Herbie Hancock predstaví v Brne hviezdnu zostavu

Herbie Hancock predstaví v Brne hviezdnu zostavu
jazz.sk

Štrnásťnásobný laureát Ceny Grammy Herbie Hancock potvrdil, že 29. novembra príde do Brna s hviezdnou kapelou. Spoločné so slávnym americkým klaviristom v hale Vodova zahrá Vinnie Colaiuta, bubeník Franka Zappu či Stinga. Ďalší  Hancockov spoluhráč, basista James Genus sa zase môže zas pochváliť spoluprácou s Grammy ovenčeným Michelom Camilom. Štvrtý v skupine, gitarista a spevák Lionel Loueke vystupuje s celou plejádou špičkových jazzmanov, okrem samotného Hancocka napríklad s Avishai Cohenom či charizmatickou Esperanzou Spalding.

Zmyslom pre napätie sa legendárny klavirista Herbie Hancock preslávil predovšetkým vo svete hudby, ale talent pre dramatično má aj jeho manažment, ktorý zloženie jeho sprievodnej kapely dlho tajil. "Máme obrovskú radosť, že konečne môžeme potvrdiť najsilnejšiu možnú zostavu Hancock-Colaiuta-Genus-Loueke. Myslím, že nič lepšie si ani nemožno priať a návštevníci koncertu sa môžu tešiť na skutočne silný zážitok, "uviedol umelecký riaditeľ festivalu JAZZFESTBRNO Vilém Spilka.

Vstupenky na jednu z najväčších džezových udalostí tohto roku sú v v predaji a veľmi rýchlo miznú. Zostávajúce lístky v cenách od 790 do 2490 CZK možno zakúpiť napríklad prostredníctvom webu www.herbiehancock.eu. Usporiadatelia koncertu pripravili aj špeciálne vstupenky na najatraktívnejšie miesta v sále zároveň oprávňujúce na vstup do VIP zóny v cene 3490 CZK.

Okrem fenomenálneho hráčskeho talentu a šiesteho zmyslu pre hudbu Hancockovi nechýba ani cit pre výber spoluhráčov. Klávesový mág a milovník luxusných pián Fazioli sa totiž dlhodobo obklopuje tými najschopnejšími a najzaujímavejšími hudobníkmi, ktorých súčasná scéna ponúka. Patrí medzi ne aj bubenícke tromfové eso Vinnie Colaiuta, dlhoročný kľúčový spolupracovník Franka Zappu, Stinga či Joni Mitchell. Colaiuta delí svoj ​​čas medzi svetovými turné so žiariacimi osobnosťami pop music i jazzu a štúdiovú prácu pre najvýznamnejších súčasných producentov. S Hancockom okrem iného nahral v roku 2008 platňu River: The Joni Letters ovenčenú cenami Grammy vrátane tej najzásadnejšie za nahrávku roka.

Basista James Genus pravidelne žiari v kapele  jednej z najpopulárnejších svetových televíznych šou Saturday Night Live a medzitým si odskakuje na turné s preslávenými jazzmanmi. Jeho hudobnú spoločnosť vyhľadávajú napríklad Michel Camilo, Bob James, Dave Douglas alebo Terence Blanchard. Gitarista, zvukový kúzelník a spevák Lionel Loueke pochádza z afrického Beninu a tradíciu africkej hudby neopakovateľne vnáša do iných hudobných kontextov vrátane jazzového. Okrem Hancockových projektov ho najčastejšie môžeme vidieť po boku Esperanzy Spalding, Gretchen Parlato či s vlastným triom.
 

Herbie Hancock je známy schopnosťou prekračovať a miešať štýly a podobne aj jeho koncertný repertoár spája materiál zo všetkých úspešných období jeho plodnej kariéry. Hancockovým vystúpením nikdy nechýba moment prekvapenia. Jeho objaviteľský naturel a ochota v hudbe riskovať povestné a zabezpečili mu miesto medzi najzásadnejšími postavami hudby posledných piatich dekád.

Usporiadatelia koncertu, agentúra 24/7 Promotions, sa etablovali predovšetkým objavným festivalom JAZZFESTBRNO, na ktorom počas trinástich rokov existencie vystúpila celá rada najzásadnejších svetových jazzových interpretov na čele s vokálnou skupinou Take 6, kráľom salsy Eddie Palmierim, brazílsku divou Eliane Elias, vokálnym mágom Bobby McFerrinom, štýlotvorným gitaristom Patom Methenym či legendou jazzového piana Chickom Coreom. Tohtoročný ročník festivalu začiatkom marca pamätné otvoril klavírny fenomén Brad Mehldau a 25. mája vyvrcholil jedinečnú show súčasného jazzového vokalistu číslo jedna Gregoryho Portera, ktorý poslucháčom predstavil repertoár z aktuálnej a nedávno cenou Grammy ovenčenej nahrávky Liquid Spirit.
Viac o festivale na www.jazzfestbrno.cz

 

Zdroj: Jazzfestbrno
Foto: Peter Wochniak

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!
Toto tu ešte nebolo! Dvaja legendárni jazzoví hudobníci sa spojili a rozhodli sa napísať spoločný...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Jazzman týždňa: Jacob Collier
Jeho videá i prednášky o negatívnej harmónií hovoria za všetko. Jacob Collier je jedným z...
Kendrick Lamar aj Snoop Dogg: Herbie Hancock si na nový album pozval hip-hopové hviezdy
Legendárny klavirista neplánuje zaspať na vavrínoch, hoci by si to po 77 rokoch života a 14...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...