Fotoreport - jazz na Krištáľovom krídle

Fotoreport - jazz na Krištáľovom krídle
jazz.sk

V nedeľu 15. januára sa už po pätnásty raz odovzdávali Krištáľové krídla - ocenenia pre významné osobnosti Slovenska, ktoré svojou prácou a výsledkami zviditeľnili nielen seba a svoj odbor, ale aj našu krajinu. Galavečer sa konal v priestoroch bratislavskej Incheby, ktorej sála bola naozaj honosne vyzdobená. Menej honosné bolo vyberanie parkovného 5 Eur za auto pozvaných hostí... Ak ste sa nezúčastnili osobne, mohli ste si priamy prenos vychutnať na STV1.

 

Našu redakciu samozrejme zaujímal sprievodný kultúrny porgram, v ktorom bol zastúpený náš najobľúbenejší hudobný žáner - jazz. Od začiatku až po koniec podujatia bol na pódiu prítomný celý orchester, zložený z formácie Ľuboš Šrámek with his east artsemble a zo žilinského komorného symfonického orchestra. Väčšina spevákov jeho "služieb" využila, Sisa Lelkes Sklovská, spievajúc pieseň Mariky Gombitovej Vyznanie, tak, napočudovanie, neurobila. 

 

Hviezdny začiatok bol v podaní speváčky Lucky Bílej, ktorá bravúrne zaspievala coververziu jazzového štandardu známeho z podania Elly Fitzgerald - Dream A Little Dream Of Me pod názvom Hvězdy jako hvězdy. Ďalšími zástupcami (aj) jazzových interprétov bola a capella kapela Close Harmony Friends, ktorá nechala orchester z dobre známych dôvodov oddychovať. Jazzový trubkár Juraj Bartoš bol nominovaný v kategórií Hudba a hoci v porote tejto kategórie sedeli jazzmeni Peter Lipa, Oskar Rózsa, či Matúš Jakabčic, výherkyňou sa stala hlavná zbormajsterka Slovenského filharmonického zboru Blanka Juhaňáková. Jurajovi to však neubralo z entuziazmu a hneď po vyhlásení výsledkov predviedol sprevádzaný orchestrom svoje trubkárske umenie. 

 

Ku koncu večera sa na pódiu objavila jazzová speváčka Lucia Lužinská, ktorá, odená do bielej róby so štyrmi bielymi ružami vo vlasoch, zaspievala pieseň Kiss From a Rose od speváka Seala, upravenú v jazzovom aranžmáne Matúša Jakabčica. Jazzmeni boli príjemným spestrením programu vysielanom v televíznom primetime a nám ostáva len dúfať, že aj budúci ročník Krištáľového krídla bude obohatený o interprétov tohto žánru. Náš jazzový fotoreport si môžete pozrieť v galérií ku článku.

 

P. S. Na záver začali, ako to už v slovenských show býva, padať zhora trblietavé papieriky. Nedalo nám nezamyslieť sa, ako sa asi cítil huslista práve hrajúci na pódiu, ktorému práve taká trblietka padala do otvoru jeho "Stradiváriek".... asi sa zamýšľal, ako ju len odtiaľ vyberie?!

 

Autor: Jarmila Žuffová

Foto: Peter Žuffa

Esprit 2023

Galéria

Incheba a prominentní hostia
Incheba a prominentní hostia
Incheba a prominentní hostia
Orchester doprevádzal väčšinu spevákov
Hviezda Lucie Bílá s piesňou Hvězdy jako hvězdy
Close Harmony Friends
Juraj Bartoš
Lucia Lužinská
Torta, ohňostroj, trblietky - "originálny" záver show
Nepriatelia: huslisti a trblietky

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...