Clark Terry má 94 rokov, Wynton Marsalis mu zorganizoval oslavu v nemocnici

Clark Terry má 94 rokov, Wynton Marsalis mu zorganizoval oslavu v nemocnici

Wynton Marsalis spolu s celým obsadením Lincoln Center Jazz Orchestra naplánovali 8. decembra spoločnú návštevu mesta Pine Bluff, aby navštívili velikána jazzovej trúbky Clark Terryho, ktorý o pár dní (14. decembra) oslavuje svoje 94. narodeniny. Napriek dočasnému zhoršeniu Terryho stavu, ktoré ho presunulo z domu na nemocničnú pohotovosť, sa 2 autobusom, plným muzikantov, podarilo Clarka navštíviť a Wynton o tom dni napísal dlhú správu na svojom facebooku.

 

Clark Terry je jednou z posledných a najstarších žijúcich legiend zlatej jazzovej éry, narodený v tom istom roku ako napr. Charlie Parker (1920). Počas svojej kariéry odohral nespočetné množstvo koncertov a bol najčastejšie nahrávaným jazzmanom - zúčastnil sa na 905 nahrávacích sessions. Pred pár rokmi sa Clarkov zdravotný stav začal zhoršovať, čo postupne spôsobilo amputáciu oboch jeho dolných končatín, postupnú slepotu a najnovšie aj zhoršujúci sa sluch. V súčasnosti je Terry pripútaný na lôžko vo svojom dome v Pine Bluff v Arkansase, s priebežnými návštevami v miestnej nemocnici.

 

Napriek presunutiu Clarka z domu do nemocnice sa vďaka mimoriadne kvalitnej organizácii celého nemocničného tímu a jeho manželky Gwen podarilo narýchlo vytvoriť veľkú prijímaciu miestnosť, v ktorej mohli všetci hudobníci spolu s Terrym a nemocničným personálom zrealizovať impromptu oslavu. Ako píše Wynton, v momente, keď Clarkove lôžko vstúpilo do miestnosti, orchester začal hrať kompozíciu Ellingtona a Strayhorna Peanut Brittle Brigade.  Následne každý z hudobníkov postupne prišiel ku Terryho posteli, predstavil sa a povedal oslávencovi pár slov. Trubkár všetkých spoznal a každému z nich povedal pár jedinečných slov.

 

Obrázok: Trubková sekcia LCJO s Clark Terrym

Orchester pokračoval Basieho kompozíciou Good Morning Blues, kde speváčka Cécile McLorin Salvant pri Clarkovej posteli, s mikrofónom napojeným priamo na jeho sluchátka. Pokračovali skladbou West Coast Blues a Terry počas hrania žiadal manželku Gwen, aby mu identifikovala každého zo sólistov. Nakoniec sa celý orchester priblížil priamo ku Clarkovej posteli a zahral rozlúčkové Happy Birthday. Keď Terry sfúkol sviečky, rozplakal sa a viacerí hudobníci tiež.

 

Neskôr  sa orchester zišiel u Clarka doma, kde Gwen a pár priateľov pripravili tradičné "švédske stoly". Wynton spolu s kolegami mali možnosť navštíviť Terryho izbu a celý dom, plný spomienkových predmetov, obrazov, neúplnej sady bicích a zopár afrických bubnov - 70 rokov spomienok sa spájalo na tomto mieste.

 

Wynton nakoniec píše, ako na každého z nich toto stretnutie zapôsobilo:

"Rozprávali sme sa o tom, aké krásne bolo to, že toľkých z nás jeho prítomnosť dohnala k slzám. A neboli sme rozcitlivení preto, že Terry bol slepý, zničený, ani preto, že mal problémy so sluchom, ani kvôli tomu, že stratil niektoré končatiny a bol v nemocnici. Mal predsa 94 rokov! Boli sme plní emócií, pretože jeho prítomnosť nám pripomínala, koľko zo seba Clark dal svetu, tejto krajine, našej hudbe a našim nástrojom, každému z nás. A to nás zasiahlo. Všetky tie koncerty, nahrávky, lekcie, kapely, študenti, všetky štátne jazzové orchestre, workshopy, TV shows, svetové koncerty s Basiem a Ellingtonom, jeho vlastné zoskupenia, jam sessions - to všetko na tej najvyššej úrovni - ležali na tej posteli pred nami. A my sme chceli, aby sa cítil na nás hrdý a cítil lásku, ktorú sme my cítili voči nemu. A bolo to zrejmé. Potom, ako sme odišli, som povedal: 'Páni, Clark Terry mal vždy spôsob ako človeka povzniesť.' Spoluhráč Ted mi oponoval a povedal: 'MAL spôsob? Stále ho MÁ. Dnes to tam všetko bolo.' Áno, Clark nás všetkých požehnal."

 

Zdroj: facebook.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

Galéria

10481922_10152832453662976_8954539263955704325_n.jpg

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Július Baroš Quintet navštívil v rámci slovenského tour aj Banskú Bystricu
V stredu, 2. októbra 2013 mali priaznivci jazu v Banskej Bystrici ďalší sviatok. V...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE – Volanie Džungle
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...