International Jazz Festival Praha už o pár dní

International Jazz Festival Praha už o pár dní

Tohtoročná jeseň sa bude v Prahe opäť niesť v znamení svetových hudobných hviezd a legiend. Jeden z najstarších jazzových festivalov v Európe, International Jazz Festival Praha, zaháji svoj 36. ročník vystúpením  slovenského speváka Petra Lipu, v sprievode legendárneho Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma už túto nedeľu, 12. októbra. Až do 16. novembra bude pódium Reduty patriť viacerým hviedzam českého aj svetového jazzu.

 

Medzi zaujímavých hostí bude patriť gitarista Mark Whitfield, ktorý sa predstaví so slovenským AMC triom - počas svojej kariéry spolupracoval už s menami ako Herbie Hancock, Diana Krall, John Mayer či Sting. Taktiež sa na festivale objaví aj legenda jazzových bicích Al Foster, ktorý predvedie svoje mastrovstvo so svojim kvartetom. Z New Yorku príde aj projekt Soul Jazz Aliance, ktorý tu vystúpi ako súčasť svojho európskeho turné.

 

Medzi ďalšie hviezdy, ktoré sa na festivale predstavia, patrí americký saxofonista Vincent Herring alebo na Slovensku už známy trubkár Michael Patches Stewart.

 

Festival predstavuje aj tzv. Višegradské pódium, kde sa predstavia najmä české a slovenské kapely, s podporou Višegradského fondu. Medzi tieto kapely patria napríklad Jack Cannon Blue Band z Maďarska, Kaunis Five zo Slovenska, Stryjo z Poľska a iní.

 

Zdroj: Tisková zpráva 36.IJF Praha

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...