Hudba z vesmíru: Jedna basgitara, jedenásť strún a ešte viac efektov

Hudba z vesmíru: Jedna basgitara, jedenásť strún a ešte viac efektov
Basgitarista Jean Baudin, ktorý je známy svojou hrou na unikátnej jedenásť-strunovej (!) basgitare, vydal v októbri tohto roku svoj tretí sólový počin s názvom „2600“. Ide o vskutku kuriózne dielo a to nielen vďaka mamutiemu basovému nástroju jeho tvorcu.
 
Album obsahuje až 27 skladieb, nejde však o tradičnú piesňovú, či jazzovú kompozíciu. Jedná sa o kratšie, niekedy menej ako tridsať-sekundové stopy. Atypickosť tu zďaleka nekončí. Celý album totiž Baudin nahral celkom sám, výhradne s pomocou svojej obrovskej basgitary. Paletu jeho možností však rozširuje fakt, že jeho nástroj má o 7 strún viac, ako býva zvykom (technikou hry pripomína akýsi hybrid gitary a klavíra). Hudobník si navyše vypomáha doslova plejádou rôznych efektov. Výsledkom je zvuk, ktorý vlastne basgitaru ani nepripomína a ktorý pôsobí futuristicky, či až mimozemsky (názov albumu napovedá, že išlo o zámer). Na svedomí to majú „8-bitové“ arpeggia, elektrizujúce pazvuky, či ostré square-lead melódie, ako aj kompozícia založená na expresionistických sonických plochách a rytmicky pravidelných osminových akordických rozkladoch. Nepočúva sa to ľahko a nie je to vždy príjemné. Ani nemalo byť. Jedná sa o ojedinelý hudobný experiment, ktorý je pútavý a hodnotný vďaka svojej podstate a idei.
 
Baudin hovorí: „Potom, čo som nahral svoje predošlé dva sólové albumy na base s prísne definovanými hranicami (žiadne vrstvenie stôp alebo editácia), chcel som vyskúšať čosi nové. Vždy ma fascinovali efektové pedály, obzvlášť také, ktoré úplne zmenili zvuk môjho nástroja. Pri tomto albume som si povedal, že sa zabavím a zaexperimentujem si. Len s pomocou svojej 11-strunovej basy a obrovskej sústavy efektov som sa pokúsil stvoriť basgitarový sólo album, ktorý vôbec ako basa neznie (väčšinu času). Mám pocit, že výsledok je akousi kombináciou soundtracku do sci-fi filmu a 8-bitovej videohry.“ 
 
Album  „2600“ si môžete vypočuť a kúpiť na Baudinovej Bandcamp stránke.
 
 
Zdroj: NoTreble

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...