Aký bol tohtoročný festival Hudba v Meste?

Aký bol tohtoročný festival Hudba v Meste?
Bluesmusic

Takmer vypredaný 4. ročník festivalu Hudba v Meste v Skalici nepotvrdil vyplakávanie o kríze návštevnosti a nezáujme fanúšikov. Jediný medzinárodný letný festival tohto druhu na Slovensku prilákal do Skalice nielen domácich, ale aj fanúšikov dobrej hudby z Bratislavy, Trnavy, neďalekého Holíča, blízkej Moravy, ďalekého Frýdku Místku, Prahy ale aj z Rakúska.

 

A hoci festival vo svojom názve nenesie slovíčko blues, bolo ho tam neúrekom. Presťahovanie diania festivalu do sály Orlovne eliminovalo prípadné problémy s počasím a vonkajší priestor, kde sa podávalo občerstvenie a dbalo na pitný režim, navodil pocit open air festivalu. K tomu dobre postavený a vygradovaný program, výborný zvuk a výborná organizácia, čo by si človek ešte mohol želať?

 

Úvod celého festivalu patril smutnej spomienke na nedávno zomrelého harmonikára a speváka Borisa Čiampora, ktorý mal pôvodne aj so svojou kapelou B. & The MoneyMakers festival otvárať. Ľuboš Beňa sa ako hlavný organizátor a dramaturg rozhodol nehľadať žiadnu náhradu. Pozval si na pódium českého harmonikára Charlie Slavíka a spolu s ním ponúkol temný hill-country blues. O tom, že jeho krok bol správny, svedčila odozva obecenstva, ktorá prešla v nadšenie, keď si Ľuboš pozval k sebe aj ďalších hostí - harmonikára Filipa Pucherta, Bonza Radványiho a americkú speváčku Juwanu Jenkins. Takže smutná spomienka skončila nakoniec ako veselá jam-session, čomu sa Boris, ktorý zhora načúval, určite potešil.

 

Bolo odštartované. O malú chvíľu sa na pódiu objavila poľská folk-bluesová speváčka Joana Pilarska. Nielenže bola pekná, ale svojim sympatickým vystupovaním, výrazným hlasom a akustickou gitarou, ktorú nedržala v rukách len ako dekoráciu, vytvorila nádhernú atmosféru pre potešenie našich uší i duší. Keď sa k nej po niekoľkých skladbách pridal už spomínaný excelentný hráč na ústne harmoniky Charlie Slavík, bola to doslova „Amerika“. Nečudo, že publikum si vyžiadalo prídavok, ktorým bola skvostná verzia známej piesne Me and Bobby McGee.

 

Skutočná „Amerika“, tentoraz elektrická, prišla po Joane v podobe power tria gitaristu a speváka Davea Herrera z Texasu. Vystúpenie na festivale v Skalici uzatváralo jeho trojtýždňové koncertné turné po Európe, no v žiadnom prípade to nebol odfláknutý koncert unavených muzikantov. Dave prekypoval energiou a spoločne so svojimi spoluhráčmi, bubeníkom Andrew Thomasom a basgitaristom Ed Strohsalom, posunul festival do rockovejšej dimenzie. Hral väčšinou skladby zo svojho posledného albumu Corazón a svojim výbušným bluesrockom si získal srdcia všetkých návštevníkov. 

 

Zdalo by sa, že vrchol festivalu máme za sebou, no na záver prišiel doslova rock and rollový uragán - kapela Hot Chickens z Francúzska, ktorá to rozbalila presne v duchu skladby Muddy Watersa „Blues had a baby and they named it rock and roll“. Stredobodom pozornosti na pódiu bol kontrabasista Hervé Loison alias Jake Calypso, ktorý nielenže výborne spieval a neúnavne slapoval na base ale bol aj fantastickým showmanom. Chvíľami na base ležal, potom zasa basa na ňom, chvíľami sa zdalo sa, že obrovský nástroj sa stal súčasťou jeho tela, basa sa vrtela, lietala vo vzduchu a v jednom momente letel aj Hervé, keď skokom medzi pod pódiom stojacich fanúšikov predviedol nefalšovaný stagediving. K všeobecnému nadšeniu prispel niekoľkými skladbami a hrou na klavíri aj hosťujúci „slovenský Jerry Lee Lewis“ Andi Ray Haverda, ktorý sa nenechal zahanbiť a vyhecovaný takýmito vynikajúcimi spoluhráčmi podal svoj životný výkon. V závere vystúpenia Hot Chickens sa objavil na pódiu aj najvyťaženejší muž večera, harmonikár Charlie Slavík, ktorý takto dostal ďalší hudobný darček k jeho sobotným narodeninám.

 

Delta, hill-country blues, folk-blues, bluesrock, rock & roll, rockabilly a ešte aj všeličo medzi tým zaznelo v sobotu 10. augusta v Skalici na festivale Hudba v Meste. Ako dobrý ťah usporiadateľov sa ukázalo aj to, že sála bola na státie a hoci sa tým vlastne znemožnil efekt standing ovation, nadšené ovácie a potlesk stojaceho publika vo vypredanej sále nechýbali po celý večer. A na záver musím ešte povedať, že na moje veľké prekvapenie a najmä potešenie pamätníci netvorili ani polovicu publika. A potom, že blues je staromódna muzika, ktorá mladých nepriťahuje. Do zbluesnenia v Skalici v auguste 2014 na 5. ročníku festivalu Hudba v Meste. 

 

Bonzo Radványi
Slovakblues.com

Esprit 2023

Galéria

Dave Herrero & The Hero Brothers Band
Hot Chickens
Z ľava: Bonzo Rdaványi, Filip Puchert, Charlie Slavík, Juwana Jenkins, Ľuboš Beňa
Charie Slavík & Joana Pilarska
Charlie Slavík & Ľuboš Beňa

 

 

Ďalšie články

UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...