Elisabeth Lohninger zavedie poslucháčov mimo čas a priestor

Elisabeth Lohninger zavedie poslucháčov mimo čas a priestor
jazz.sk

Talentovaná a kritikmi ospevovaná speváčka Elisabeth Lohninger, pôvodom z Rakúska, žijúca v New Yorku sa predstaví v Piešťanoch po prvý krát už tento piatok 4. apríla o 20,00 h v Art Jazz Gallery Kursalon.  Sprevádzať ju bude medzinárodné kvarteto: Walter Fischbacher – klavír, klávesy, Petr Dvorský – kontrabas, Martin Novák / Tomáš Hobzek – bicie. 

 

„Bezpočet farieb a možností“ – niečo podobné by vám mohlo prísť na um, ak by ste sa snažili popísať umenie Elisabeth Lohninger. Speváčka a hudobníčka, pôvodom z Rakúska a pôsobiaca v New Yorku, zapôsobila na publikum  a kritikov najmä svojimi groovmi, zdôrazňujúcimi originalitu a jej obrovskú radosť zo spievania. V jej hudbe možno vnímať vplyv hudobníkov ako Bobby McFerrin, Kate McGarry, Sting a Joni Mitchell, všetky tieto vplyvy ale pretavuje do vlastného pohľadu na hudbu a okolitý svet. Jej texty sú tiež hlboké a posiľňujúce – berú poslucháča na cestu do miest mimo čas a priestor...Okrem pravidelného vystupovania v newyorských hudobných kluboch navštevuje často aj Európu. Tlač ju často označuje prívlastkami ako „oslnivá“ a jej hudbu ako „nádherne emotívnu“, „inšpirujúcu“ a „dokonalú“.

 

Elisabeth vyštudovala klasickú hudbu a jazz. Po presťahovaní do New Yorku sa spojila s pianistom Walterom Fischbacherom, s ktorým založili duo Perfect Roommates. Spolupracujú už skoro dvadsať rokov a na jarnom turné po Čechách, Morave a Slovensku ich budú sprevádzať špičkoví české džezmeni.

V roku 2000 vydala pop-sulové CD „Alien Lovers“, ktoré je ďalšou ukážkou jej štylistickej univerzálnosti. V roku 2003 napísala a produkovala svoju prvú hudbu k filmu, neskôr spolupracovala na piesňach pre niekoľko TV show. Od roku 2002 učí na prestížnej New School Jazz Department v New Yorku. Ďalšie CD z roku 2004 “Beneath Your Surface” získalo množstvo hviezdnych recenzií a malo za následok rad koncertov po celej Európe. Na novom CD “The Only Way Out Is Up” spojila jazz, pop a drum&bass, aby vytvorila hudobnú naládu, ktorá je vzrušujúca, emocionálne nabitá a absolútne autentická. Na koncert pozýva všetkých priaznivcov dobrej hudby International jazz Piešťany, n.o. a lístok bude stáť 4 €.

 

Zdroj: www.lohninger.netwww.myspace.com/lohninger, www.jazzdoregionu.cz

www.jazzpiestany.sk

 

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...