D-Jazz, festival dobrej hudby v Demandiciach už pozná svojich účinkujúcich

D-Jazz, festival dobrej hudby v Demandiciach už pozná svojich účinkujúcich

V Demandiciach sa 14. a 15. augusta 2015 bude konať už 21. ročník festivalu dobrej hudby s názvom D-JAZZ. Podobne ako predchádzajúce ročníky, aj tento predstavia organizátori kombináciu slovenských aj zahraničných kapiel a vrcholom festivalu bude medzinárodný projekt Balkan Union, s ktorým vystúpi aj famózny indický perkusionista Trilok Gurtu.

 

Obec Demandice má približne len tisíc obyvateľov, no napriek tomu je už viac ako dve desaťročia dejiskom  jazzového festivalu, ktorý okrem slovenských a zahraničných hviezd pravidelne priláka aj stovky jazzových fanúšikov zo všetkých kútov Slovenska. D-JAZZ "festival dobrej hudby" každoročne prináša svojim návštevníkom dobrú hudbu a tento rok je rozdelený na dva festivalové dni, piatok 14.8. a sobotu 15.8.

 

Piatkový program začne vystúpením 14 hudobníkov, medzi ktorými sú tí najlepší jazzmani z Čiech a Slovenska. Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band už od roku 2004 funguje pod vedením Matúša Jakabčica, gitaristu a jedného z najvýznamnejších slovenských aranžérov v oblasti jazzovej hudby. Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby M. Jakabčica, jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov a niekoľko skladieb členov big bandu. Prvým zahraničným interpretom bude maďardské trio Smokin' Sofa, ktoré účinkuje v zložení Ádám Olicsek - gitara a spev, Jozsef "Dodi" Knyazoviczky - basgitara a Ádám Horváth - bicie. Po nich sa na pódium postaví mladá slovenská inštrumentálna fusion kapela s názvom GrooveHub, ktorá sa v roku 2014 zúčastnila súťaže Jazz START UP. Vystúpi v zložení Ľubo Šramo - keyboard, Adam Hudec - basgitara, Rado Vallach - bicie.

Piatkovým headlinerom budefamózna speváčka pôvodom z Ghany, Sena Dagadu, ktorá vystúpi so svojou sedemčlennou kapelou a pravepodobne prezentuje svoj najnovší sólový album, ktorý prednedávnom vyšiel s názvom Lots of Trees. Tento projekt je podľa slov samotnej Seny "eklektický, čo vyjadruje presne to, kde sa práve nachádzam". Poslucháči sa môžu tešiť na skladby s prvkami jazzu, soulu, R'n'B a hip-hopu. 

 

V sobotný deň festivalu vystúpia len 2 kapely, na začiatku návštevníkov naladí švédska kapela Protectors of the Funk, ktorá hrá klasický funk vo veľkom obsadení v štýle James Browna. V kapele je aj saxofonista Jonas Wall, ktorý v súčasnosti pôsobí aj v svetoznámom Mezzoforte.

Vrcholom večera a zároveň aj celého festivalu bude medzinárodný projekt Balkan Union, ktorého lídrom je maďarský gitarista so srbskými koreňmi, Csaba Bagi Tóth. Ten počas svojej kariéry hrával medzi inými s Al Di Meolom aj Mike Sternom a práve vďaka týmto kontaktom sa mu podarilo dať dokopy projekt, ktorý spája hudobníkov z viacerých kútov sveta a kombinuje balkánsku, maďarskú a rómsku ľudovú hudbu s jazzom. V Demandiciach vystúpi vo svojom klasickom kvartetovom zložení: Csaba Tóth Bagi - gitara a vokály, Laszlo Mathe - basa; Akos Kertesz - bicie; Balazs Neumann - keyboard a jeden špeciálny hosť, vynikajúci indický perkusionista Trilok Gurtu, ktorý v súčasnosti patrí medzi najinovatívnejších perkusionistov sveta. Trilok sa vraj svojmu hudobnému remeslu naučil ako mladík v kláštoroch, kde rytmom doprevádzal modlitby a meditácie miestnych mníchov.

 

Lísky síce nie je možné zakúpiť v predpredaji priamo, ale je možné si ich rezervovať prostredníctvom správy na facebookovej stránke festivalu.

 

Zdroj: D-Jazz

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

GrooveHub – Glasses & Hats
Na úvod citát z predošlej recenzie prvého albumu formácie GrooveHub: „...Zostáva preto len...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...