Jazzman týždňa: Ron Carter

Jazzman týždňa: Ron Carter
Peter Baláž

Jeho umenie je zachytené na vyše dvoch tisíckach nahrávok. Kontrabasová legenda Ron Carter.

Ron Carter sa narodil 4.mája 1937 v americkom meste Ferndale. V desiatich rokoch sa začína učiť hrať na violončelo. Keď sa jeho rodina presťahuje do Detroidu, naráža na ťažkosti s rasovými stereotypmi klasických hudobníkov a tak mení violončelo za kontrabas. Po ukončení strednej školy sa zapisuje na Eastman School of Music v Rochestry, kde hráva s filharmonickým orchestrom. Po obdržaní bakalárskeho titulu pokračuje v štúdiu klasickej hudby na známej newyorskej Manhattan School of Music, ktorú absolvuje v roku 1961.

Na začiatku 60.rokov sa začína Ron Carter objavovať na pódiach jazzových klubov po boku klaviristu Jaki Byarda a bubeníka Chico Hamiltona. V roku 1960 sa zjavuje po prvý krát jeho meno na platniach Ernie Wilkinsa, Yusef Lateefa, Erica Dolphyho a Colemana Hawkinsa. O rok neskôr prichádza prvá nahrávka pod vlastným menom. Platňa nesie názov Where? a Carter na nej hrá na kontrabas i na violončelo.

V roku 1963 sa stáva Ron Carter členom kvinteta trubkára Milesa Davisa. Po boku slávnych kolegov ako Herbie Hancock, Wayne Shorter a Tony Williams nahráva legendárne platne Seven Steps to Heaven (1963) a E.S.P. (1965). U Milesa ostáva do roku 1968, kedy ho strieda Dave Holland. Carterov kontrabas je zachytený na štrnástich albumoch Milesa Davisa, ako aj niekoľkých Shorterových a Hancockových platniach pre vydavateľstvo Blue Note Records.

 

 

Po odchode od Davisa sa stáva Ron Carter jedným z hlavných hudobníkov značky CTI Records. Nahráva množstvo albumov pod svojim menom, ako i po boku množstva známych jazzmanov ako Joe Henderson, Hank Jones, George Benson, Tom Jobim, Chick Corea, Jim Hall, Herbie Hancock, Freddie Hubbard, Wes Montgomery, Horace Silver, McCoy Tyner a mnohých ďalších. V sedemdesiatych rokoch sa stáva členom kapely New York Jazz Quartet spolu s bubeníkom Billy Cobhamom, flautistom Hubertom Lawsom a zakladateľom kapely a klaviristom menom Roland Hanna.

V 90.rokoch zablúdi Ron Carter aj do vôd hip-hopu, čo je zachytené na albume The Low End Theory kapely A Tribe Called Quest.

V roku 1994 kontrabasista spolupracuje na kompilačnom albume Stolen Moments: Red Hot + Cool, ktorý vydáva organizácia Red Hot na podporu epidémie AIDS vo vzťahu k černošskej komunite. Nahrávka získava cenu „Album roka“ časopisu Time.  

Dlhoročná Carterova pedagogická činnosť je odmenená titulom emeritný profesor na City College of New York a čestným doktorátom na Berklee College of Music v Bostone. Od roku 2008 učí hru na kontrabas na Juilliard School v New Yorku.

Rok 2008 priniesol biografiu v podobe knihy s názvom Ron Carter: Finding the Right Notes od spisovateľa Dan Ouelletta.   

Počas svojej plodnej kariéry nazbieral Ron Carter množstvo významných ocenení v prestížnych jazzových anketách a je držiteľom dvoch cien Grammy. V roku 2012 bol zvolený do jazzovej siene slávy periodika Down Beat.

 

Zdroj: roncarter.net

Foto: Andrea Palmucci

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Jazzman týždňa: Esperanza Spalding
Neskutočne spieva. Obdivuhodne ovláda kontrabas. A basgitaru. Originálne komponuje. A je...
Hororová cesta Johna Patitucciho: Letisková ochranka mu zničila nástroj
Svetovo renomovaný basista John Patitucci bude chcieť na nedávnu cestu z New Yorku do Nórska...
Hubert Dupont – Smart Grid: Politický jazz?
Osoba francúzskeho kontrabasistu a skladateľa Huberta Duponta v sebe spája hudbu a ...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...