Deň, keď zomrel Lee Morgan - 4. časť

Deň, keď zomrel Lee Morgan - 4. časť

Lee Morgan bol jedným z najtalentovanejších trubkárov druhej polovice 50-tych rokov - jeho drsný zvuk, energia a blues v jeho hre ho urobili ikonou hardbopu. Ako 19 ročný nahrával s John Coltranom, ako 20 ročný začal hrať v kapele Art Blakey Jazz Messengers a v 33 rokoch jeho život ukončil výstrel z pištole v klube Slug's Saloon.

 

- pokračovanie článku -

V tomto momente sa verzie príbehu rozchádzajú. Bubeník Billy Hart v jednom rozhovore spomína, že hoci nebol na mieste, od ostatných muzikantov počul, že Lee mal problém s dealerom kokaínu a zavolal Helen, aby prišla a priniesla mu pištoľ, ktorú jej dávnejšie kúpil, že si to s ním vyrieši.
Verzia Helen bola jednoduchšia, povedala len: "Neviem, čo ma to tú sobotu napadlo. Povedala som si, že idem pozrieť ako Lee hrá v klube Slug's." Nech už to bolo akokoľvek, Helen v sobotu 19. februára 1972 vkráčala do Slug's Saloon a v kabelke mala zbraň.
 
Existuje viacero momentov, ktoré spôsobili, že tento večer skončil tragicky. Jedným z nich bolo, že Lee Morgan sľúbil Helen, že sa rozíde s mladou ženou, do ktorej bol zaľúbený, no napriek tomu boli spolu a ona ho vo svojom športovom aute viezla do klubu. Ževraj cestou havarovali a mali obrovské štastie, že nezomreli. Lee už vtedy mohol byť mŕtvy, no prežil, bez zranenia. V tomto šťastí sa ale skrývalo aj neštastie - z tohto dôvodu mladá žena prišla s Morganom večer do klubu.
 
Ďalším momentom bolo, keď Helen vkráčala do Slug's Saloon a videla Morgana rozprávať sa s tou mladou ženou - vtedy vybuchla. "Vravel si, že už s ňou nebudeš!" Dala mu facku a Lee ju vyhodil z klubu - nemala na sebe kabát, len kabelku v ruke. Z nej vypadla pištoľ.
 
Zdvihla ju a znovu vkráčala do dverí. Vyhadzovač, ktorý stál pri vstupe jej povedal: "Pani Morganová, mrzí ma to, ale Lee mi povedal, že vás nemám pustiť dnu." No zbadal zbraň v jej rukách a ona mu povedala: "Nie, ja dnu idem!" Pustil ju. Keď vošla, Lee sa rozbehol oproti nej, s hnevom v očiach. V tej chvíli Helen stlačila spúšť.
 
V klube vypukla panika, ľudia utekali von, niekto zavolal sanitku aj políciu. Celé to mohlo byť inak, keby sa neobjavil posledný paradox - klub, v ktorom Lee Morgan so svojim kvintetom hral, bol Slug's Saloon, nachádzajúci sa na East 3rd Street v spodnej východnej časti Manhattanu - táto oblasť bola známa svojou kriminalitou a bola považovaná za nebezpečnú. Nemocnica bola veľmi ďaleko a sanitka zrejme váhala, či sa má vydať do tak nebezpečnej oblasti, alebo jednoducho nechceli prísť, kto vie. Keď konečne prišla, spolu s políciou, bolo už neskoro. Lee Morgan umrel na stratu veľkého množstva krvi.
 
Celý jazzový svet sa v momente zmenil. História jazzu je plná predčasných úmrtí výnimočných trubkárov - Clifford Brown umrel pri autonehode keď mal 25 rokov, Fats Navarro 26-ročný na následky drogovej závislosti a tuberkulózy.
 
Kapela, ktorá v ten večer hrala s Morganom sa skladala z bubeníka Freddie Waits, klaviristu Harold Mabern, saxofonistu Billy Harper a basistu Jymie Merritt. Hovorí sa, že Jymie-ho táto strata poznačila výnimočne - opustil New York a nikdy sa do neho už nevrátil.
 
Tak teda umrel výnimočný, talentovaný trubkár Lee Morgan, vo veku 33 rokov, zastrelený vlastnou ženou na koncerte, tesne pod pódiom.
 

Esprit 2023

Galéria

00089.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Július Baroš Quintet navštívil v rámci slovenského tour aj Banskú Bystricu
V stredu, 2. októbra 2013 mali priaznivci jazu v Banskej Bystrici ďalší sviatok. V...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE – Volanie Džungle
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...