Ian Ritchie, saxofonista legendárnych Pink Floyd vystúpi opäť na Slovensku!

Ian Ritchie, saxofonista legendárnych Pink Floyd vystúpi opäť na Slovensku!
jazz.sk

Z Londýna cez New York až do Hongkongu. Ian Ritchie 's SOHO Project premiérovo predstaví skladby z pripravovaného albumu na svojom česko-slovenskom turné. Po úspešnom minuloročnom turné sa výnimočný britský saxofonista, skladateľ a uznávaný producent Ian Ritchie vracia do Českej republiky a na Slovensko, aby predstavil publiku skladby zo svojho pripravovaného albumu.

Cez tri desaťročia je meno Iana Ritchieho veľkým pojmom v hudobnom svete. Za svoju dlhoročnú kariéru stihol byť dvorným saxofonistom Rogera Watersa z Pink Floyd pri celosvetovom turné Dark Side Of The Moon, byť členom legendárnej liverpoolskej kapely Deaf School alebo londýnskeho fenoménu posledných rokov, ambient kapely URUBU. Jedinečný zvuk Ianovho saxofónu môžu počuť milióny ľudí na nahrávkach kapiel The Beach Boys, Wham! či The Boomtown Rats. Ako vyhľadávaný producent sa podieľal na doskách Rogera Watersa, Laurie Anderson či Big Dish. Medzi nezabudnuteľnou súčasť Ritchieho tvorby patrí aj mnoho pamätných TV motívov vrátane hudby pre celosvetovo preslávenú série The Lonely Planet / Globetrekker.

 

Prvý album SOHO Projectu vyšiel v roku 2007 a jednotlivé skladby vyjadrovali nálady ulíc londýnskej štvrti SOHO. Doska zožala skvelé recenzie a v roku 2013 sa dočkala pokračovania. Druhý album South of Houston čerpal pestré nálady z newyorského SoHo. Po veľkom úspechu minuloročného turné sa začal pripravovať tretí album, ktorého hudobná stránka vychádza z ulíc kozmopolitnej SoHo štvrti v Hongkongu. Pre koncertnú premiéru skladieb z pripravovaného albumu si Ian Ritchie vybral Českú republiku a Slovensko.

Návštevníci koncertov sa tak dočkajú fúzie jazzu, funky, ska, hip hopu, salsy či swingu. Jasný rytmický koncept bicích poháňajúci kapelu, nekonečne vynaliezavý kontrabas a precízne piano poskytujú dokonalú oporu pre Ritchieho prekvapivé a presvedčivé sóla. Ianov silný tenor jasne podtrháva melodické nálady jednotlivých skladieb a robí z nich vysoko interaktívnu, sviežu hudbu, ktorá upúta pozornosť každého poslucháča do poslednej sekundy. Ako člen kapely Rogera Watersa aj na svojich koncertoch Ian Ritchie hrá skladby od Pink Floyd v nápaditých jazzových aranžmánoch.

Počas deviatich marcových koncertov Iana Ritchieho na pódiu bude sprevádzať špičkový slovenský pianista Tomáš Jochmann, vyhľadávaný kontrabasista Miloš Klápště a jeden z najtalentovanejších českých bubeníkov, Oliver Lipenský.

19/3 - 19: 00h - Jazz Dock - Praha
20/3 - 20: 00h - Blue Note - Nové Mesto nad Váhom (SK)
21/3 - 20: 30h - Music A Cafe - Nitra (SK)
22/3 - 20: 00h - SK Rabštejn - Kostelec nad Orlicí
23/3 - 19: 00h - Kultúrny dom - Jirkov
24/3 - 19: 00h - Divadlo - Kolín
25/3 - 19: 00h - Besední dom - Vyškov
26/3 - 20: 00h - Bounty Rock Café - Olomouc
27/3 - 20: 00h - Highway 61 - České Budějovice

Tlačová správa
Foto: Patrick Marek

Galéria

tour poster.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...