Jazzman týždňa: Tom Kennedy

Jazzman týždňa: Tom Kennedy
Tom Kennedy je uznávaný koncertný i štúdiový hudobník patriaci na špičku pomyselného rebríčka hráčov na elektrickú basgitaru i kontrabas. Jeho zamatové a zároveň prierazné basové linky sú nezameniteľné a zdanlivo chaotická, no o to ľúbozvučnejšia tónová smršť dominujúca vrcholom jeho basových sól je okamžite rozpoznateľná.
 
Tomova hudobná cesta začala s malou „Beatle“ basgitarou, ktorú mu podarovali jeho rodičia, majitelia obchodu s hudobninami. Jeho brat, ktorý vtedy začal chodiť na hodiny klavíra, ho naučil pár skladieb, ktoré mladý Tom zužitkoval na bratovom absolventskom vystúpení. Skutočnú lásku k hudbe si však vybudoval až potom, ako prvý krát zobral do rúk kontrabas. Mal vtedy deväť rokov. Nástroj mu sadol ako uliaty, dôkazom čoho je fakt, že už o niekoľko rokov začal vystupovať so svetovo známymi hráčmi ako Freddie Hubbard, James Moody, Nat Adderly, Sonny Stitt a Stan Kenton.
 
V sedemnástom roku života sa Tom podujal pridať do svojho talónu novú hudobnú zručnosť, hru na elektrickej basgitare, ktorú po rokoch stravených s kontrabasom objavil znovu. Ako tínedžer bol Tom skôr „antibasgitarový“. Venoval sa výlučne hre na kontrabas a inklinoval skôr ku klasickej hudbe. To sa zmenilo potom, ako jedného dňa počul v rádiu nahrávku basgitaristu Larryho Grahama, okrem iného priekopníka techniky slapu. Zvuk Grahamovej basgitary ho uchvátil natoľko, že sa Tomov hudobný vkus i kariéra otočili o 180 stupňov. Mladý umelec sa tak vydal na cestu, na ktorej, tentokrát už s basgitarou v rukách, postupne začal vytvárať svoj podpisový štýl vyznačujúci sa duchaplným, melodickým groovom a akrobatickým sólovaním pripomínajúcim postupy dychových nástrojov. Začal na bezmála tristo-dolárovej basgitare typu „precision“ inšpirovaný hrou Paula Jacksona a v roku 1984 ako 24-ročný začal hrávať na vlastnej podpisovej basgitare značky Fodera so špecifickou konštrukciou, ktorá dala vyniknúť jeho profilujúcemu sa konkrétnemu, „nazálnemu“ tónu. Hrá na nej dodnes.
 
Basista si reputáciu budoval rýchlo a tak už ako dospelý opustil svoj domovský St. Louis a presťahoval sa do mesta New York. Tu získal miesto v rôznych hudobných zoskupeniach. Jeho hviezdnu kariéru naplno odštartovalo nahrávanie so slávnym gitaristom Billom Connorsom a najmä  turné so saxofónovou legendou Michaelom Breckerom v svetoznámej jazz-fusion kapele Steps Ahead. Nasledovali ďalšie turné a nahrávania s brazílskou klaviristkou Taniou Mariou a gitaristom Al Di Meolom.
 
Ďalším zásadným miľníkom v Tomovej kariére bolo jeho angažmá v kapele Dave Weckla, hviezdy moderného fusion bubnovania, kde sa ako basgitarista i skladateľ udomácnil na viac ako deväť rokov. Sú to práve vystúpenia a nahrávky Dave Weckl Band, odkiaľ väčšina z nás tohto fenomenálneho basgitaristu pozná. Tom a Dave svoju spoluprácu neukončili ani po skončení aktívneho pôsobenia tejto hudobnej skupiny a ocitli sa spolu v projektoch ďalších svetoznámych umelcov ako Mike Stern, Didier Lockwood, Dave Grusin či Lee Ritenour.
 
 
Hoci basista disponuje univerzálnou technickou i vyjadrovacou zručnosťou, je to práve svet jazz-fusion, v ktorom za roky svojej úspešnej kariéry našiel svoju hudobnú základňu a domov. Hovorí o tom predovšetkým zoznam hudobníkov, s ktorými doposiaľ spolupracoval, ako napr. Simon Phillips, Steve Gadd, Frank Gambale, Steve Lukather, David Sanborn, Jeff Lorber, Ricky Lawson, Joe Sample, či fusion skupina Planet X. Aj keď je známy hlavne ako sideman, vydal aj päť sólo albumov, na ktorom účinkovali aj jeho kolegovia Dave Weckl a Mike Stern („Just for the Record!“ z roku 2011) či Lee Ritenour („Just Play!“ z roku 2016). Jeho najnovší album je čerstvo z roku 2017 a nesie názov „Points of View“. Účinkujú na ňom všetci vyššie menovaní ako aj ďalšie hviezdy svetového jazz-fusion.
 

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Reportáž: Koncert Mike Stern & Dave Weckl Band v Ateliéri Babylon
Predposledný mesiac tohto kalendárneho roka bol na jazzové podujatia nesmierne bohatý. Potvrdil...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...