Hráte jazz? Prihláste sa do súťaže Jazz START UP! Uzávierka je 31. októbra

Hráte jazz? Prihláste sa do súťaže Jazz START UP! Uzávierka je 31. októbra
Peter Baláž

Portál Jazz.sk spolu s Rádiom Devín prináša štvrtý ročník obľúbenej súťaže pre mladých jazzmenov v atraktívnejšej podobe. O tom, kto získa motivačný Start-up balíček, rozhodne porota na záverečnom koncerte finalistov dňa 26. novembra v Slovenskom rozhlase v Bratislave. Prihlasovanie je stále otvorené, na vaše hudobné ukážky čakáme do 31. októbra 2016. 

 

Projekt Jazz START UP už štvrtý rok prináša kapelám naplnenie svojho poslania, podať pomocnú ruku a posunúť tých najlepších ďalej, o čom svedčia aj vyjadrenia víťazov minulých ročníkov:

 

 „Víťazstvo v súťaži nám v ďalšom období prinieslo pocit že sa zviditeľňujeme, a že naša hudba získava väčší záber aj odozvy, čo pozitívne vplýva na psychiku a vytvára pocit satisfakcie. Takisto veľmi oceňujeme rôzne privilégia, ktoré sme ako viťazi patrične využili, napríklad účast na jazzovom festivale Open Jazz fest, koncert nahrávaný na DVD v Blue Note Music & Jazz clube, či nahrávanie CD v trnavskom STUDIO J.“

Valér Miko (Valér Miko Trio, víťaz Jazz START UP 2015)

 

 „Súťaž Jazz START UP mi pomohla hlavne sa dobre uviesť na slovenskú jazzovú scénu, nakoľko som počas štúdia v Grazi na Slovensku pôsobil len občas. A aj keď hudba nie je šport ani preteky, pre mladých muzikantov je podľa mňa veľmi dobré si zdravým spôsobom „zmerať sily“ s inými hudobníkmi a takisto byť ohodnotený porotou. Je to veľmi dôležitý a potrebný feedback.

Andrej Urminský (Andrej Urminský Trio, víťaz Jazz START UP 2014)

 

„Výhra v Jazz START UP priniesla pre Swingless Jazz Ensemble množstvo hraní na prestížnych akciách, kde sme mohli prezentovať možnosti práce jazzového big bandu, ktorý vznikol na pôde ZUŠ a pracoval ďalej ako poloprofesionálne teleso. Sekundárnym dopadom bol vznik ďaľšieho big bandu na ZUŠ, pretože sa zvýšil záujem mladých o hranie v jazzovom big bande.“

Martin Štourač (Swingless Jazz Ensemble, víťaz Jazz START UP 2013)

 

Podmienky súťaže

Do projektu sa môže zapojiť akékoľvek hudobné zoskupenie žánrovo zapadajúce do konceptu súťaže (jazz, latino, groove, soul, fusion, nu jazz a pod.). Podmienkou účasti je zaslanie akejkoľvek zvukovej nahrávky jednej skladby na adresu startup@jazz.sk. Súťažná kapela nesmie mať k dátumu spustenia súťaže vydaný oficiálny album. Uzávierka prihlášok je 31. októbra 2016.

Priebeh súťaže a finálový koncert

Porota zložená z popredných slovenských jazzových hudobníkov vyberie na základe zaslaných nahrávok tri najlepšie kapely. V minulosti súťažiacich hodnotili známe mená domácej jazzovej scény ako Juraj Griglák, Gabo Jonáš, Boris Čellár, Peter Lipa, Radovan Tariška, Peter Solárik, či Lucia Lužinská. Trojica finalistov predvedie svoje umenie na záverečnom koncerte dňa 26. novembra v bratislavskom Štúdiu č.5 v Slovenskom rozhlase, s priamym prenosom na Rádiu Devín. Odborná porota na mieste vyberie a slávnostne vyhlási víťaza Jazz START UP 2016 a odovzdá Hlavnú cenu i Cenu za živé vystúpenie.

Ceny pre víťaza

S Hlavnou cenou získa víťazná kapela možnosť dvoch dní strávených v profesionálnom nahrávaciom štúdiu STUDIO J pod taktovkou zvukového majstra Milana Tokolyho a vydanie albumu pod hlavičkou Pavian Records. Cena za živé vystúpenie zahŕňa príležitosť účinkovania na popredných jazzových festivaloch ako Orava Jazz Festival, Mikulášsky jazzový festival alebo Pet Jazz. Všetci traja finalisti získajú počas súťaže mediálnu podporu a prezentáciu na Rádiu Devín, na stránkach Jazz.sk a ďalších hudobných portáloch.

 

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Ceny pre mladých jazzmenov sú rozdané, hlavnú cenu súťaže Jazz START UP získala kapela Paper Moon Trio
Štvrtý ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz START UP 2016 už pozná svojho víťaza! Hlavnú...
Súťaž Jazz START UP čaká na vaše prihlášky: Štvrtý ročník prináša niekoľko noviniek
Už po štvrtýkrát spúšťa portál Jazz.sk spolu s Rádiom Devín súťaž pre mladé jazzové talenty...
Jazz START UP ide do finále, už poznáme trojicu postupujúcich!
Štvrtý ročník obľúbenej súťaže pre mladých jazzmenov už pozná mená postupujúcich do veľkého finále...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...