Count Basie Orchestra oslavuje 80-te výročie svojho vzniku

Count Basie Orchestra oslavuje 80-te výročie svojho vzniku

V roku 1935 založil Count Basie 18-členný orchester, ktorý sa stal jedným z najkvalitnejších big bandov v histórii jazzu. Funguje doteraz a a netrvalo dlho a tento rok oslavuje 80 rokov od svojho vzniku.  Pri tejto príležitosti spravila austrálska televízia krátky rozhovor so súčasnou speváčkou a vedúcim tohto orchestra. 

 

William James "Count" Basie v 30-tych rokoch ako mladý nádejný klavirista založil v Kansas City big band. So svojimi 18 členmi niekoľko rokov pravidelne hrával v miestnych kluboch a tančiarňach, vo svojich radoch vtedy mal viacerých legendárnych hudobníkov, pôsobiacich v Kansas City - Lester Young, Herschel Evans, Buck Clayton, Freddie Green, Jo Jones. Netrvalo dlho a výnimočnosť tohto big bandu si všimol promotér John Hammond a už o pár mesiacov nahrával Count Basie Orchestra v New Yorku svoje prvé platne.

 

Od tohto momentu popularita big bandu rástla a počas nasledujúcich desaťročí vystúpil Count Basie so svojim orchestrom takmer v každej krajine sveta (medzi nimi aj Slovensko - v Bratislave v roku 2010), získal 18 ocenení Grammy a až do svojej smrti v roku 1984 ho nepretržite viedol samotný Count Basie. Od roku 1984 big band pokračoval vo svojom poslaní a v súčasnosti ho vedie umelecký vedúci a trubkár Scotty Barnhart a o Count Basie Orchestra sa vyjadril nasledovne:

Myslím, že je to 'dream come true' - splnený sen. Zrejme každý hudobník by chcel hrať v Count Basie Orchestra. Tajomstvo tohto big bandu spočíva v schopnosti našej hudby roztancovať ľudí. Basie si dal skutočne záležať na tom, aby našiel správne tempá a dynamiku a tým pritiahol všetkých.

 

Scotty Barnhart vystúpil s Count Basie Orchestra aj u nás, v Bratislave v roku 2010, rovnako ako aj speváčka Carmen Bradford. Tá na Basieho spomína takto:

Keď sa pozerám na historické fotky Count Basieho a jeho big bandu, tlačia sa mi slzy do očí. Zažila som s ním krásne chvíle, som totiž posledná speváčka, ktorú Count osobne najal - o rok nato zomrel. Pri svojom speve vychádzam zo starej školy - pokúšam sa čerpať z toho, ako spievali speváci v tomto orchestri predo mnou, ako frázovali. Všetká hudba je tu založená na blues, takže aj ja idem tým smerom. S orchestrom som spievala pred Frank Sinatrom, Ellou Fitzgerald, Sarah Vaughan, Tony Bennettom... zoznam hviedz, ktoré spievali s Basiem je skutočne dlhý a ja som zatiaľ poslednou z nich.

 

Celý rozhovor pre autstrálsku televíziu si môžete pozrieť tu (v angličtine).

 

Zdroj: The Morning Show

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...