Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?

Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?
Dávid Oláh

Dlho očakávaný film o najvýznamnejšej osobnosti moderného jazzu, sa 13. novembra objavil aj v zozname online databázy filmov a seriálov média Netflix. Film Chasing Trane sľuboval mnohé doteraz nezverejnené zábery z Coltraneovho súkromia, rozprávanie zážitkov, názorov a skúseností ľudí ako napríklad Ravi a Alice Coltrane, Carlos Santana, McCoy Tyner, Benny Golson, Wayne Shorter či Jimmy Heath.

 

Režisér John Scheinfield odviedol výbornú prácu. Tento jeden a pol hodinový film nás poctivo prevádza celou Coltraneovou kariérou – od jeho úplného detstva spojeného s náboženskou výchovou, hrania v Navy na alt saxofóne, prelomové stretnutie s Charliem Parkerom a následná obsesia jeho hudbou, nástup do kapely Milesa Davisa a Dizzyho Gillespieho, nahratie albumu Kind of Blue a Giant Steps, až po najznámejšie vrcholné dielo - A Love Supreme, a poslednej fázy Coltraneovej kariéry, kedy svoj klasický kvartet naharadil novými členmi a hudobne začal čerpať  z oblasti Afriky a východnej Indie.

 

Toto všetko je vynikajúco uvedené do kontextu skrze Coltraneovu osobnosť, kultúrne, sociálne a aj politické udalosti jeho doby. Či už ide o úprimný a detailný opis jeho boja s drogovou závislosťou, ktorej úspešné prekonanie symbolizuje katarziu vďaka ktorej sa umelecky naplno prejavil a stal sa tak geniálnym, alebo zábery zobrazujúce jeho začiatočný neúspech, ktoré sú okrem výpovedí hudobných kritikov a filozofa dr. Cornela Westa, podložené nevydarenými nahrávkami kde nehrá zrvona dobre. Príjemný hlas Coltranea, ktorý mu prepožičal herec Denzel Washingotn sa nám z času na čas prihovára v hlbokých myšlienkach a odkazoch svetu, ale aj praktických citáciách z jeho života.

 

Kariéra tohto velikána jednoznačne dokazuje aké je dôležité odhodlanie, viera a výdrž. Ide o krásnu ukážku vnútornej sily jednotlivca, ktorý sa nevzdal, ale vytrvalo hľadal svoje šťastie, ako hovorí Reggie Workman a Carlos Santana. Celý jeho život sa najkrajšie zobrazuje v 60. rokoch kedy hral so svojim klasickým kvartetom. Všetka bolesť, strach, láska a nádej sa pretavili do tejto hudby.

 

Úsmevné sú príhovory Jimmyho Heatha a Bennyho Golsona keď popisujú koľko veľa dokázal Coltrane cvičiť na saxofóne na rozdiel od nich.

 

Veľkosť Coltranea spočívala aj v jeho charaktere a povahe – bol vzorným otcom, manželom, gentlemanom a nesmierne citlivým človekom, priam humanistom. Napriek tomu, že sa rozviedol so svojou prvou manželkou Naimou, aby sa mohol naplno venovať svojmu poslaniu, neprestal sa starať a stretávať so svojou exmanžekou a prvou dcérou. Dokument ukazuje ako dosiahol pokoj a šťastie v ďalšom vzťahu s Alice McLeud.

 

Čerešničkou na torte sú snímky zobrazujúce Japonského chlapíka, ktorý je asi najväčším Coltranovým fanúšikom. Veľmi emotívne sú aj zábery poslednej časti filmu z jeho záverečnej koncertnej šnúry v Japonsku, kedy navštívil aj mesto Nagasaki. Svojim koncertom a modlitbami zaplnil tamojších ľudí pocitom mieru a vyrovnanosti.

 

Chasin Trane je film, ktorý nesmierne verne opisuje život a osobnosť génia - právom prirovnávaného k Shakespeareovi, Bachovi či Beethovenovi.

 

Videli ste tento film? Čo si o ňom myslíte? Vyjadrite svoje názory a postrehy v komentároch.

 

 

Dávid Oláh

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Dráma o jazzovom bubeníkovi v našich kinách
Do kín prichádza čerstvý film o mladom jazzovom bubeníkovi, ktorého snom je stať sa najlepším...
Jazz namiesto rannej kávy? Psychológovia zistili, že jazz je najstimulujúcejším hudobným žánrom
Keď som bol malý chlapec, otec ma neustále napomínal, aby som nepočúval hudbu popritom ako si robím...
Mária Reháková: Neskôr prídu tie praktické otázky ako - dá sa to s flautou? Uživím sa tým?
Dohodol som si rozhovor s mladou jazzovou flautistkou Máriou Rehákovou. Mária študuje na...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...