Hudba ako liek: Detská nemocnica v St. Louis lieči rakovinu jazzom

Hudba ako liek: Detská nemocnica v St. Louis lieči rakovinu jazzom

Neurofibromatóza je rakovinové ochorenie, ktoré napáda predovšetkým nervový systém človeka. Touto chorobou priemerne trpí 1 z 3000 ľudí a prejavuje sa už od útleho veku, kedy okrem iného spôsobuje ťažkosti s pohybom, poruchy učenia, a problémy so socializáciou či začleňovaním sa do kolektívu. Zatiaľ na ňu neexistuje liek. Dr. David Gutmann z detskej nemocnice v St. Louis sa ju teda rozhodol liečiť svojrázne, jazzom.

 

Doktor tvrdí, že jazz a interakcia s ním pomáha zlepšovať pohybové zručnosti a pozornosť, čo sú pre deti s neurofibromatózou problémové oblasti. Ako to prebieha? Rozhodne nejde o sedenie v kruhu a meditatívne počúvanie jazzových nahrávok. Hudba je živá, vychádza z rúk a nástrojov profesionálnych jazzmanov (organizácia Jazz St. Louis) v reálnom čase a priestore. Dr. Gutmann tvrdí, že deti sú tým unesené. Vidia, ako sa hudba tvorí, keď prsty klaviristu dopadajú na klávesy, ktoré rozozvučia a rozhýbu vnútro nástroja. Fascinuje ich to. Naviac majú k dispozícií špeciálne upravené hudobné nástroje, na ktorých sa nedá vylúdiť falošný tón. Deti sú tak aktívne zapojené a stávajú sa reálnou súčasťou celého procesu.

 

"Čím viac sa aktivujú rôzne časti mozgu, tým viac nervových prepojení vzniká a deti sú schopné mentálne rásť. V tomto zmysle je to vlastne liečenie," hovorí doktor.

 

A prečo jazz? "Jazz a medicína zdieľajú zopár spoločných princípov a to sú improvizácia a spolupráca. Riešime problémy s informáciami a nástrojmi, ktoré máme momentálne k dispozícií. Nemáme vždy všetky informácie ani tie najlepšie nástroje. Máme čo máme a s pomocou toho sa vysporadúvame s danou situáciou."

 

Zdroj: Jazztimes.com

Adam Hudec

 

 

 

Ďalšie články

Blízkosť Michaela Breckera: Koncert s názvom The Nearness of You venovaný pamiatke saxofonistu
Koncom januára sa v newyorskom Jazz at Lincoln Center stretla široká paleta hudobníkov, aby vzdali...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...