Jazzman týždňa: Tadd Dameron

Jazzman týždňa: Tadd Dameron

Jeden z najaktívnejších bebopových skladateľov, aranžérov a klaviristov, Dexterom Gordonom pomenovaný ako "romantik" bebopovej éry. Tadd Dameron sa preslávil svojim špecifickým harmonickým štýlom, zložil niekoľko z najznámejších tém bebopu a medzi jeho spoluhráčov patrili velikáni ako Miles Davis, Sonny Rollins alebo Clifford Brown.

 

Tadley Ewing Peake "Tadd" Dameron sa narodil 21. februára 1917 v Clevelande, Ohio a hudbe sa venoval už od mladého veku. Podľa vlastných slov patrili medzi jeho najväčšie vzory George Gershwin a Duke Ellington. Hoci sa Tadd najviac preslávil v 40. rokoch svojou prácou v novom štýle bebopu, komponoval a aranžoval aj pre swingové a hardbopové kapely. Medzi jeho "zákazníkov" patrili napríklad big bandy Count Basieho, Artie Shawa, Jimmie Lunceforda, Dizzy Gillespieho, Billy Eckstine-a a Sarah Vaughan.

 

Okrem aranžmánov populárnych piesní a jazzových štandardov Dameron skladal aj vlastné skladby. Jeho najznámejším dielom bola pieseň "If You Could See Me Now", ktorú napísal v spolupráci s textárom Carl Sigmanom pre Sarah Vaughan - tá sa stala jednou zo speváčkinych najslávnejších kusov. 

 

Ku koncu 40. rokov napísal Dameron aranžmány pre big band Dizzy Gillespieho a premiéru jeho veľkého orchestrálneho diela "Soulphony in Three Hearts". To Dizzy s kapelou odohral v legendárnej Carnegie Hall v roku 1948. V tom istom roku založil Tadd newyorskú kapelu s trubkárom Fats Navarrom, o rok neskôr sa zúčastnil Parížskeho jazzového festivalu s Milesom Davisom. Od roku 1961 Dameron písal aranžmány pre nahrávacie sessions vibrafonistu Milt Jacksona, saxofonistu Sonny Stitta a trubkára Blue Mitchella.

 

Okrem jazzu Tadd pracoval aj pre rhythm & blues-ového hudobníka Bull Moose Jacksona. V tom čase s ním hrával saxofonista Benny Golson, ktorý neskôr označil Damerona za jeden zo svojich najväčších aranžérskych vplyvov.

 

Tadd Dameron zložil niekoľko významných jazzových štandardov, okrem spomínanej "If You Could See Me Now" to boli napríklad skladby "Hot House", "Our Delight", "Good Bait" (tú zložil pre Count Basieho) a "Lady Bird". Tieto skladby často hrával so svojimi kapelami, v ktorých pôsobili aj velikáni ako trubkári Fats Navarro, Miles Davis alebo saxofonisti Dexter Gordon, Sonny Rollins a Wardell Gray.

 

Podobne ako mnohí iní hudobníci bebopového obdobia, aj Dameron sa v určitej časti svojho života stal závislý na narkotikách. Počas rokov 1959-60 sa z tohto dôvodu dostal do federálnej väznice v Lexingtone, Kentucky. Tadd by zrejme napísal ešte mnoho skladieb, no jeho život skrátila choroba - dlhodobo trpel rakovinou, prežil niekoľko infarktov a nakoniec opustil tento svet v roku 1965, teda ako 48-ročný.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Foto: William P. Gottlieb 

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Japonská legenda free jazzového klavíra navštívi Slovensko
Bratislava a Košice zažijú vo februári vystúpenie jedinečného japonského klaviristu menom...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...