Jazzman týždňa: Diana Krall

Jazzman týždňa: Diana Krall

 

Kanadská jazzová klavíristka a speváčka Diana Jean Krall sa narodila 16. novembra 1964. Dodnes predala viac ako 6 miliónov albumov v Spojených štátoch a viac ako 15 miliónov albumov po celom svete. V roku 2009 sa vo vyhlasovaní jazzových hudobníkov dekády 2000-2009 magazínu Billboard umiestnila na druhom mieste. Doteraz dva razy vyhrala Grammy Awards, osem krát Juno Awards, deväť zlatých, tri platinové a sedem multiplatinových albumov a je jedinou jazzovou speváčkou, ktorej až osem albumov sa dostalo na vrch rebríčkov Billboard Jazz Albums. 
 
Diana Krall sa narodila v Nanaimu v Kanade, jej otec hral na klavír, matka spievala v zbore. Na klavír začala hrať keď mala štyri roky a vo svojich pätnástich rokoch hrávala jazz v miestnej reštaurácii. Hudbu študovala na Berklee College of Music v Bostone a potom odišla do Los Angeles venovať sa hudobnej kariére. Neskôr sa vrátila do Kanady, kde jej vyšiel v roku 1993 jej prvý album. 6. decembra 2003 sa vydala za britského hudobníka Elvisa Costello a presne o tri roky sa im narodili dvojičky Dexter Henry Lorcan a Frank Harlan James.
 
Jej debutový album Stepping Out (1993), ktorý nahrala s Johnom Claytonom a Jeffom Hamiltonom, zaujal producenta Tommyho Lipuma, ktorý produkoval jej druhý album Only Trust Your Heart (1995). Album All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio (1996), bol nominovaný na Grammy a viac ako rok sa udržal na vrcholoch jazzových rebríčkov. Jej štvrtý album, Love Scenes (1997), v obsadení s Russell Maloneom (gitara) a Christianom McBrideom (kontrabas), sa tiež rýchlo stal hitom. Po albume When I Look In Your Eyes (1999) s aranžmánmi od Johnnyho Mandela jej v roku 2001 vyšiel The Look of Love – ktorý sa stal platinovým album. Titulná skladba albumu je pôvodne štandardom, ktorý spopularizovali Dusty Springfield a Sérgio Mendes. V roku 2001 išla Diana Krall na svetové turné, ktorého koncert v Paríži bol nahratý a vyšiel ako jej prvá živá nahrávka pod názvom Diana Krall - Live in Paris. V roku 2001 sa objavila skladba, ktorú nahrala aj vo filme: „I’ll Make It Up As I Go“ zložená Davidom Fosterom odoznela v americko-nemeckom filme The Score. V roku 2004 naspievala pre Raya Charlesa skladbu „You Don't Know Me“ v jeho albume Genius Loves Company. V rovnakom roku jej vyšiel album The Girl in the Other Room, na ktorom pracovala spoločne so svojím manželom Elvisom Costellom. Ďalším jej albumom bol Quiet Nights (2009). Taktiež produkovala album Barbry Streisand Love Is the Answer (2009). Jej posledným albumom je Glad Rag Doll, ktorý vyšiel 2. októbra 2012. 
 
Foto: saltlakemagazine.com
-nat-

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...