Recenzia CD: Michal Motýľ Tentet - Sunflowers

Recenzia CD: Michal Motýľ Tentet - Sunflowers
Vlado Vizár

Mám v ruke a v prehrávači najnovší CD album z vydavateľstva slovenského Hudobného fondu, ktorý už pravidelne každoročne vydáva nosiče jazzových projektov, doporučených Radou Slovenskej jazzovej spoločnosti.

 

Autorom a otcom tohto projektu je výrazný slovenský jazzový trombónista, skladateľ a aranžér Michal Motýľ, ktorý svoj aktuálny album nazval Sunflowers a nahral ho s formáciou Michal Motýľ Tentet v produkcii a v štúdiu Real Music House v auguste tohto roku. Projekt a CD album je parádnym profilovým dielom predovšetkým Michala Motýľa - ako sólistu, skladateľa a aranžéra prevažného počtu (7 z 11) nahratých skladieb. Do výberu skladieb prispeli skladateľsky a aranžérsky aj kolegovia a spoluhráči Tentetu, Matúš Jakabčic, Erik Rothenstein a Nikolaj Nikitin.

 

 Trombónistu Michala Motýľa už dávnejšie považuje slovenská, česká, ale aj európska jazzová scéna za nielen skvelého a technicky bravúrneho sólistu na basový trombón, ale aj za autora a aranžéra. Je vyhľadávaným spoluhráčom v početných orchestroch a projektoch orientujúcich sa na moderný jazz. Táto a takáto profilácia sa jasne ukázala a potvrdila aj na albume Sunflowers, kde rukopis Michala Motýľa je celkom evidentný či v jeho sólach, alebo v melodickom a harmonickom charaktere jeho kompozícií a aranžmánov. Je to naozaj vlastný rukopis, ktorý nič nekopíruje a celkom presne zodpovedá jeho jazzovému mysleniu a cíteniu. Myslím, že toto môžem tvrdiť aj na základe nášho dlhoročného priateľstva a dlhoročného kolegiálneho obdivu k jeho schopnostiam.

 

Po hudobnej stránke je dramaturgia CD jednoliata – nevyrušil ma žiaden „cudzí“ element. Do tejto profilovej línie presne zapadá zvuk celého orchestra, výkony a myslenie aj jednotlivých sól a sólistov, no a samozrejme aj samotný repertoár. Pre mňa obzvlášť, ale dúfam, že aj pre všetkých poslucháčov, je harmonický súzvuk štyroch trombónov priam fascinujúci. Naozaj výborné sóla trúbky (krídlovky), soprán, tenor a barytón saxofónov, gitary a kontrabasu sú k tomu skvelým domodelovaním jednotného charakteru celej nahrávky a celého projektu Sunflowers. Za povšimnutie určite stojí aj spôsob prevedenia nahrávky: skladby boli nahraté systémom „live“ jazzovej nahrávky (tak ako je to v jazze správne!), teda bez štúdiových 'pomôcok' - bez jediného strihu či použitia playbacku! Po nahrávke sa dolaďovali len intenzity zvukov jednotlivých nástrojov.

 

Podľa mňa je Sunflowers skvelý a reprezentatívny album slovenského moderného jazzu – a to po každej stránke! Možno by som v repertoári privítal občas výraznejší dynamický zlom, napríklad jemnú skladbu pre sólový nástroj v pianissime (možno aj bez rytmiky), v kontraste s forte skladbou celého orchestra. Ale to je vec osobného názoru a na mojom obdive k hotovému dielu sa tým určite nič nemení. Album je každopádne horúcim kandidátom na ocenenie ESPRIT 2013!

 

Vlado Vizár

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2013
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ sa stala oficiálne...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Víťazom ceny Esprit 2013 sa stal album kvarteta Lukáša Oravca
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ už pozná svojho...
Esprit 2013 - cena za najlepší slovenský jazzový album roka
Portál Jazz.sk vyhlasuje druhý ročník ceny za najlepší jazzový album roka Esprit 2013. O ...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...