Hugh Masekela a Robert Cray sa na Džezákoch predstavia Slovákom po prvýkrát

Hugh Masekela a Robert Cray sa na Džezákoch predstavia Slovákom po prvýkrát
jazz.sk

Hugh Masekela, jeden z najlepších afrických trubkárov a Robert Cray, americký bluesový spevák a gitarista s piatimi Grammy - aj takto bude vyzerať piatkový večer, 24. októbra, na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa 2014.

 

Obaja spomínaní svetoví jazzmani budú mať v októbri slovenskú koncertnú premiéru. „Veľmi sa teším, že sa nám podarí na festival priviezť Hugh Masekelu a Roberta Craya. Snažili sme sa o ich koncert už veľmi dlho a je skvelé, že sa nám to podarilo práve na jubilejný 40. ročník Bratislavských Jazzových Dní,“ prezradil Pavel Daněk, spoluorganizátor festivalu.

 

Robert Cray je jedným z najslávnejších aktívnych bluesmanov. V roku 2011 ho Blues Foundation inštaloval do prestížnej Blues Hall of Fame, jeho atraktívnosť potvrdzuje aj zoznam hudobníkov, s ktorými spolupracoval v štúdiu či koncertne – spomedzi mnohých aj Keith Richards, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan. Dlhý zoznam veľkých mien majú na konte aj hudobníci z Crayovej sprievodnej kapely – napríklad bubeník Les Falconer hrával s hviezdami ako Billy Preston, Toni Braxton, basgitarista Robert Cousins stál na pódiu vedľa Van Morrisona, B.B. Kinga.

 

 

Hugh Masekela, skladateľ, spevák a najmä hudobník, sa preslávil svojským štýlom hry na trúbku a krídlovku. Rodený Juhoafričan po príchode do New Yorku začal študoval pod vedením dvojice Louis Armstrong a Dizzy Gillespie, ktorí mu dopomohli etablovať svoj vlastný, originálny štýl, ktorý vychádza skôr z afrických než amerických tradícií. Juhoameričan, ktorý je na scéne už viac ako 50 rokov, vydal viac ako 40 sólových albumov, sa v Bratislave predstaví v sprievode piatich skvelých hudobníkov.

 

 

Organizátori Jazzákov už zverejnili headlinerov ostatných festivalových dní. V sobotu, 25. októbra, sa na festivale predstaví John Scofield Trio a v nedeľu, 26. októbra, budú koncertovať Mike Stern a Victor Wooten. Okrem medzinárodných hviezd sa festivale každoročne dostávajú šancu aj mladí hudobníci prostredníctvom súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP, do ktorej sa môžu prihlásiť do konca septembra. Viac informácií o programe, súťaži a festivale nájdete na www.bjd.sk

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Piatkový večer Bratislavských jazzových dní vyvrcholil v Blues
Po podarenom štvrtkovom entrée sa Bratislavské jazzové dni presunuli do Incheby, aby otvorili svoje...
Prvý deň jubilejných Džezákov patril slovenskému jazzu
Už po štyridsiaty raz hlavné mesto hostí dnes už medzinárodne etablovaný festival Bratislavské...
Nový Album: Robert Cray - krajec z Crayovej duše
“Najmladší" bluesový veterán Robert Cray oslávil svoje štyridsaťročné pôsobisko na poli Rhythm...
Lia Pale: Všetko, čo v živote robím, je spojené s hudbou
Lia Pale je mladá rakúska umelkyňa. Samú seba nepomenováva ako interpreta, či  speváčku a...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...