Charles Lloyd má na svojom novom albume cimbal

Charles Lloyd má na svojom novom albume cimbal

Hudobná kariéra saxofonistu a skladateľa Charles Lloyda si skutočne zaslúži prívlastok "eklektická". Je notoricky známy zmiešavaním jazzu s rôznymi hudobnými štýlmi z iných miest a časov. Najnovšie sa na jeho albume objavia 2 netypické strunové nástroje - grécka lýra a maďarský cimbal.

 

V pondelok 20. apríla bol 77-ročný saxofonista Charles Lloyd ocenený národnou inštitúciou pre podporu umenia v USA - titulom National Endowment for the Arts Jazz Master. Počas svojej viac ako 50 ročnej kariéry hral so stovkami tých najrôznejších hudobníkov, jazzmanov, ale aj B.B.Kingom, Beach Boys a majstrom nástroja tabla Zakir Hussainom.

 

Lloydovo neustále objavovanie nových zvukov môžeme počuť na jeho novom albume s názvom Wild Man Dance, kde sa objavujú aj dva spomínané nástroje, nie veľmi typické pre jazz - lýra a cimbal. Lloyd vysvetľuje tento krok nasledovne: "Rozhodol som sa, že chcem mať na albume strunové nástroje. Ale nie husle alebo orchester, ale chcel som, aby tam zneli struny cimbalu a lýry."

 

Charles Lloyd cimbal počul mnoho rokov dozadu, keď hral na festivale v Maďarsku. Po koncerte bol ubytovaný v hoteli, kde hrala rómska maďarská kapela aj s cimbalom a Lloydovi sa ten zvuk nesmierne páčil. Lýru objavil pri počúvaní starej hudby - znela mu ako husle ale mala v sebe naviac zvláštnu krásu a "múdrosť" antiky.

 

Cimbal na albume hrá maďarský hudobník Miklós Lukács a na lýre grék Sokratis Sinopoulos.

 

Zdroj: npr.org

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ako saxofonista Charles Lloyd prežíval pandémiu. Nový dokumentárny film Love Longing Loss je možné sledovať zdarma do 11. júna.
V novembri 2019 hral saxofonista Charles Lloyd po prvýkrát v sále Pierre Boulez Saal v nemeckom...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...