Gene Jackson pokrstí spoločné CD s Ondřejom Štveráčkom v legendárnej pražskej Redute

Gene Jackson pokrstí spoločné CD s Ondřejom Štveráčkom v legendárnej pražskej Redute

Preslávený americký bubeník Gene Jackson, ktorý bol dlhoročným spoluhráčom Herbie Hancocka a Dave Hollanda, prichádza koncertovať do Prahy, predstaviť a pokrstiť nový album, na ktorom spolupracoval s českou saxofónovou špičkou Ondrejom Štveráčkem.

 

20 a 21. marca 2016 v pražskej Redute zahrá známy americký bubeník Gene Jackson, ktorý je považovaný za majstra všetkých rytmických štýlov a svoje renomé si získal najmä vďaka svojej hráčskej všestrannosti. Gene Jackson sa publiku predstaví v kvartete popredného českého saxofonistu Ondreja Štveráčka, s ktorým spolupracoval na novom albume s názvom CALM. Tento unikátny hudobný projekt uvedie klub Reduta hneď dvakrát a návštevníci druhého koncertu budú zároveň svedkami krstu nového CD, ktoré práve vychádza vo vydavateľstve New Port Line.

 

Hudobnú kariéru Gena Jacksona zdobia spolupráce s takými jazzovými velikánmi, ako sú napríklad Herbie Hancock, Dave Holland, Michelle Rosewoman, Elvis Costello či Jorge Sylvester. Nemožno nespomenúť aj jeho účinkovanie v slávnom Newyorskom Mingus Big Bande, či spoluprácu s nemeckým tenorsaxofonistom Christof Lauerom.

 

Ondřej Štveráček patrí k najvýraznejším postavám slovenskej jazzovej scény, vystupuje s rozhlasovým Big Bandom Gustava Broma, v Saxtetu Štefana Markoviča, s Davidom Dorůžkom alebo Jaromírom Honzákom. Nie je teda náhoda, že sa cesty týchto dvoch špičkových muzikantov pretínajú práve na pôde Reduta Jazz Clubu. Ich vystúpenie bude určite skutočnou lahôdkou nielen pre milovníkov jazzu, ale kvalitnej hudby vôbec.

 

"Do Prahy sa vraciam veľmi rád, do Reduty obzvlášť" osvetľuje G. Jackson, prečo sa rozhodol pokrstiť nové CD práve v Redute.

 

Reduta Jazz Club bol založený v roku 1958 a dnes je jedným z najstarších džezových klubov na svete. Začiatkom roka 2016 bol denníkom The Guardian zaradený medzi Top 10 jazz klubov v Európe. Klub sa môže pochváliť dlhou tradíciou hosťovaní tých najlepších jazzmanov v rámci International Jazz Festival Praha, ktorý tunajšiemu publiku predstavil také hviezdy ako B. B. King, Duke Ellington, Herbie Hancock, či držiteľ ceny Grammy Bob Mintzer. Súčasná dramaturgia nasadzuje všetky žánre džezovej produkcie - od tradičného jazzu a Dixieland cez mainstream, contemporary jazz, funky, blues, soul až po gospelovú hudbu. Špecialitou klubu je uvádzanie big bandov, pri ktorých sa poslucháč stáva v komornom prostredí klubu takmer súčasťou orchestra. Klub sa môže pýšiť pravidelnými oficiálnymi aj súkromnými návštevami známych osobností verejného života. V minulosti ho svojou prítomnosti poctili napríklad prezident Václav Havel, Madeleine Albright či americký prezident Bill Clinton. Nezabudnuteľným zážitkom je tiež návšteva obľúbeného Saxofón Baru, v ktorom sa pivo čapuje priamo zo saxofónovej pípy.

 

Viac informácií nájdete na www.redutajazzclub.cz.

 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ondřej Štveráček uzavrel letné turné v Banskej Bystrici
V utorok 3. septembra 2013 sa v Jazz Klube 12 uskutočnil záverečný koncert letného turné...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...