Jazzman týždňa: Oteil Burbridge

Jazzman týždňa: Oteil Burbridge
Jeden z najnebojácnejších basgitaristov Ameriky, hráč, ktorého možno prirovnať k hudobnému Marcovi Polovi a ktorý vždy improvizuje na hranici svojich možností, Oteil Burbridge, je tohtotýždňovým jazzmanom. Narodil sa v hlavnom meste Spojených štátov amerických 24. augusta v roku 1964, je držiteľom dvoch ocenení Grammy a spolupracoval napríklad s Herbie Hancockom, Victorom Wootenom, alebo Steve Smithom. Hoci je jeho doménou predovšetkým jazz a improvizácia, jeho kariéru obohatilo aj nespočetné množstvo spoluprác s poprednými bluesovými a rockovými umelcami.
 
Oteil vyrástol v africko-americkej rodine s egyptskými koreňmi. Jeho umelecký cit a organický prístup k tvoreniu hudby v reálnom čase sa začal formovať už v jeho ranom veku. Spolu so so svojím bratom Kofim, vynikajúcim hráčom na klávesy a flautu, začal študovať klasickú, jazzovú a populárnu hudbu už na základnej škole. Pani Burbridgová dúfala, že štúdium hudby zabráni jej synom dostať sa do nesprávnej partie. Obaja sa napokon naučili hrať na rôzne nástroje. Oteilova inklinácia k rytmickej sekcií ho priviedla k bicím a najmä basgitare, no zvládol aj hru na basový klarinet, husle a trúbku. Začal pôsobiť v niekoľkých skupinách v rámci Washington D.C. a v roku 1982 sa stal absolventom Sidwell Friends School, elitnej súkromnej školy, ktorá bola aj akýmsi vyslobodením z problémového systému štátneho školstva v meste. Po skončení školy sa Oteil presunul do Atlanty, kde sa v roku 1991 stal zakladajúcim členom skupiny Aquarium Rescue Unit spolu s Bruce Hamptonom, praotcom americkej jam band scény. Oteil s týmto zoskupením nahral niekoľko albumov a odohral niekoľko koncertných turné, až kým nebol pozvaný do žiadaného projektu Allman Brothers Band v roku 1997, s ktorým funguje dodnes. Okrem iného pomohol založiť aj ďalšie kapely ako Oteil and the Peacemakers, Vida Blue, či Tedeschi Trucks Band.
 
Čím sa však Oteil Burbridge vyznačuje ako hudobník, čo tvorí jeho typický zvuk a nezameniteľný prístup k veci? Na prvý pohľad je to predovšetkým jeho majstrovsky zvládnutý spôsob improvizácie, pri ktorej svoje basové sóla obohacuje sketom. Jeho frázovanie je preto na vysokej úrovni a pôsobí dokonale prirodzene. Detailnejšia analýza však odhalí hlbokú znalosť teórie harmónie, ktorú ilustruje Oteilova schopnosť využívať pri improvizácií akordy, obraty, či substitúcie spôsobom, aký mnoho basgitaristov obchádza. Jeho vyjadrovací arzenál dopĺňa časté využitie chromatiky a poltónov, ktoré dodávajú hudbe potrebné dizonantné napätie.
 
Multitalent Burbridge sa nevenuje iba hudbe. Spolu s umelcom LeVar Carterom pracuje na šesťdielnej komiksovej knihe „The Adventures of the Green Thumb and Purple Haze“ (vo voľnom preklade „O Záhradkárovi a Tráve“, pozn. red.), ktorá pojednáva o dvoch superhrdinoch poháňaných silou konope. Zamýšľa sa nad podstatou ilegality, silou prírody a spirituality. Hovorí o tom, ako korporácie a vláda brzdia technologický a kultúrny pokrok za účelom zachovania zisku a moci.
 
Basgitarista si ako tínedžer zahral aj vo filme. Bolo to v roku 1979 v snímke Petra Sellersa, ktorá má názov „Being There“ a je to čierna komédia o politike a strastiach, ktoré prináša sláva. Išlo o drobnú rolu pouličného kriminálnika.
 
Oteil Burbridge v súčasnosti pôsobí na Floride, kde žije so svojou manželkou, fotožurnalistkou Jessicou Shouse a ich synom Nigelom.
 
 

 

 

Ďalšie články

Novinka od basgitaristu Oteila Burbridgea: O láske a jej nedostatku v spoločnosti
Unikátna zmes funku, rocku a jazzu Oteila Burbridgea, majstra basgitarového sketu, sa...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...