Deň, keď zomrel Lee Morgan - 1. časť

Deň, keď zomrel Lee Morgan - 1. časť

Lee Morgan bol jedným z najtalentovanejších trubkárov druhej polovice 50-tych rokov - jeho drsný zvuk, energia a blues v jeho hre ho urobili ikonou hardbopu. Ako 19 ročný nahrával s John Coltranom, ako 20 ročný začal hrať v kapele Art Blakey Jazz Messengers a v 33 rokoch jeho život ukončil výstrel z pištole v klube Slug's Saloon.

 

Rodák z Philadelphie svoj krátky život žil naplno, počas 33 rokov sa stretol so všetkými démonmi jazzového života - alkohol, drogy, život bez domova. No Lee Morgan nebol vždy taký. 

 

Ako mladý chlapec chcel byť vibrafonistom a učil sa hrať aj na alt saxofón. Trúbku dostal ako darček od svojej sestry, keď mal 13 rokov. Do tohto nástroja sa čoskoro zamiloval a objavil aj svoj prvý veľký vzor - trumpetistu Clifford Browna, od ktorého dostal aj pár hodín. O pár rokov nato sa ako 18-ročný dostal do bigbandu Dizzy Gillespieho, kde ostal viac ako rok. Od Dizzyho tiež dostal dar - jeho ohnutú trúbku. Tak sa Lee Morgan postupne "oficiálne" dostal medzi pár vyvolených, ktorí boli nazývaní "mladé levy" - hudobníci, ktorí sa vďaka svojmu ohňu a energickej hre radili za vrcholných predstaviteľov nového štýlu hardbopu.

 

V roku 1957 oslovil Lee Morgana saxofonista John Coltrane, ktorý ako leader dával dokopy kapelu pre nahrávanie svojho albumu Blue Train. Coltrane bol v tomto období vychádzajúca hviezda, hoci bol o 12 rokov starší ako Morgan - pre Lee-ho bola táto možnosť veľkým krokom vpred. Dovtedy nahrával len na pár albumoch saxofonistu Hank Mobleyho. A skutočne, na tejto nahrávke sa Lee naozaj presadil - hrá na ohnutej trúbke od Gillespieho a jeho sóla na týchto nahrávkach sú "štipľavé", plné ohňa, bluesu - štýlu charakteristického pre Philadelphský jazz. 

 

Netrvalo dlho a tohto 19 ročného trubkára si vyhliadol bubeník Art Blakey, ktorý vytvoril kapelu Jazz Messengers, zloženú z tých najlepších mladých hudobníkov pod jeho vedením. V nej hrával Lee niekoľko rokov a potom, ako odišiel z kapely saxonista Benny Golson, Morgan presvedčil Blakeyho, aby najal Wayne Shortera, mladého, vtedy ešte neznámeho tenoráka. Táto kapela, spolu s klaviristom Bobby Timmonsom a basistom Jymie Merrittom je doteraz považovaná za jednu z najvýznamnejších hardbopových formácií a nahrala medzi inými aj výborný album - The Freedom Rider.

 

Art Blakey Jazz Messengers: The Freedom Rider

 

Odvrátenou stranou pôsobenia v tejto kapele boly drogy. Hovorí sa, že to bol Blakey, sám narkoman, kto predstavil mladému trubkárovi heroín. Po 3 rokoch v kapele bol na tom Lee Morgan (a aj klavirista Bobby Timmons) tak zle, že musel opustiť kapelu a vrátiť sa do Philadelphie, svojho rodného mesta.

 

Tak začal začarovaný kruh v živote Lee Morgana, ktorý ho o niečo viac ako 10 rokov, 19. februára 1972, priviedol do klubu Slug's Saloon v East Village, New York City, kde ho zasiahla smrtiaca guľka. Ako sa ku tomu všetkému Lee dostal, sa dozviete v ďalšej časti…

 

Autor: Martin Uherek

Galéria

john-coltrane-lee-morgan.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Július Baroš Quintet navštívil v rámci slovenského tour aj Banskú Bystricu
V stredu, 2. októbra 2013 mali priaznivci jazu v Banskej Bystrici ďalší sviatok. V...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE – Volanie Džungle
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...