Cécile McLorin Salvant: Mladá speváčka, ktorá sa nebojí tradície

Cécile McLorin Salvant: Mladá speváčka, ktorá sa nebojí tradície
jazz.sk

V sobotu 12. marca rozozvučila legendárny priestor Wiener Konzerthaus vynikajúca speváčka Cécile McLorin Salvant (USA). Jej kariéru sprevádzajú nemalé úspechy a vyhráva jednu súťaž za druhou. V roku 2010 vyhrala Thelonious Monk International Jazz Competition, v roku 2014 získala štyri prvenstvá na 62nd Annual DownBeat International Critics Poll a v roku 2016 sa so svojim albumom “For One to Love” stala víťazkou Grammy Award v kategórii najlepší jazzový vokálny album. Doprevádzaná triom bez pochýb obhájila všetky svoje odcenenia.

 

Speváčka Cécile McLorin Salvant zavítala do susedného Rakúska a vo veľkej sále Wiener Konzerthaus vytvorila nezabudnuteľnú atmosféru. Doprevádzaná triom v zložení Renee Rosnes (klavír), Rodney Whitaker (kontrabas) a Lewis Nash (bicie nástroje), vyrozprávala publiku prostredníctvom hudby všetko, čo mala na srdci. Noblesné priestory veľkej sály dokonale dopĺňali atmosféru koncertu, čo speváčka poznamenala hneď po prvej skladbe. “Táto sála je neskutočná, bola by som tu každý deň!”

 

S prvým tónom okamžite prelomila akékoľvek ľady a paralizovala svojim speváckym umením celé publikum. Pokračovala predstavením tria, kedy s veľkou pokorou priznala, že byť na jednom pódiu spolu s klavíristkou Renee Rosnes je pre ňu splneným snom. Doprevádzajúci hudobníci si samozrejme dopriali nejedno sólo, na čo Cécile takisto odpovedala scatom a improvizáciou. Na pódiu bola prirodzená, ako by sa do nej pri speve prevteľovali všetky "staré" jazzové spevácke legendy. Vplyv Sarah Vaughan, Billie Holiday, alebo Betty Carter, to všetko bolo na jej prejave rozhodne počuť. Táto slečna má len 26 rokov, no pôsobila ostrieľane a diváci jej verili všetko. Absolútny sluch, skvelá artikulácia a frázovanie, dynamika a pestrý rozsah sa na pódiu dopĺňali so zmyslom pre humor a spontánnosťou.

 

Zaznela vlastná tvorba, ale aj štandardy, z ktorých možno spomenúť napríklad “I Didn´t Know What Time It Was”, alebo “Wives and Lovers”. Vlastnú skladbu “Look At Me” z už spomínaného albumu “For One To Love”, uviedla ako skladbu o “friendzone”: “Je to o tom, keď je niekto zamilovaný do priateľa, ale ten chce len priateľstvo. Ten príbeh dobre poznám.”, (zasmiala sa). Jej francúzske korene sa naplno prejavili pri skladbe, ktorá bola pôvodne francúzskou poéziou ku ktorej speváčka napísala hudbu, aby si ju mohla vziať všade so sebou.

 

Sobotný večer ubehol až priveľmi rýchlo a diváci si napokon vytlieskali ešte 2 prídavky. Pri prvom by ste v sále počuli padnúť špendlík. Cécile sa postavila na pódium sama a spôsobila všetkým hromadné zimomriavky, "Don't be surprised if you see me hanging from a tree". Večer predčil všetky očakávania a končil sa neutíchajúcim zaslúženým potleskom.

 

Dominika Zdražilová

 

 

Ďalšie články

Umenie plné protikladov: Svetoznáma jazzová speváčka Cecile McLorin Salvant neznáša svoj vlastný spev
Keď bol posledný album "Dreams and Daggers" Cecile​ McLorin​ Salvant nominovaný na ocenenie Grammy...
60. ročník Grammy pozná svojich víťazov: Nechýba medzi nimi John McLaughlin či Christian McBride
Jubilejný 60. ročník najprestížnejších ocenení v oblasti hudby iba pred pár dňami zverejnil víťazné...
Top 5: Jazzové albumy roku 2018
Múzy tento rok našťastie nemlčali. Viac ako sto rokov od vzniku jazzu prichádzajú na svet nové...
Jazzman týždňa: Cécile McLorin Salvant
“Takáto speváčka prichádza raz za generáciu,” vyjadril sa o nej Wynton Marsalis. V jej hlase...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...