Kde sa vzali Hipsteri?

Kde sa vzali Hipsteri?
Peter Baláž

Určite ste sa s nimi už stretli. Ležérne oblečenie zo sekáča, na očiach wayfarerky (pre nezainteresovaných – veľké hranaté okuliare), na nohách konversky (pre staršie ročníky – číňany), strapaté vlasy, poprípade fúzy, nejaký ten ajFón so sluchátkami a vytunovaný starý bicykel (určite nie horský!). Proste všetko, čo vyzerá retro, vintage, staromódne, ošúchane a vyťahane. Počúvajú nezávislú hudbu, pozerajú umelecké filmy a nejdú s hlavným prúdom konzumizmu. Novodobí Hipsteri. Subkultúrny fenomén, ktorý už desaťročie prežíva comeback.

Ak nejakého hipstera stretnete, spýtajte sa ho, či vie, kto bol Dizzy Gillespie. Lebo tam to všetko začalo.

O pôvode slova „hip“ a jeho predchodcovi „hep“ koluje množstvo teórii. Niekto tvrdí, že je odvodené od slova „hop“, čo bol slangový výraz pre ópium, iný zas veria, že pochádza z afrického slova „hipi“, čo znamená „otvoriť niekomu oči“. Konečný význam slova označoval niekoho, kto bol „uvedomelý“, alebo „v obraze“.

V swingovej jazzovej ére 30.rokov označovali muzikanti slovom „hep“ niekoho, kto išiel s prúdom vznikajúcej kultúry točiacej sa okolo jazzu. Muzikanti aj fanúšikovia sa nazývali „hepcats“. Na konci tridsiatych rokov začína hip nahrádzať hep. Klarinetista Artie Shaw opisuje speváka Binga Crosbyho ako „prvého hip belocha narodeného v Spojených štátoch“. Termín hipster  prvý krát používa klavírista Harry Gibson. Nachádza sa v krátkom glosári platne „Boogie Woogie In Blue“  z roku 1944 a označuje ním niekoho „kto má rád hot jazz“.  

Štyridsiate roky minulého storočia,  New York. Swing začína byť vytláčaný bebopom. Hudba z tančiarní sa presúva do zadymených jazzových klubov. Z pódii sa valí bebopová smršť. Černošskí muzikanti majú švihácke obleky, slnečné okuliare, baretky a malé briadky. Max Roach, Bud Powell, Charlie Parker, Thelonious Monk a Dizzy Gillespie sa nazývajú  Hipstermi a sú na čele novovzniknutej subkultúry.

   Thelonious Monk, Howard McGhee, Roy Eldridge a Teddy Hill pred Minton’s Playhouse

 

Medzi hipsterov patrili intelektuáli nižšej strednej vrstvy. Žili nočným bohémskym životom, fajčili trávu, mali vlastný slangový jazyk a satirický humor. A počúvali jazz. Bebop. Ich pohľad na svet nebol rozdelený na „slobodný svet“ a „komunistický blok“, ako sa to vtedy "patrilo". Filozofia hipsterského dualizmu prekračovala geopolitické hranice v prospech uvedomenia. Ich jednoduché rozdelenie bolo na „hip“ a „square“. „Squares“ boli všetci, čo sa držali zastaralých stereotypných spiatočníckych hodnôt. Squares boli staromódni swingoví zabávači, takisto ako Roosevelt, Churchill a Stalin. Hipster bol človek, ktorý sa presvedčil, že sloboda môže existovať jedine mimo oblasti života meštiackej spoločnosti, v ktorej žili Squares, teda ľudia usporiadaní.

Beatnická generácia na čele s "hipsterom s anjelskou hlavou", Jackom Kerouacom, ovplyvnila zmýšľanie mladých ľudí po celom svete. Nechajme sa prekvapiť, kam nasmerujú kroky dnešných hipsterov.

 

Zdroj: wikipedia.com, madamhunter.com

Peter Baláž

Galéria

hip4.jpg
hips.jpg

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Sonny Rollins: Svojimi vlastnými slovami - "Nenávidím hudbu, premrhal som svoj život"
31. júla 2014 vyšiel v týždenníku New Yorker článok s titulom Sonny Rollins: Svojimi vlastnými...
Príbehy majstrov saxofónu - Lester Young
Jeden z najosobitejších jazzmanov, tichý introvert, ktorého hranie a slovník navždy...
Recenzia CD: Mike Stern a jeho najnovší album Trip
Gitarista Mike Stern patrí ku generácii, ktorá spolupracovala s Milesom Davisom v jeho jazz-...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...