Jazzman týždňa: Brian Blade

Jazzman týždňa: Brian Blade
Peter Baláž

Patrí medzi najvyhľadávanejších jazzových bubeníkov súčasnosti. Hrá však vynikajúco aj na gitaru, komponuje a spieva. Hudobník s obrovskou charizmou, Brian Blade.

Brian Blade sa narodil 25.júla 1970 v americkom meste Shreveport. Jeho otec bol pastorom Zion-babtistickej cirkvi, a tak je prirodzené, že zásadný vplyv na hudobný vývoj malého Briana má gospelová hudba. Na základnej škole naňho silne zapôsobí učiteľ hudobnej výchovy. Vďaka nemu sa stretáva s hudbou Maurice Ravela a hráva na melodické perkusívne nástroje podľa pedagogiky Carl Orffa.  

Od deviatich rokov účinkuje Brian v školskom orchestri na husle. V trinástich však už nasleduje staršieho brata, ktorý hrá na bicie v kostolnom zbore. Počas strednej školy navštevujú obaja hodiny bicích u Dorsey Summerfielda a hrajú v jeho kapele s názvom Polyphonics. V tom čase začína Blade objavovať nahrávky John Coltrana, Charlie Parkera, Miles Davisa, Art Blakeyho, Thelonious Monka, Elvin Jonesa a Joni Mitchell.  

V roku 1988 sa Blade sťahuje do New Orleans a navštevuje Loyola University. Tu stretáva klaviristu Jon Cowherda a spoločne študujú i hrávajú s väčšinou významných domácich hudobníkov ako Ellis Marsalis, John Vidacovich, Mike Pellera, Germaine Bazzle, David Lee, Alvin Red Tyler, Tony Dagradi, alebo Harold Battiste.

V roku 1997 zakladá Brian Blade spolu s klaviristom Jon Cowherdom formáciu The Fellowship Band. Debutový album s názvom Brian Blade Fellowship vychádza o rok neskôr a nájdeme na ňom hudobníkov Chris Thomas - kontrabas, Myron Walden a Melvin Butler - saxofóny, Dave Easley – pedal steel gitara, Jeff Parker a Kurt Rosenwinkel – gitary.

Nasledujú albumy Perceptual (2000), Season of Changes (2008) a aktuálna nahrávka Landmarks (2014).

Okrem pôsobenia vo vlastnej kapele je Brian Blade od roku 2000 členom kvartetu saxofónovej legendy, Wayne Shortera. Jeho bubenícke umenie nájdeme na množstve nahrávkach umelcov ako Wolfgang Muthspiel, Joshua Redman, Joni Mitchell, Brad Mehldau, Kenny Garrett, John Patitucci, Chris Potter, Charlie Haden, Herbie Hancock a mnohých ďalších.

 

 

V roku 2009 vydáva Brian Blade album Mama Rosa, v ktorom sa predstavuje ako skladateľ piesní, spevák, gitarista i klavirista. Intímna folková nahrávka venovaná pamiatke svojej starej mamy prináša piesne, ktoré si Blade nahrával počas celej svojej hudobnej kariéry na domáci štvorstopový nahrávač. Skladby, ktoré sa pôvodne nemali dostať do cudzých uší, sa na popud dlhoročného priateľa Daniela Lanoisa stali základným kameňom pre album.

„Tieto piesne existovali iba v samote mojej izby a ja som mal veľké potešenie a uspokojenie iba z toho, že sú“, objasňuje Blade, „ale v určitom okamihu som sa začal pýtať sám seba, či je to strach alebo sebectvo, ktoré ma umlčuje dať ich všetkým. Tvárou tvár k hudbe som sa začal spytovať, či toto má byť koniec ich vývoja. Možno, že niekto iný by mohol v mojich piesňach nájsť inšpiráciu.“ 

 

Zdroj: allaboutjazz.com

Foto: Rudolf Baranovič

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Report: Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell v Nu Spirite
V kalendári už svieti apríl a jar stále v nedohľadne. Ešteže si jazzový fanúšik môže spríjemniť...
Bubeníci, pozor! Vzniká Drummers City
Naštvaní susedia? Polámané činely v premrznutých garážach? Bubeníci asi vedia, o čom hovorím....
Jazzman týždňa: Buddy Rich
Keď sa jazzového fajnšmekra opýtate na mená 10 najvýznamnejších jazzových bubeníkov, s veľkou...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...