Dovetok Branforda Marsalisa k bratislavskému koncertu

Dovetok Branforda Marsalisa k bratislavskému koncertu
jazz.sk

Presne pred týždňom, 17. novembra sa v budove Slovenského Rozhlasu konal koncert Branford Marsalis Quartet. Na jeho vystúpenie sa v nasledujúcich dňoch prezentovali rôzne názory. Inak vnímali koncert bežní poslucháči, inak žurnalisti a inak hudobníci, v radoch ktorých sa názory tiež zásadne rôznili. Hlavnou témou názorového rozporu bol výber mladého bubeníka Evana Shermana do zabehnutej Marsalisovej kapely, tému sme priniesli v recenzii koncertu. Možno aj tento rozpor v názoroch dal priestor na vznik tzv. "hudobnej investigatíve",  vďaka ktorej vieme zverejniť odpoveď k téme priamo od lídra kvarteta, Branforda Marsalisa.
 

V tomto prípade sa sporných otázok o skutočnom stave Branfordovej kapely počas koncertu chopil redaktor Hudobného života Filip Hoško a obrátil sa s témou priamo na najpovolanejšieho, saxofonistu Branforda Marsalisa cez jeho menežment. Na prekvapenie, odpoveď nedala na seba dlho čakať a svetový hudobník sa k téme bratislavského koncertu aj priamo vyjadril.
 

---

Odhliadnuc od obsahu odpovede, pozitívnym znamením je, že rozdielnosť názorov  diskutujúcich prezentovaných na stránkach Jazz.sk vyústila do aktivity, ktorá nakoniec priniesla rozuzlenie. Rozuzlenie formou vyjadrenia najpovolanejšieho.  Je pravdepodobné, že hudobníci vnímajú hudobné dianie na pódiu zo svojej perspektívy a vidia - počujú veci inak, než ľudia, ktorí s hudbou nemajú aktívnu  skúsenosť.  Rozdiel vnímania umeleckého aktu a následne konfrontácie názorov však môžu priniesť posun, a nakoniec, pri zachovaní slušnej komunikácie môžu byť obohacujúce.

Ďakujeme Filipovi Hoškovi z Hudobného života za dovolenie zverejnenia jeho komunikácie s Branfordom Marsalisom. Takisto ďakujeme menežmentu Branforda Marsalisa za dovolenie zverejnenia jeho odpovede.

Komunikáciu a Branfordovu odpoveď nájdete pripojenú pod recenziou koncertu.

-rob-

Foto:  Rudolf Baranovič

Esprit 2023

Galéria

marsalis_small2.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia: Branford Marsalis Quartet - aktívna sopka bez erupcie
V pondelok večer, presne na 25. výročie nežnej revolúcie, sme vo Veľkom koncertnom štúdiu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...