Jazzman týždňa: Jon Hendricks

Jazzman týždňa: Jon Hendricks

Jeden z najvýznamnejších jazzových spevákov  Jon Hendricks sa zaslúžil o vytvorenie štýlu “vocalese”, ktorý pridáva texty do existujúcich inštrumentálnych skladieb a nástroje nahrádza viacerými spevákmi.  Okrem toho patril medzi najlepších spevákov scatu a Al Jarreau ho označil ako “najlepšieho jazzového speváka na planéte – možno za celú jeho históriu.” Jon Hendricks nás opustil 22. novembra 2017 vo veku 96 rokov.

 

Jon Carl Hendricks sa narodil 16. septembra 1921 v meste Newark, v štáte Ohio na stredozápade USA.  Jeho otec bol pastor a Jon bol jedným zo 14 súrodencov. Svoju hudobnú kariéru začal ako spevák už vo veku 7 rokov. Po viacnásobnom sťahovaní sa jeho rodina usadila v meste Toledo a tu bol ako 10 ročný považovaný za miestnu celebritu. Keď mal 12 rokov, dostal ponuku vystupovať s klaviristom Fats Wallerom a onedlho aj so spevákom Ted Lewisom. Hoci ako tínedžer javil Jon najväčší záujem o bicie, netrvalo dlho a ako spevák získal svoj prvý profesionálny “job” – spievať v rádiu so svojim Toledským susedom, klaviristom Artom Tatumom.

 

Keď na jednom zo svojich koncertných turné navštívil Charlie Parker mesto Toledo a počul Hendricksa spievať, povzbudil ho, aby prišiel do New Yorku a tam ho vyhľadal. Jon sa skutočne do epicentra jazzu presťahoval a tu naplno začal svoju hudobnú kariéru. V roku 1957 sa spojil so spevákom Dave Lambertom a speváčkou Annie Ross a založili teraz už legendárne vokálne trio "Lambert, Hendricks & Ross (LH&R)". Jon sa stal textárom tria a so svojimi kolegami vytvorili, zdokonalili a preslávili umenie "vocalese". To im vyslúžilo 5 rokov po sebe ocenenie ako "Najlepšie vokálne zoskupenie sveta" podľa magazínu Melody Maker. Hendricks nepísal texty len na základné melódie piesní, ale aj na celé inštrumentálne sóla – zrejme najslávnejším príkladom bolo spracovanie sóla saxofonistu Bena Webstera z Ellingtonovej pôvodnej verzie skladby Cotton Tail.

 

 

Vokálna skupina Lambert, Hendricks & Ross dokopy vydala 7 albumov, ktoré slúžili ako hlavný vplyv na spevákov, akými boli Van Morrison, Al Jarreau aj Bobby McFerrin. Neskôr sa každý z členov vydal na sólovú kariéru, Hendricks okrem nahrávania vlastných titulov spolupracoval so svojimi starými priateľmi The Manhattan Transfer na ich albume "Vocalese" (1985), ktorý získal 7 ocenení Grammy. Jeho klubové vystúpenia boli vždy vypredané a medzi fanúšikov sa radili aj hudobníci z kapiel Rolling Stones a Beatles. Okrem aktívneho koncertovania sa Hendricks venoval aj učeniu na Štátnej univerzite v Kalifornii a Kalifornskej univerzite v Berkeley. V roku 2000 sa presťahoval do svojho dávneho bydliska, mesta Toledo, kde pôsobil na miestnej univerzite. Tu bol Jon ocenený ako význačný profesor jazzových štúdií a získal čestný doktorát.

 

V neskoršom období svojho života začal Hendricks písať texty aj ku viacerým klasickým dielam, medzi nimi napríklad ku skladbe On The Trail z diela Grand Canyon Suite od skladateľa Ferde Grofe, alebo ku Šeherezáde od Rimskeho-Korsakova. V roku 2003 sa vydal na turné v zoskupení "Four Brothers" so spevákmi Kurtom Ellingom, Markom Murphym a Kevinom Mahoganym. Pri tejto príležitosti sa pokúsil otextovať a zaranžovať Rachmaninovov druhý klavírny koncert. Okrem toho ďalej vyučoval, napísal 2 knihy a občasne vystupoval so zoskupením Vocalstra.

 

Napriek vysokému veku Hendricks ostal aktívny a medzi jeho posledné počiny patrilo tento rok otextovanie kompletného albumu Milesa Davisa Miles Ahead, s Davisovými sólami aj orchestráciou Gila Evansa. Premiéra diela sa odohrala v New Yorku a najbližší plán bolo nahranie CD - toho sa však už jazzová verejnosť nedočká, pretože Jon Hendricks 22. novembra 2017 po 96 rokoch života odišiel z tohto sveta. Svojim vekom sa zaradil medzi najstaršie žijúcich jazzmanov v celej histórii tohto štýlu.

 

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Cassandra Wilson: Hudba je hudba, s nástrojom v ruke ide o odbúranie vlastného ega...
Cassandra Wilson interview, 10.12.2014 Cassandra Willson (1955), americká špičková speváčka s ...
Speváčka Hanka Gregušová vydáva druhý album
Jedna z popredných speváčok na slovenskej klubovej scéne, Hanka Gregušová predstaví v ...
Jazzman týždňa: George Benson
Desaťnásobný držiteľ Grammy, gitarista, spevák a skladateľ s nezameniteľným hudobným...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...