Jazzman týždňa: Benny Goodman

Jazzman týždňa: Benny Goodman

 

Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často označovaný ako „Kráľ swingu“ založil v tridsiatych rokoch kapelu, ktorá sa stala jednou z najpopulárnejších hudobných skupín v Amerike. Vystriedalo sa uňho mnoho významných hudobníkov a v roku 1938 odohral s kapelou v Carnegie Hall koncert, ktorý mal pre jazz veľký význam. Zaujímavosťou tiež je, že počas obdobia rasovej segregácie bol Benny Goodman medzi prvými, ktorí vytvorili zmiešaný súbor. Neskôr sa venoval aj klasickej hudbe.
 
Benjamin David Goodman sa narodil 30. mája 1909 v Chicagu, kde aj vyrastal. Od dvadsiatych rokov minulého storočia začali v Chicagu pravidelne vystupovať rôzni významní hudobníci ako „Jellyroll“ Morton, Sidny Bechet, „King“ Oliver, či Louis Armstrong. Z mladej generácie, ktorá v tej dobe v Chicagu vyrastala, tak prirodzene vzišli ďalší významní hudobníci: vyrastali tu napríklad Gene Krupa, Bud Freeman, Jimmy McPartland a samozrejme Benny Goodman. Na klarinet začal Goodman hrať vo svojich desiatich rokoch a v štrnástich už dostal pozvánku do kapely Bena Pollacka v Californii. Nasledujúce štyri roky hral s Pollackom, s ktorým nahral aj svoju prvú nahrávku. Postupne začal v Chicagu a New Yorku nahrávať aj pod vlastným menom.
 
V roku 1929, keď mal Benny Goodman dvadsať rokov, odišiel do New Yorku, kde sa stal profesionálnym hudobníkom, nahrával na objednávku v štúdiách, hral v orchestroch. V roku 1934 začal Billy Rose zháňať kapelu do svojej novej divadelnej reštaurácie Music Hall. Benny Goodman pre túto príležitosť zohnal skupinu hudobníkov, ktorí sa tiež venovali jazzu a prácu dostali. Neskôr sa Goodman dopočul, že televízia NBC hľadá tri rôzne kapely, ktoré by hrávali v pripravovanej sobotnej relácii „Let’s Dance“. Jedna kapela mala byť „sladká“, ďalšia mala hrať latino a tá posledná bola označená ako „hot“ (horúci, rozpálený). A práve kapela Bennyho Goodmana, bola dostatočne „hot“, aby prácu dostala. Za bicie sa posadil Gene Krupa, aranžmány písal Fletcher Henderson a spoločne začali hrať swing.
 
Po pol roku vysielania tanečnej show sa kapela rozhodla zorganizovať koncertné turné po Spojených štátoch. Koncerty nemali úspech a celé turné, až na posledný koncert, dopadlo katastroficky. Posledné predstavenie odohrali v roku 1935 v tančiarni Palomar Ballroom v Los Angeles. Relácia „Let’s Dance“ bola odvysielaná len pár hodín pred koncertom a prilákala tak divákov, ktorí sa rozhodli vypočuť si ich naživo. Kapela Bennyho Goodmana odvtedy už zaznamenávala len úspechy a ich popularita výrazne stúpla. Benny Goodman vytvoril s Gene Krupom a Teddy Wilsonom trio, s ktorým pravidelne vystupoval v Congress Hoteli v Chicagu. Potom sa k nim pridal Lionel Hampton a už ako Benny Goodman Quartet, hrávali počas dňa v Paramount Theatre, kde sa už od rána tvorili rady divákov a večer  vystupovali v Madhattan Room v Pennsylvanii. 
 
Benny Goodman bol vo svojich dvadsiatich ôsmych rokoch na vrchole úspechu. Vznikla rozhlasová relácia „Camel Caravan“. Bolo to hudobné varieté, vysielané v prime time, mala vysokú sledovanosť a Benny Goodman patril medzi hudobníkov, ktorí v relácii účinkovali. V ďalšom roku čakal Goodmana koncert významný pre ďalšie generácie jazzových hudobníkov. V roku 1938 bol Benny Goodman so svojou kapelou pozvaný do koncertnej siene Carnegie Hall. V Carnegie Hall sídli newyorkský filharmonický orchester a sieň bola od svojho otvorenia v roku 1891 najvýznamnejším stánkom hudobného umenia v Spojených štátoch. Benny Goodman bol prvý hudobník, ktorý v Carnegie Hall hral jazz. Bol to významný večer, podľa niektorých kritikov to bol dokonca najdôležitejší koncert pre jazz a populárnu hudbu vôbec. Do Carnegie Hall sa Goodman neskôr vrátil aj s klasickým repertoárom. Okrem jazzu sa začal venovať aj klasickej hudbe, koncertoval so symfonickými aj komornými orchestrami a nahral v tomto žánri niekoľko albumov.
 

 
Benny Goodman zaznamenal počas svojej kariéry dlhšej ako šesťdesiat rokov množstvo úspechov a veľa z nich zaznamenal životopisec Russ Connor v niekoľkých knihách. Vďaka Goodmanovi vzrástla popularita formátu big band, tiež mal vplyv na jazz, populárnu hudbu a na význam klarinetu v jazze a klasickej hudbe. Počas života dostal čestné doktoráty z Harvardu, Yale, Columbijskej univerzity a niekoľkých ďalších amerických univerzít. Do siene slávy magazínu Down Beat sa dostal v roku 1957, taktiež je v sieni slávy National Association of Broadcasters Hall of Fame a držiteľom Grammy za celoživotný úspech. Počas svojej kariéry hral a spolupracoval s mnohými významnými hudobníkmi, medzi ktorých patria Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Count Basie, Mildred Bailey, Bessie Smith a mnohí ďalší. Benny Goodman bol „Kráľom swingu“. Prvý krát ho tak nazval Gene Krupa, titul sa však ujal a Benny Goodman kraľoval až do roku 1986, keď zomrel na srdcový infarkt vo veku sedemdesiat sedem rokov. 
 
Foto: bestofatlantaconcerts.com
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 1. časť
Rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak máte chuť na niečo iné ako typické americké...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...