpretáciou sa Hall preslávil. Hráči hrajú systémom dua, postupne sa vystrieda každý s každým. Taktiež nechýba skladba kde hrajú spoločne všetci štyria zúčastnení, a napokon nám ukážu svoje majstrovstvo aj v sólovej hre. Hudba fantasticky plynie. Už prvá kompozícia Dream Steps v sebe zachytáva charakteristický výraz, zvuk a zmysel pre priestor, ktorý bol pre Jim Halla a celú west coastovú školu charakteristický. Následný štandard Alone Together v sólovom prevedení mladého Laga Lunda krásne nadväzuje na úvodnú kompozíciu, ale zároveň so sebou prináša nový feel a určitú mladícku sviežosť. Skladba Bon Ami má v sebe rytmické a harmonické prvky, ktoré používal Thelonius Monk. Abercrombie si spolu s Micicom zahral baladu My Funny Valentine, ktorá sa stala hymnou wes coastu. Nahrali ju totiž hračí ako Jim Hall, Chet Baker, Gerry Mulligan či Paul Desmond. 

Každý jeden z týchto štyroch gitaristov má svoj vlastný rukopis, hudobný koncept a štýl. Preto som sa pri úvodnom prezeraní bookletu tohto albumu obával určitých nesúladov vyplývajúcich z rozdielneho pohľadu a silnej osobnosti každého z nich. Moje obavy však boli úplne zbytočné a ukázali sa ako chybné. Všetci hráči si dokonale rozumejú, vzájomne spolu komunikujú a posúvajú svoje hudobné nápady do vyšších sfér. Nechýbajú tu krásne sekvenčné motívy, spôsob improvizácie call and response či bopové linky a intervalické patterny.  

Koncepcia zvoleného repertoáru má jam sessionový charakter, čo ale neznamená, že by sa strácala hĺbka a sila tejto hudby. Zaujímavé je všímať si rozdielny zvukový prístup k nástroju, niektorí z hráčov preferujú viac horizontálny prístup k improvizácii, iní hrajú viac vertikálne, alebo systémom "single notes lines." Abercrombie, Lund, Bernstein aj Micic fantasticky spomínajú na svojho mentora, ktorého geniálny inovatívny štýl posunuli na novú úroveň podľa svojich estetických preferencií.

 

Doska Inspired je nepochybne úžasným hudobným dielom, ktoré poteší a inšpiruje nielen jazzových gitaristov, ale aj každého hudobníka, ktorého zaujíma odkaz nasledovníkov Jima Halla.

 

 

Dávid Oláh

 

 

 

 

Ďalšie články

Alan Benzie Trio - Little Mysteries: Jazz ako spojenie jemnosti a relaxácie
Škótsky klavirista a skladateľ Alan Benzie tento rok nahral svoje druhé CD. Jeho trio tvorí...
Jazz Fest Brno ohlasuje prvých účinkujúcich – láka na svetové hviezdy!
Organizátori podujatia Jazz Fest Brno oznámili mená prvých interpretov, ktorí sa predstavia na...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...