Hudba ma nebaví (2. časť): Môže to mať na svedomí porucha mozgu

Hudba ma nebaví (2. časť): Môže to mať na svedomí porucha mozgu
Stretli ste sa už niekedy s niekým, koho nebaví hudba? Je možné, že trpia takzvanou hudobnou anhedóniou, syndrómom, ktorý postihuje 3-5 percent populácie. Vedci z barcelonskej univerzity a neurologického inštitútu a nemocnice McGill University zisili, že ľudia s touto poruchou preukazujú nižšiu konektivitu medzi časťami mozgu, ktoré spracúvajú zvuk a časťami, ktoré majú na starosti systém odmeny.
 
Výskumníci pozvali 45 zdravých dobrovoľníkov, ktorí sa najprv podrobili dotazníku, ktorý mal za účel zistiť úroveň ich hudobnej citlivosti. Na základe výsledkov dotazníka ich rozdelili do troch skupín. Účastníkom potom pustili hudbu a pomocou fMRI skeneru i verbálneho popisu zážitku sledovali a hodnotili ich reakcie. Kontrolný experiment sledoval účastníkov v rovnakých podmienkach pri hazardnej hre.
 
Sken mozgu ukazál, že hudobní adhedonici vykazujú zníženú aktivitu v oblasti nucleus accumbens, kľúčovom orgáne odmeňovacieho systému. Nešlo však o poruchu orgánu samotného, pri víťazstve v hazardnej hre v kontrolnom experimente fungoval podľa očakávania. Fakt, že odlišné podnety (hudba vs hazard) vyvolávajú odlišnú reakciu, naznačuje, že rôzne impulzy vedú v mozgu rôznymi cestami k odmenám rozličnej intenzity.
 
Výsledky sú v zásade intuitívne, experiment však dláždi cestu k ďalšiemu výskumu. Napríklad z evolučného hľadiska bude možné skúmať, prečo hudba vôbec má schopnosť vyvolávať pocity šťastia spojeného s hormonálno-chemickým procesom odmeny. Ďalšie štúdie anhedónie môžu viesť k hlbšiemu porozumeniu autizmu, kedy človek neinterpretuje ľudský hlas ako vnem príjemný. Príčiny opäť tkvú v komunikácií medzi časťami mozgu spomínanými vyššie a orgáne nucleus accumbens. Výskum môže v konečnom dôsledku viesť k vytvoreniu funkčných terapií porúch systému odmeny, vrátane apatie, depresie a v neposlednom rade závislosti. 
 
Je príjemné, že súčasťou tejto cesty za pochopením jedného z najzásadnejších aspektov ľudského správania bola aj hudba. Diskusia o apatii k nej je zároveň evidentne spoločenským fenoménom. Kľúčový výraz „I don't like music” vám na Google prinesie 528 miliónov (!) odkazov.
 
Zdroj: McGill

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...