Džez v príbehoch odkryje poklady jazzových hviezd na letnom open air koncerte

Džez v príbehoch odkryje poklady jazzových hviezd na letnom open air koncerte
jazz.sk

Bratislavská reštaurácia San Marten už štvrtý rok uvádza sériu hudobných koncertov pre inteligentné publikum v príjemnom prostredí bratislavského Starého mesta. Priamo v blízkosti jednej z jeho dominánt, Dómu sv.Martina na Rudnayovom námestí, odoznie 9.augusta o 20h, v cykle letných open air koncertov, ďalší výnimočný projekt. Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu.
 

Už tretí rok nám projekt Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu prináša príbehy známych džezových umelcov a ich hudbu. V júnovom diely v Bratislavskom Kafé Scherz tento projekt obhájil svoju originalitu a divácku náklonnosť.

 

Skladby známych skladateľských ikon v podaní špičkových domácich džezových hudobníkov a spevákov sú veľmi dobre vnímané džezuchtivým publikom, ale aj poslucháčmi, ktorí džez až tak nevyhľadávajú. Sú vnesení do pútavých príbehov džezových tvorcov a umelcov minulého storočia cez hovorené slovo Jany Gavačovej. Hudba, ktorá vzniká priamo na mieste a priamo zo srdca skvelých muzikantov doslova uchváti.

 

Jana Gavačová, mladá talentovaná džezová speváčka a herečka, a zároveň aj organizátorka tohto výnimočného projektu, sa snaží o zblíženie kultúrnej džezovej obce umelcov s hľadiskom divákov. Vďaka nenútivej atmosfére podujatia patrí pódiu plná pozornosť obecenstva. „Veľmi sa tešíme na open air koncert pod holým nebom, priamo pri Dóme Svätého Martina. Je to magické miesto, ako stvorené pre džez a stretnutia s ním“, hovorí Jana. „Tento koncert bude patriť všetkým, ktorí si ho prídu vypočuť, či už z terasy San Martenu, okolitých kaviarní, alebo z trávnika vedľa pódia aj náhodným okoloidúcim. Ešte musíme spoločne objednať dobré počasie“, dodáva.

 

Táto špeciálna edícia v rámci San Martenovskej série letných koncertov bude venovaná nezameniteľným skladateľom. Richardovi Rogersovi, Cole Porterovi a Georgeovi Gershwinovi, ktorých známe a nadčasové filmové a muzikálové melódie si diváci môžu naplno vychutnať naživo. Určite si prídu na svoje aj pri bossanovách charizmatického Antonia Carlosa Jobima, ktorých rytmy rozozvučia nádvorie martinského Dómu. Koncert bude symbolicky venovaný aj jazzovej dive Betty Carter, známej ako Betty Bepop. Jej muzikalita, vokálny talent a silná predstavivosť v improvizácii vyústili k  spolupráci s veľkými svetovými kráľmi džezu, s legendárnym Milesom Davisom, Rayom Charlesom, Lionelom Hamptonom, Sonnym Rollinsom, či Charlesom Mingusom. Objavila viac mladých jazzových talentov. Medzi nimi kontrabasistu Davea Hollanda. „Betty Carter sa venovala aj edukačnej činnost. Popri svojich hudobných vystúpeniach prednášala džezovú históriu na stredných školách a univerzitách v Spojených Štátoch. Chceli by sme pokračovať v jej odkaze,“ dodáva Jana.

 

Na pódiu sa 9.augusta opäť predstaví skvelá formácia Jana Gavačová Quartet, zložená z popredných jazzmanov domácej scény. Na klavír bude hrať nezabudnuteľný Gabriel Jonáš, na kontrabas Martin Kapusník, na bicie mladý talentovaný Juraj Šušaník. Spevom a hovoreným slovom bude koncert sprevádzať autorka tohto projektu, Jana Gavačová. Špeciálnymi hosťami budú Samuel Hošek, talentovaný spevák, herec a výtvarník, a Milo Suchomel, popredný slovenský saxofonista.

 

Podujatie je realizované s podporou MK SR a reštaurácie San Marten v spolupráci s BKIS.

Vstupné je dobrovoľné!

Účinkujú:

J.Gavačová - spev, hovorené slovo

Samuel Hošek - spev

Milo Suchomel – saxofóny

Gabriel Jonáš - klavír

Martin Kapusník - kontrabas, basgitara

Juraj Šušaník – bicie

 

Rezervácie: sanmarten.sk

 

 

Ďalšie články

Mini Jazznica 2013 – Jana Gavačová Trio s Gabom Jonášom
Priznám sa, Gabo Jonáš je moja srdcovka ešte z mojich študentských čias v Bratislave, keď...
CD Biele noci: Veľkolepý debut speváčky Jany Gavačovej
Speváčka a herečka Jana Gavačová pôsobí na našej domácej scéne dosť dlhé obdobie. Jej hudobný...
Jana Gavačová chystá jarné turné: Predstaví svoj debutový album Biele Noci
Štúdiový debut Biele Noci herečky a speváčky Jany Gavačovej od nahrávania až po samotné vydanie...
Poznáme mená víťazných projektov: Hudobný fond vydá v roku 2017 tieto jazzové albumy
Slovenská jazzová spoločnosť a Hudobný fond už 20 rokov spoločne podporujú slovenských jazzových...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...