Jazzman týždňa: John Patitucci

Jazzman týždňa: John Patitucci
Peter Baláž

Narodeniny oslavuje v rovnaký deň ako jeho obľúbený Puccini. Silný duch talianskych koreňov sa v Novom svete premenil na jeden z najobdivuhodnejších talentov jazzovej hudby. Basgitarista a kontrabasista John Patiticci.

John Patitucci sa narodil 22.decembra 1959 v talianskej rodine v newyorskom Brooklyne. Na rozdiel od mnohých jazzových kolegov nevyrastá prekvapivo v hudobníckej rodine. Rodičia síce spievajú a majú dobrý sluch, ale hudbu nikdy neštudovali. Napriek tomu domom často znejú platne talianskych operných majstrov. Mladý John počúva v rádiu nahrávky Motownu a soulovú hudbu. To dnes považuje za prvotný impulz, ktorý ho dotiahol ku base. Hudba ktorá je rytmicky a kultúrne inšpirovaná Afrikou. Prvým nástrojom sú preto bongá a maracas. Skúša tiež gitaru ako jeho brat, ale nesadá mu dobre do ruky. Nemá rád brnkátko v pravej ruke, keďže je rodený ľavák. Brat mu jedného dňa zavesí na krk basgitaru so slovami, že na ňu nemusí hrať brnkátkom. Pocit z priameho kontaktu prstov s nástrojom je pre Johna rozhodujúci.

Prvým učiteľom hry na basu sa stáva Johnov brat. Elektrickú basgitaru berie John do rúk v desiatich, v dvanástich už skladá vlastné skladby a vystupuje. V pätnástich objavuje kontrabas a o rok neskôr aj klavír.

K jazzu sa prvý krát dostáva cez platne, ktoré našiel jeho starý otec vyhodené v krabici na ulici v New Yorku. Dvanásťročný John s bratom prvý krát zažívajú svoje jazzové wow počúvajúc nahrávky legiend ako Wes Montgomery Ron Carterom, Jimmy Smith, Ray Charles, Art Blakey a Oscar Peterson Trio s Ray Brownom.    

Ozveny talianskych predkov rezonujú Johnovi pri štúdiu klasickej hudby na San Francisco State University a Long Beach State University. V roku 1980 sa usádza v Los Angeles, a živí sa ako štúdiový muzikant. Precíznou zodpovednosťou pristupuje k svojmu hraniu, nehľadiac na to, či ide o hudbu k reklame na auto, alebo k autorským skladbám nejakej kapely. Prudký šoubiznis v L.A. sa točí okolo pop music a filmu, heslo „nehovor im, že hráš jazz“, je smutnou realitou pre štúdiového umelca.

Prelomový rok 1985 prináša do života Patitucciho meno Chick Corea. Slávny klávesák formuje jazz rockový dream team Chick Corea Elektric Band a Johnove meno je zrazu známe po celom svete. O dva roky Chick produkuje Patitucciho debutovú platňu s názvom John Patitucci, ktorá obsadzuje prvé miesto rebríčka Billboard Jazz. Coreov návrat k akustickému jazzu prichádza s triom Akoustic Band, kde Patitucci nemôže chýbať. Úspešné partnerstvo s Coreom na plný úväzok pokračuje až do roku 1995. Na konci deväťdesiatych rokov prichádza pozvánka do kapely od Wayne Shortera. Patitucci tak nadväzuje na spoluprácu z roku 1987, kedy nahral s legendou saxofónu album Phantom Navigator.

 

 

Počas svojej bohatej hudobnej kariéry nahral John Patitucci trinásť vlastných albumov a spolupracoval s plejádou mien svetového jazzu. Z množstva precíznych ocenení spomeňme tri Grammy a ocenenie MPV, čiže Most Valuable Player udelené inštitúciou The National Academy of Recording Arts and Sciences iba dvadsaťsedem ročnému Patituccimu v roku 1986.

Obsiahla Patitucciho pedagogická činnosť zahŕňa výučbu na The City College v New Yorku, Carter Jazz Ahead program vo Washingtone, na inštitúte Thelonious Monka a množstve jazzových workshopov po celom svete.

 

Zdroj: johnpatitucci.com

Foto: Courtney Sacco

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...