Ida Kelarová daruje Slovákom na Vianoce radosť rómskych detí.

Ida Kelarová daruje Slovákom na Vianoce radosť rómskych detí.
Patrik Gömöri

Vianočný darček dostanú tento rok priaznivci cyklu koncertov City Sounds už v predstihu. Už 10. decembra, dva týždne pred sviatkami šťastia, pokoja a radosti, príde do Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu zaspievať Ida Kelarová. Nebude však sama, spoločnosť jej vôbec po prvýkrát bude robiť Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ale aj tie najšikovnejšie rómske deti v rámci detského speváckeho zboru Čhavorenge.

 

"Všetkým poslucháčom by som rada priblížila hlavnú myšlienku združenia MIRET, ktoré reprezentujem. Snažíme sa prostredníctvom hudby ukázať, ako si dve na prvý pohľad odlišné etniká môžu byť blízke a aké krásne veci spoločne dokážu vytvoriť," odôvodňuje svoj vianočný darček pre slovenské publikum česká speváčka a zbormajsterka Ida Kelarová. V spolupráci so Slovenským rozhlasom už 10. decembra predstaví každému fanúšikovi rozdielnosti kultúr najväčšie rómske talenty. Svoje srdce, dušu, a hrdosť na svoj pôvod predstaví publiku detský spevácky zbor Čhavorenge.

 

 

Niet pochýb o tom, že pôjde naozaj o emotívnu skúsenosť. Kto iný by sa vedel bez predsudkov a maximálnym precítením vložiť do čara hudby, najmä počas adventu, ak nie deti, ktoré sa na Vianoce ešte stále dokážu úprimne tešiť. Táto autentickosť sa však bude spájať aj so smútkom nad trápeniami, ktorý piesňami Rómovia vyjadrujú. Práve nefalšovaná emocionalita robí rómsku kultúru, hlavne hudbu, príťažlivú aj pre iné národnosti. Zbor Čhavorenge zostavila Ida Kelarová z detí z Brna, Valašského Meziříčí, Prahy, Hradce Králové, Rokycan a rôzných rómskych osád na Slovensku: Lenartov, Raslavice, Šaca, Rakúsy, Lomnice, Hlboké, Liptovský Mikuláš a Poltár. Výsledkom je dojemný večer a nezabudnuteľný zážitok, ktorý je "jednou z osvedčených ciest, kedy majoritná spoločnost často prehodnocuje svoje názory na Rómov".

 

Dospelých Slovákov bude v tomto predvianočnom čase zastupovať Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adrian Kokoš. Okrem toho vystúpia aj skladateľ, spevák a gitarista Desiderius Dužda, aranžér a kontrabasista Jozef Fečo, ktorý bude spevácky zbor sprevádzať na klavíri. O svoje umenie sa tiež podelí vynikajúci mladý tanečník a spevák Oto Bunda či spevák a hudobník Jan Dužda a ďalší.

 

 

Ida Kelarová (rod. Bittová) je speváčka, zbormajsterka, muzikantka, hudobná aranžérka a producentka, ktorá je neprehliadnuteľnou osobnosťou súčasnej európskej hudby. Pochádza z hudobnej rodiny. Študovala hru na violoncello a klavír na Janáčkovom konzervatóriu v Brně. Za svojho najväčšieho učiteľa považuje svojho otca Kolomana Bitta, vynikajúceho muzikanta, ktorý hudbou žil. Časť života strávila vo Veľkej Británii, Dánsku a Nórsku, v roku 1995 sa však vrátila do Českej republiky. Vo svojej práci vychádza zo znalostí a skúseností, ktoré načerpala v západnej Európe, inšpiruje sa východnými a rómskymi koreňmi. Azda jej najznámejšou je 20-ročná práca s ľudským hlasom pod hlavičkou školy ISHV

(International School for Human Voice), ktorú sama založila. V 1999 založila občianské združenie MIRET kde svoje úsilie sústredí na pomoc talentovaným rómskym deťom a mládeži.

 

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...