Interview s Lukášom Oravcom: O turné s Vincent Herringom

Interview s Lukášom Oravcom: O turné s Vincent Herringom

Už túto stredu začína turné Lukáš Oravec Quartet s výnimočnými hosťami, saxofonistom Vincentom Herringom (USA) a klaviristom Kálmánom Oláhom (HU). Opýtali sme sa Lukáša na to, ako sa mu podarilo obsadiť do projektu týchto hráčov, na čo sa teší, aj na čo sa môžu tešiť poslucháči. Čítajte ďalej!

 

Lukáš, už o pár dní, 25. marca, sa začne tvoje koncertné turné. Je to dokopy 9 koncertov v 3 rôznych krajinách a pre toto turné si si zavolal veľmi zaujímavých hostí, ako sme spomínali už v minulom článku. Môžeš nám ich teraz bližšie predstaviť?

Myslím že nikoho okrem dvoch hostí netreba zvlášť predstavovať. Ja, Dávid HodekTomáš Baroš, sme na našej scéne známe postavičky. Kálmán Oláh je pianista a skladateľ z maďarska, v podstate sa už o ňom načrtlo krátke bio v článku o turné. Momentálne sa dosť venuje aranžovaniu a kompozícii. Píše klasické klavírne koncerty a iné klasické aj jazzové diela na objednávku. Jeho aranžersko kompozičné nadanie bolo ocenené cenou Thelonious Monka v USA. Vincent Herring taktiež už bol predstavený v článku o turné. V zásade ho vnímam ako veľký a výrazný talent v hre na alt saxofón. Ako mladého ho angažoval Freddie Hubbard, ktorý sa o ňom neskôr zmienil v rozhovore v magazíne Downbeat, že je to jeden z jeho najobľúbenejších mladých jazzových muzikantov. Nahradil v kapele Cannonballa Adderleyho, čo je naozaj vysoký post. Nehovoriac o iných spoluprácach s W. Marsalis, N.Payton, Ch. Mingus Bigband a ďalšími.

 

Najväčším lákadlom pre poslucháčov určite bude americké meno - Ako sa ti podarilo saxofonistu Vincenta Herringa obsadiť do tohto projektu? Už si s ním predtým hral?

Nikdy som s nim nehral, ani sme sa osobne nestretli. Poznám ho z nahrávok. Ešte ako študent konzervatória som ho počúval, mal som 2 albumy. Neskôr som od Radovana Tarišku dostal celý balík jeho hudby a začal som sa o neho viac zaujímať. Jedného večera som mu napísal, či by s mojim projektom nechcel spolupracovať. Poslal som mu hudbu z debutového albumu a ukážky všetkých muzikantov, ktorých na albume nemám, aby mal predstavu. Páčila sa mu hudba aj muzikanti, ponuku hneď prijal.

 

S maďarským klaviristom Kalmánom Oláhom si už tiež niekoľko krát vystupoval v spoločnej kapele, ale v tvojom kvartete obvykle hráva Ľuboš Šrámek. Plánujete s Kalmánom aj ďalšiu spoluprácu v rámci tvojej kapely?

S Kálmánom som sa prvý krát stretol pred dvoma rokmi. Prizval ma do jeho Sextetu na pár koncertov. Odvtedy som si jeho osobu a hru zamiloval. Nie je členom mojej kapely, ale hosťom na aktuálnom turné a nahrávaní. Členom je momentálne Ľuboš Šrámek. Nevylučujem ďalšiu spoluprácu s Kálmánom v Lukáš Oravec Quartete, ale nič také zatiaľ neplánujem. S Kálmánom sa uvidíme čoskoro v inom projekte.

 

Pre tieto koncerty si skutočne vybral vynikajúcich muzikantov, nielen hostí, ale aj rytmiku Tomáš Baroš a Dávid Hodek - aká si myslíš, že bude chémia v kapele, ako to bude fungovať?

Nuž. Čo sa týka tria, som si istý, že to bude šlapať perfektne. Samozrejme, som nedočkavý, ako to okorení Kálmán, ale nevidím dôvod, aby to nefungovalo. Všetci traja sú špičkoví, bravúrne ovládajú nástroje, viac menej sa poznajú z iných spoluprác, kde spolu hrali.. Myslím že majú vkus na hudbu, ktorú budeme hrať. Sú silnými muzikantskými osobnosťami, počúvajú a komunikujú. Pre mňa je to enormná opora ako pre frontmana.

 

Harmonogram koncertov sme tiež už načrtli v minulom článku, je medzi nimi mesto alebo koncert, na ktorý sa obzvlášť tešíš?

Hmm, teším sa na všetky. ☺

 

Spomínal si, že na turné predstavíš nový program, skladby, ktoré si pripravil špeciálne pre túto príležitosť. Povedz nám o nich viac, na čo sa môžu poslucháči tešiť?

Áno, napísal som pár skladieb, je ich zhruba 6. Šlo to nejak postupne, od posledného albumu je to 1,5 roka, bolo na to dosť času. Boli to nápady z časti inšpirované určitými osobnosťami, ktoré som spoznal, či už osobne alebo z hudby ktorú počúvam. Je to skladba „Piotrology“, ktorú som venoval profesorovi Piotrovi Wojtasikovi. Neskôr som napísal sladby ako „Kulosaari“, je to veselé bebopové rhythm changes alebo skladba „Key Bell“, taktiež bebopová skladba, ale tú nechcem nahrávať, nepáči sa mi... Po smutnej správe o smrti našeho kamaráta Martina Ďurdinu som napísal bossu „Moon Day“, ktorú som venoval jeho pamiatke. Z posledných vecí je Mood for Wood, rýchla a energická skladba. V melódii sú kvartové postupy, v harmónii coltrane changes, sóla v modal F-. Poslednú skladbu mám pripravenú na zaranžovanie je to skladba „Ali“, v 6/8 takte. Všetky skladby som obohatil aranžmánmi, na ktorých pracujem s výborným aranžérom Ľubošom Šrámkom.

 

Vieme, že tvoja šnúra bude zakončená nahrávaním v Budapešti, bude z toho nový album pod tvojim menom? 

Bude to nový album Lukáš Oravec Quartetu + guests.

 

Pokiaľ by si chcel niečo odkázať svojim fanúšikom ešte pred začiatkom turné, tu máš na to priestor.

Vidíme sa na koncertoch!

 

Ďakujeme veľmi pekne Lukášovi Oravcovi za rozhovor a tešíme sa na turné!

Viac o Lukášovi nájdete na stránke lukasoravec.com!

 

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Recenzia CD: Lukáš Oravec Quartet Bob Mintzer ALI
Trubkár Lukáš Oravec sa na slovenskej jazzovej scéne zjavil ako blesk z jasného neba. Jeho...
Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...